Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Permanente make-up (PMU) wenkbrauwen

Al jaren ging het regelmatig door mijn hoofd: zal ik mijn wenkbrauwen laten bijwerken met permanente make-up? Vanuit angst deed ik het steeds niet. Stel je voor dat je van die dikke, lelijke strepen krijgt… Zit je daar toch maar mooi aan vast. Vorige week ging ik tóch onder de naald en daar vertel ik je graag alles over en ik laat je voor- en na foto’s zien.

Leestijd

Ik heb deze behandeling gekregen.

Waarom PMU?

Elke dag teken ik mijn wenkbrauwen bij. Het is niet zo dat ik geen wenkbrauwen heb, maar ik vind ze zelf niet vol genoeg en de vorm is niet zoals ik het hebben wil, dus ben ik elke dag in de weer met potlood of poeder. Wenkbrauwen vind ik het belangrijkste ‘onderdeel’ van mijn gezicht, sterker nog dan wimpers, het geeft zoveel karakter en vorm aan je gezicht! Al jaren overwoog ik om mijn wenkbrauwen te laten tattooëren, of beter gezegd, permanente make-up aan te laten brengen. Maar ik nam de stap toch nooit: ik was te bang om ‘voor altijd’ vast te zitten aan te dikke, lelijke wenkbrauwen. Regelmatig zat ik op internet naar voor- en na foto’s te kijken, maar ik dacht: Nee, dit is gewoon niks voor mij.

Waarom het me wel altijd zo bleef bezighouden? Het leek me gewoon heerlijk om altijd mooie wenkbrauwen te hebben, precies zoals ik ze zelf zou bijtekenen. Wat zou het ’s ochtends tijd schelen, maar wat zou het ook fijn zijn op die dagen dat ik geen make-up draag, of op vakantie ben. Het leek me gewoon een luxe om altijd die perfecte wenkbrauwen te hebben!

Wat is PMU?

PMU staat voor permanente make-up. Natuurlijke pigmenten worden ingebracht tussen de eerste en tweede huidlaag. Dus niet onder de opperhuid zoals bij een gewone tatoeage! Hierdoor is het ook niet zo permanent als een tatoeage: PMU vervaagt. Afhankelijke van de methode van aanbrengen vervaagt het in twee tot vijf jaar. Er zijn verschillende manieren waarop PMU kan worden aangebracht: het kan met een naald (of naaldjes), het kan ook met een soort mesje (microblading).

Na het aanbrengen wordt permanente make-up altijd nog een stuk lichter, ook dit verschilt per methode, meestal is dit 30 – 35%. Vaak wordt na een maand tot twee maanden een tweede behandeling gedaan om de kleur en vorm te perfectioneren. Afhankelijk van de methode laat je je permanente make-up na een tot twee jaar bijwerken om de kleur mooi fris te houden. Doe je dat niet, dan vervaagt de PMU steeds een beetje meer.

PMU kan worden aangebracht op je wenkbrauwen, zoals ik heb gedaan, maar het kan ook op je wimperrand (eyeliner), bij je lippen en het kan ook meer medisch, bijvoorbeeld om kaalheid te camoufleren of om een tepel te reconstrueren.

Manon Wolbink bij de Beauty Lounge in Haarlem

Een paar maanden geleden ontmoette ik Claire van Wie mooi wil zijn op een event. Wie mooi wil zijn schrijft en adviseert of medische cosmetische behandelingen en met haar raakte ik aan de praat over PMU voor mijn wenkbrauwen. Meteen zei ze: ‘Jij moet écht naar Manon!’ Ze bedoelde Manon Wolbink van de Beauty Lounge in Haarlem, zij heeft 20 jaar ervaring met PMU en schijnt een van de besten van Nederland te zijn. Ik besloot een intake gesprek te plannen met Manon om eens te kijken of het nu toch wél wat voor mij zou zijn.

Toen ik het werk van Manon zag en toen ze me uitlegde hoe ze te werk ging, was ik om. Dit wil ik! We hadden een goed gesprek over alle angsten die ik had (vooral dat het te donker en te dik zou zijn en dat ik vreselijk spijt zou hebben van de behandeling) en ze verzekerde me dat dat echt niet ging gebeuren. Ze vertelde me goed over de behandeling en dat ze voor het zetten van de PMU eerst gaat tekenen en dat we samen heel goed gaan kijken naar hoe de vorm en kleur moet zijn. Pas zodra dat perfect is, begint de echte PMU-behandeling.

We planden de afspraak en vorige week donderdag was het zover: mijn eerste PMU-behandeling. Deze behandeling kost €335 – 385 inclusief de tweede bijwerk-behandeling.

De PMU-behandeling

Onder de naald bij Manon

De PMU-behandeling voor mijn wenkbrauwen duurt ongeveer 1,5 uur inclusief het tekenen van de wenkbrauwen. Dat is ook het eerste wat er gebeurt: samen voor de spiegel zitten en de wenkbrauwen vormgeven. Vooraf laat ik wat foto’s zien van hoe ik mijn wenkbrauwen normaal ‘draag’ en hoe de kleur daarvan is. Vrijwel meteen is de tekening van Manon goed. We perfectioneren nog wat kleine details en ik twijfel over de lengte: moeten ze aan de uiteindes niet langer? ‘Laten we daar gewoon de tweede behandeling naar kijken – je kan altijd nog langer en groter, terug is een stuk lastiger.’

