Het woord musthave is natuurlijk onzin. Altijd. Eten is musthave. Een huis, en water. Maar make-up of make-up kwasten niet. Maar zo voelt het natuurlijk wel. Ik kan me echt geen leven voorstellen zonder mijn make-up en mijn kwasten. Want deze laatste zijn voor mij minstens zo belangrijk als de make-up zelf. Ik kan zelfs vaak meer genieten van een nieuwe hele fijne kwast, dan van een nieuwe lipstick kleur.
Ik wil je een handje op weg helpen als je op alle make-up looks voorbereid wilt zijn.
Je ziet veel Real Techniques, dat is hands-down mijn favoriete kwasten merk. Ze blijven mooi, en doen gewoon super goed hun werk. Morphe heb ik wat later ontdekt, maar deze kwasten bevallen mij ook super goed. Beide merken zijn goed betaalbaar, en dus dubbel aan te raden!
En ondertussen worden jullie natuurlijk moe van mijn uitleg waarom ik ga voor synthetische kwasten, dus ik zal het bij dit artikel even achterwege laten haha. Voor de lezers die er nog wel even benieuwd naar zijn, in dit artikel som ik het op een bepaald punt ook nog even op.
Real Techniques Brush Blush

Deze parel is denk ik de fijnste kwast die er bestaat. Als ik nog maar 1 kwast zou mogen gebruiken voor al mijn doorgaande poederproducten voor het gezicht dan zou ik deze kiezen. Hij is niet te groot en niet te klein, waardoor hij heel veel taken aan kan. Hij is super zacht, en houdt zijn vorm goed. Ik heb hem al heel wat jaren, en ik gebruik hem elke dag. Je ziet dat hij er nog super uit ziet. Op het moment gebruik ik deze kwast voor mijn bronzer.
- Voor poeder is hij handig omdat hij taps toe loopt. Hierdoor kun je ook gemakkelijk onder de ogen afpoederen. Voor grote vlakken gebruik je gewoon iets meer kracht waardoor je grotere oppervlaktes in 1 keer bereikt.
- Voor bronzer is hij handig omdat hij door zijn vorm ook gemakkelijk de contouren van je gezicht volgt. Het is een beschaafd formaat, waardoor je niet zonder dat te bedoelen je hele gezicht vol knalt met bronzer.
- Wederom door het puntje is hij ook geschikt om te contouren. Als je de kwast rechtop in een contourpoeder dipt en ook met het puntje even onder je jukbenen langs gaat, heb je een mooi natuurlijk aangebrachte contour.
- Voor blush is hij oorspronkelijk bedoeld, dus dat gaat sowieso goed.
- Voor highlighter is hij wat groot, maar wederom kun je met dat puntje best een beetje oppakken en zo subtiel aanbrengen.
Tip: Ga je deze kwast gebruiken voor meerdere doeleinden, wat prima kan? Leg dan even een tissue, keukenpapier of wc-papier naast je. Hierop kun je dan elke keer even de kwast schoonvegen voordat je naar het volgende klusje gaat. Als er nog highlighter in de kwast zit wordt je namelijk niet vrolijk als je de volgende dag onder je ogen wilt gaan afpoederen.
Morphe S15

Ondanks dat sommige kwasten in deze opsomming hartstikke veelzijdig zijn, is het natuurlijk wel fijn om voor bepaalde klusjes een aparte kwast te hebben. Voor poeder bijvoorbeeld. Ik gebruik het liefst een hele ronde fluffy kwast hiervoor. Als ik afpoeder met een kwast met hele stevige haren dan heb ik het gevoel dat het niet mooi egaal over mijn gezicht verspreid en ik bovendien teveel poeder oppak. Deze van Morphe is precies wat ik in een poeder kwast zoek. Overigens kun je best een andere poeder kwast gebruiken natuurlijk, in dit geval bedoel ik meer dat een poeder kwast in je selectie handig is. Dat hoeft niet persé deze te zijn, maar voor mij is deze precies goed.
Morphe S13

Het is heel erg fijn om een schuin afgesneden gezichtskwast van medium formaat te hebben. Je kunt een dergelijke kwast gebruiken voor:
- Blush
- Contour
- Highlighter
Ik gebruik deze kwast voor highlighter. Hij is heel lekker zacht, en pakt daardoor niet teveel product op. Ook is hij precies goed van formaat, zodat ik er alle kanten mee op kan. De kwast is bovenop iets afgerond, waardoor hij heel mooi de rondingen van je gezicht volgt.
Real Techniques Shading Brush

