Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Make-up voor dummies: bronzer en blush

Na les 1, foundation & concealer, zijn vandaag bronzer en blush aan de beurt. Ik loop de stappen langs die ik vrijwel elke dag uitvoer, en ik hoop dat je er wat aan hebt!

Leestijd

Hele serieuze blik krijg je hier van me haha. Ik heb mijn foundation en concealer hier aangebracht, en ik heb dit geheel afgepoederd. Een stap die ik dus oversla eigenlijk in de lessen, want met een grote poederkwast door een poederdoos gaan en dit over je gezicht halen, daar is weinig uitleg voor mogelijk.

Bronzer en blush zijn denk ik beide onderdelen die wellicht wél wat moeilijker zijn, dus ik zal het zo gedetailleerd mogelijk proberen uit te leggen. Ook hiervoor geldt dat wanneer je dit meer wilt oefenen, het echt helpt om verschillende Youtube filmpjes te gaan kijken van allerlei verschillende dames. Zo ontdek je verschillende technieken en kun je gaan uitproberen wat jij het mooist bij jezelf vindt. Ik geef altijd de tip om voor het slapen gaan te oefenen. Ga een kwartiertje eerder naar de badkamer/slaapkamer/make-up kamer, en probeer dan even wat nieuws uit. Zo zie je wat het doet, kun je een oordeel vellen en daarna je gezicht reinigen voor het slapen gaan. Iets nieuws proberen vlak voor je naar je werk moet of vlak voor een feestje, dat is geen goed idee.

Er is een periode geweest dat er gigantisch werd uitgepakt met het contouren van je gezicht, maar in daglicht kan dat er vrij hard uit zien. Ik focus me dus vooral op een natuurlijke look, die je elke dag kan dragen. Als je bijna nooit make-up draagt kan ik me voorstellen dat dit voor jou al als veel voelt, en je het juist meer wilt toepassen als je een feestje hebt en wel wat meer make-up wil dragen. Take it as you like! 

Dit is mijn favoriete duo om te bronzen. Ik gebruik Hoola van Benefit, een bronzer die niet te warm is en niet te koel van kleur. Hij is vrij intens gepigmenteerd, waardoor ik in de winter soms tijdelijk moet overstappen naar een iets lichtere kleur. Meestal houd ik het wel bij met zelfbruiner, waardoor ik het hele jaar door een beetje dezelfde gezichtskleur heb. Ik gebruik voor het aanbrengen de Blush Brush van Real Techniques. Dat klinkt verwarrend natuurlijk, omdat hij blush brush heet. Ik vind hem voor blush echter net iets te groot om gericht te kunnen aanbrengen en bronzer kwasten vind ik vaak iets te lomp. Deze heeft net het goede formaat voor mijn gezicht. De haren zijn synthetisch, die dikker zijn onderin en dunner bovenin. Hierdoor pakt hij subtiel het product op uit de verpakking, en kun je het goed opbouwen.

Met bronzer breng je de kleur terug in je gezicht, wat je net met foundation en concealer vlak hebt gemaakt. Ik begin met maken van een soort theatergordijn vorm op mijn voorhoofd waardoor het midden van mijn voorhoofd lichter blijft en de contouren van mijn gezicht gebronzed zijn. Je wil eigenlijk alle plekjes raken waar je van de zon ook als eerste gebruind wil worden. Ik gebruik mijn bronzer niet om mijn jukbenen strakker te maken bijvoorbeeld, dus niet als shaper, maar echt om een sunkissed look te krijgen.

Ik haal de kwast ook over mijn oogleden, dit is vooral van belang als je geen oogschaduw draagt. Hierdoor geef je je oogleden een opfrisser en krijg je een algehele frissere blik. Ook ga ik met de kwast over de brug van mijn neus.

Dan maak je, als je die veeg over je neus als middenpunt pakt, een w-vorm over je gezicht. Dus bovenkant van de neus, en dan met een klein bochtje om je concealer gebied heen (je overlapt iets) richting je slaap. Daar ben je net gestopt als het goed is dus daar verbind je eigenlijk de bronzer met het eerste stuk wat je aanbracht. Let op dat je de bocht niet te diep maakt. Daar zou je gezicht hangerig van lijken. Ik ga niet lager dan dat mijn jukbeen loopt. Als je nagaat dat de zon je daar ook zou raken, en niet onder je jukbeen, klinkt dat wellicht iets logischer en visueler.