Als de tekening perfect is, begint de behandeling. Voordat ik in de auto stapte had ik al verdovende creme aangebracht op mijn wenkbrauwen, dit heb ik vooraf via de huisarts geregeld. Dit is zeker aan te raden, het haalt toch net de scherpe randjes van het zetten af. Het zetten vind ik niet pijnloos. In het begin valt het mee, maar naarmate we mee naar het einde van de behandeling komen vind ik het toch wel wat gemeen worden. Maar toch: ook niet zó erg dat ik het zou afraden. Het gevoel is vergelijkbaar met het zetten van een tatoeage, maar dan is de pijn wat scherper. Ik vond de pijn bij mijn tatoeage wat dof, dit is een scherpere pijn. Ook verschilt het gevoel: als Manon echt haartjes tekent met de naald (‘hairstrokes’ techniek) voelt het vrij scherp, als ze bezig is met een schaduw maken (‘shadow powder’ techniek) voelt het wat doffer en meer als krassen.

Af en toe gaan we samen voor de spiegel zitten om het resultaat te bekijken en dan zien we of ergens nog een haartje bij moet. Dit deden we tijdens de hele behandeling twee of drie keer.

Het resultaat

Hieronder de foto’s van het resultaat. Let wel dat dit nog niet het uiteindelijke resultaat is. Deze foto’s zijn gemaakt op dag drie na de behandeling. De kleur wordt nog 30 – 35% lichter. Je ziet op sommige foto’s wat donkere vlekjes, de huid is nog aan het herstellen. Ook krijg ik eind november nog een tweede behandeling, wat gebruikelijk is bij PMU. Dan wordt de kleur en vorm nog geperfectioneerd.

Ik heb de na-foto’s zowel zonder als met make-up gemaakt zodat je goed kan zien hoe het er in beide situaties uitziet. Bij elk fotoduo zie je dus eerst bij de na foto een foto zonder make-up, bij het tweede foto duo zie je bij de na foto een foto met make-up. Let wel: ik heb dan natuurlijk geen make-up toegevoegd bij mijn wenkbrauwen.

Manon heeft bij mij een combinatie van de hairstrokes techniek gebruikt (dus echt het tekenen van kleine haartjes) en de shadow powder techniek wat meer een zacht resultaat geeft, alsof je je wenkbrauwen hebt ingekleurd met wenkbrauwpoeder.

Na foto is zonder make-up.

Na foto is met make-up.

Na foto is zonder make-up

Na foto is met make-up.

Na foto is zonder make-up.

Na foto is met make-up.

Na foto is zonder make-up.

Na foto is met make-up.

Na foto is zonder make-up.

Na foto is met make-up.

Na foto is zonder make-up.

Na foto is met make-up.

Voor en na, beiden met make-up. Op de linker foto heb ik mijn wenkbrauwen bijgetekend.

Hieronder nog wat foto’s die ik met mijn telefoon heb gemaakt in verschillend licht, vanaf dag één tot dag vier na het zetten.

PMU nazorg

Ik schrijf dit op dag vier na het zetten, inmiddels mogen mijn wenkbrauwen bijna weer nat worden 😉 Dit zijn namelijk de dingen waar je na het zetten van de PMU goed op moet letten en aandacht aan moet besteden:

  • De PMU mag de eerste vijf dagen niet nat worden. Make-up verwijderen doe ik dus voorzichtig met watjes om de wenkbrauwen heen zodat ik ze niet aanraak.
  • De eerste tien dagen geen zon, geen sauna, niet zweten, geen zwembad.
  • Het gebied moet goed schoon gehouden worden.
  • Smeren met Bepanthen Baby zalf. Per wanneer en hoe vaak je dat doet verschilt per soort PMU en behandeling, ik deed dit vanaf twee uur na de behandeling. Zodra mijn huid/de wenkbrauwen trekkerig gaan voelen, weer opnieuw smeren. Op deze manier komen er weinig tot geen korstjes op de wenkbrauwen.
  • Na enkele dagen gaat het gebied vervellen/schilferen, daar moet je gewoon afblijven.

De kleur gaat nog heel erg veranderen in deze dagen, Manon drukte me ook op het hart om daar niet van te schrikken. Het wordt nog veel lichter en zachter en tijdens de tweede behandeling gaan we kijken naar de kleur en vorm er wat er nog anders moet.

Video

Tijdens de behandeling heb ik ook een video gemaakt over het hele proces, die kan je hierboven zien. Klik hier als je de video niet kan zien.

Ik ben er zo blij mee!

Ik denk de hele tijd: waarom heb ik dit niet eerder gedaan? Nu al ben ik er erg blij mee en kijk ik de hele dag in de spiegel naar mijn mooie wenkbrauwen. Wat een plezier heb ik er nu al van! Ik ben zo benieuwd hoe de kleur zich ontwikkelt en hoe alles er uiteindelijk uit komt te zien. Ik zal je op de hoogte houden – ik zal voor en na de tweede behandeling natuurlijk nog laten zien wat het resultaat is.

Als je vragen hebt, stel ze gerust bij de reacties, dan kijk ik er samen met Manon naar.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.