Deze kwast zit in een oogset van Real Techniques, en je kunt hem tegenwoordig ook los kopen gelukkig. Hij zit bij deze top 10 omdat hij heel veelzijdig is bij het aanbrengen van een ooglook. Als ik op vakantie alleen deze oogschaduwkwast bij me zou hebben (wat een grap dat gebeurt me natuurlijk nooit, maar voor het idee even mensen) zou ik er prima een complete oogloog mee kunnen maken. Weer even een opsomming waar je hem voor kunt gebruiken.
- Omdat hij synthetisch is kun je er ook prima oogschaduw basis mee aanbrengen, of crème oogschaduw.
- Omdat de haartjes dicht op elkaar staan, houdt hij goed pigment vast. Hierdoor kun je goed je ooglid inkleuren zonder te vaak te hoeven dippen.
- Omdat de haartjes in een ronde vorm zijn geplaatst, kun je heel lokaal ook best wat blend werk doen. Ik prefereer een fluffy kwast om mooi glad te blenden in de arcadeboog, maar het blenden van twee kleuren naast elkaar doet hij prima.
- Omdat hij vrij klein is, kun je ook bij wat grotere ogen ook prima kleur aanbrengen onder je oog met deze kwast.
Morphe S30

Wat echt in je stash moet, is een kleine platte oogschaduw kwast. Een platte kwast pakt niet al te veel product op, en je gebruikt maar 1 kant van de kwast tegelijkertijd. Hierdoor heb je minder last van fall-out. Ook vind ik het fijn om een platte kwast te gebruiken als ik meerdere kleuren naast elkaar aanbreng. Je kunt dan namelijk de kwast omdraaien en een andere kleur gebruiken. Vervolgens draai je de kwast gewoon steeds om bij het blenden/overlappen van de kleuren. Werkt fijner dan twee verschillende kwasten. Deze van Morphe is mooi klein. Hierdoor kun je met het puntje ook kleur onder je oog aanbrengen. Als je een synthetische variant pakt zoals deze Morphe kwast, kun je hem ook nog gebruiken voor concealer als je dat zou willen.
Morphe S21

Een blending brush is onmisbaar als je kleur aan wilt brengen in je arcadeboog. Een ongeblende ooglook is vloeken in de kerk. I will hunt you down! Pak een wat plattere fluffy blending kwast die niet al te groot is. Plat(ter) is handig omdat je dan het oppervlak niet al te groot maakt en dat zorgt ervoor dat je arcadeboog niet onder je wenkbrauw eindigt. Een hele grote blending kwast is gewoon onhandig. Deze van Morphe heeft voor mij precies de goede afmetingen, en hij verspreidt kleur heel erg mooi en gelijkmatig. Kwaliteit in een blendingbrush is erg belangrijk. Waar je bij een platte oogschaduw kwast nog wel kunt smokkelen met een wat ongelukkiger exemplaar, kom je daar met het blenden niet mee weg. Verdiep je in reviews en Youtube video’s zodat je weet dat je een goede koopt. Goed hoeft niet duur te zijn natuurlijk.
BH Cosmetics Pencil Brush.

Hoe deze kwast precies heet weet ik niet want de naam is weggesleten. Ik weet wel dat hij uit een set komt van BH Cosmetics. Er zijn meerdere merken die zulke kwastjes verkopen, maar deze vind ik bijzonder fijn. Let erop dat een pencil kwast vrij stevig is, anders gaat je kleur alle kanten op als je gericht wat aan wilt brengen. Ik gebruik deze heel graag onder mijn ogen.
Sigma Small Angle E65

Zonder wenkbrauwen is je gezicht niet af. Daarom zijn kwasten voor je wenkbrauwen zeer belangrijk. Een hele fijne vind ik zelf moeilijk om te vinden. Real Techniques heeft een prettige, maar die is wel wat dikker dan deze Sigma kwast. Ik vind het het aller fijnst als het korte stevige haartjes zijn, en het kwastje mooi dun is. Als de haartjes te lang zijn, gaat je kleur zwieberen en krijg je geen mooie strakke wenkbrauw. Als het kwastje te dik is, kun je geen fijn puntje tekenen. Let hier dus goed op bij het aanschaffen van een wenkbrauw kwast. Er zijn veel varianten met een spoolie aan de achterkant. Die vind ik zelf niet zo prettig omdat ik mijn kwasten rechtop staand bewaar. Als je ze in een toilettasje bewaart is dat voor jou misschien twee vliegen in 1 klap. Deze sigma kwast heeft voor mij een hele fijne vorm.
Real Techniques Slanted Brow Spoolie

Als die spoolie er niet aan zit, moet je hem dus los hebben. Een spoolie is eigenlijk een soort mascara borsteltje. Deze van Real Techniques vind ik super fijn omdat hij zo klein is, en zo zie je ze eigenlijk bijna nooit. Een spoolie is belangrijk om te hebben omdat het prettig is om de wenkbrauwen door te kammen, en omdat je een teveel aan product er heel gemakkelijk mee vervaagt.
Sigma Eyeliner E05

Tot slot een eyeliner kwastje. Ik gebruik het liefst gel of crème-eyeliner. Liever dan een stift, vloeibaar of een cake eyeliner. Ik vind het prettig dat ik dan zelf beslis hoeveel product ik aan de kwast heb zitten, en bovendien ook welke kwast ik ervoor gebruik. Deze van Sigma heeft een ultra dun puntje waardoor ik deze het aller fijnst vind. Hele dunne eyeliner kwastjes zijn ook soms moeilijker te vinden in de budgetcategorie, maar als je goed zoekt misschien wel te vinden.
Welke kwasten zijn voor jou echt musthave? Zie je een kwast die je nog nodig hebt?