Dan tot slot breng ik het echt achter het hoekje van mijn kaaklijn aan en trek ik het zo onder mijn hele kaaklijn door om deze te accentueren en ook om een eventuele bleke nek iets op te frissen zodat je niet een heel gebronzed hoofdje hebt en een witte nek. Iets is niet erg, want ga maar na; na een middagje strand is je nek ook echt wel lichter dan je neus.

Met foundation, concealer, poeder én bronzer.

Dit zijn mijn lievelings blushes. Ik wissel af op basis van outfit. De ronde blushes zijn de baked blushes van Milani en hoewel dit een semi-budget merk is vind ik dat echt weinig kan tippen aan de kleurkeuzes van deze lijn. Ik gebruik de roze, nummer 01 Dolce Pink het liefst in combinatie met een koelere lipkleur en koele kleuren in mijn outfit. Heb ik warmere tinten aan zoals vandaag een bruin jurkje, dan kies ik voor 05 Luminoso of voor California van Benefit. Deze kleuren prachtig bij een warmere ooglook en/of lipstick.

Ik gebruik voor het aanbrengen een Zoeva Luxe Cheek Finish. Hoewel het een hele fijne kwast is, ik gebruik hem niet voor niks al jaren en jaren, zou ik hem niet opnieuw kopen. Dit omdat hij gemaakt is van echte dierenharen, en daar zou ik nu niet opnieuw voor kiezen. Genoeg mooie synthetische opties op de markt, die overigens vaak ook langer mooi/schoon/heel blijven.

Ik breng mijn blush op een specifieke manier aan. We kennen allemaal de ouderwetse techniek nog wel, glimlachen en dan de appels van je wangen lekker rond inkleuren. Niet zomaar doen, je moet bij blush juist goed naar je gezichtsvorm kijken. Ik vind het mooi dat mijn blush een bepaalde jeugdigheid met zich meebrengt, zonder mijn gezicht ronder te laten lijken.

Dat doe ik door de blush aan te brengen op de plekken zoals ik op de drie fotos laat zien. Eigenlijk iets hoger dan dat je wellicht dus gewend bent. Bijna op het highlighter gebied, en ik trek het dus ook heel iets door naar de slaap. Tik je kwast altijd af voor je hem op je gezicht zet, meer aanbrengen kan altijd nog.

 

Heb je een iets voller/ronder gezicht dan kun je je blush het beste aanbrengen vanaf ongeveer de buitense ooghoek tot aan de bovenkant van je oor. Ik laat op de foto’s het begin- en eindpunt zien. Houd dan ook altijd aan dat je in het midden van je gezicht begint, en dan naar buiten werkt en daar hoger eindigt. Hierdoor krijg je een iets liftend effect.

Je kunt er ook voor kiezen om iets lager te gaan zitten, als je bijvoorbeeld nog een heel jeugdig gezicht hebt. Dat noem je dan meer ‘drapen’. Je gebruikt de blush dan een beetje als een schaduw. Dit geeft een beetje een jaren ’90 effect.

Klaar! Hier heb ik ook nog oogschaduw, mascara, wenkbrauwgel en lipstick aangebracht.

Deze manier werkt het mooist voor mijn gezicht in de levensfase waar ik nu in zit. Blijf dus kritisch kijken naar je make-up routine en vraag je eens in de zoveel tijd af of je niet eens wat moet wijzigen. Ik bracht namelijk lang wat meer bronzer aan onder mijn jukbeen en deed mijn blush wat lager. Nu ik een ‘wat ouder gezicht’ krijg vind ik deze techniek een stuk mooier.

Hopelijk vond je het leuk om te lezen en heb je er wellicht wat aan!


Emmy ter Horst

Een beetje prettig gestoord en geobsedeerd door sushi. Verder ben ik ook GEK op ander lekker eten en ook op iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint :)