Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Steeds minder make-up

Ik draag de laatste maanden steeds minder vaak een full face make-up. Waar ik eerder echt elke dag vol in de make-up ging en alleen op zondag nog weleens bare faced ging, draag ik nu ook op ‘gewone’ dagen steeds minder vaak make-up. En ik vind het fijn!

Leestijd

Mijn liefde voor make-up

Ik heb tien jaar een beautyblog gehad en ben echt helemaal verzot op make-up. Vreselijk blij en enthousiast kan ik worden van een mooi oogschaduwpalet of een goed werkende concealer. Dat is niet veranderd, mijn liefde voor make-up is er nog steeds. Alleen is het allemaal net wat minder dan toen ik Miss Lipgloss nog had. Toen testte ik natuurlijk ook mega veel producten, van foundations tot oogschaduw en highlighters, waardoor ik automatisch ook vaker een volledige look droeg, omdat ik zoveel verschillende dingen wilde proberen en fotograferen voor een review. Dat vond ik heel leuk trouwens! Het is niet te geloven hoeveel verschillende make-up producten ik door de jaren heen heb getest.

Er is nu iets veranderd

Wat ik merk nu ik me niet meer helemaal toespits op beauty, is dat ik het niet meer als ‘verplichting’ voel elke dag (veel) make-up te dragen. Ten eerste maak ik veel minder reviews, waardoor het ook niet meer ‘nodig’ is om elke dag een volledige look te dragen, immers hoef ik niet meer zoveel te testen en op die manier is het geen must meer. Emmy neemt voor een deel de beauty-artikelen op zich, maar ik vind het nog wel steeds leuk om te doen. Ik ben van plan de komende periode weer wat meer make-up zelf te reviewen, dat mis ik een beetje! Leuk om weer op te pakken, dus.

Anyway, ik merk dat ik het niet meer echt ‘nodig’ vind om elke dag make-up te dragen. Op vakanties droeg ik vaak al makkelijk een of meerdere weken geen make-up, nu doe ik dat thuis ook vaker: een dagje, of meerdere dagen achter elkaar, even zonder. Dat begon met mijn thuiswerkdagen: dan ging ik alleen de deur uit voor een wandeling, boodschap of kop koffie, dan vond ik het gewoon relaxed om een keer geen make-up op te doen.

Een paar maanden geleden was er wel een ‘speciaal’ moment in dit hele gebeuren. Ik had een afspraak voor mijn blog: ik ging een binnenkijker fotograferen bij iemand thuis. Ik had totáál geen zin om mijn make-up te doen. Toen dacht ik: als ik me nu ga opmaken, doe ik dat puur omdat ik denk dat dat van mij verwacht wordt. Ik besloot het dus niet te doen. En wat bleek? Het was doodnormaal. Het is niet alsof anderen ineens zeggen: ‘HUH, jij draagt geen make-up! Ben je nou helemaal besodemieterd?!’ Weet je, het interesseert andere mensen echt niet of ik wel of niet foundation op heb. Sindsdien draag ik regelmatig geen make-up naar zakelijke afspraken. Als ik geen zin heb, als ik me lekker voel bij een ‘naakt’ gezicht, dan ga ik gewoon zo. En dat voelt prettig.

Mijn gezicht zonder make-up is oké

Foto: Charlotte van Ouwekerk

Het voelt voor mij heel erg prettig om niet meer het gevoel te hebben dat ik me moet opmaken. Als ik een dagje geen zin heb, dan draag ik gewoon lekker geen make-up. En als ik de dag erna wel zin heb in een full on glam look met smokey eyes en vet veel highlighter, dan doe ik dat lekker. Het bijzondere is dat ik mijn gezicht zonder make-up steeds meer ga waarderen als ik vaker geen make-up draag.

Toen ik vorig jaar een maand op reis was, eerst in Peru en Vietnam en daarna in Thailand, droeg ik maar weinig make-up omdat het zo warm was. Toen ik na drie weken toch weer wat lichte make-up aanbracht, moest ik daar weer enorm aan wennen! Ik was gewoon gewend geraakt om mijn gezicht zonder make-up in de spiegel te zien.
En dat merk ik nu ook. Ik voel me er niet meer raar bij om op pad te gaan zonder make-up. Ik ga nu gerust uit eten zonder make-up, naar zakelijke afspraken, uit lunchen, shoppen – ik vind het echt lekker dat ik me daar nu zo prettig bij voel.

Toen ik laatst op de Cynthia.nl Facebook een update plaatste over dat ik lekker een dagje zonder make-up had, merkte ik dat veel vrouwen zich daar niet prettig bij voelen. Dat ze zich onzeker voelen zonder make-up. Ik weet precies hoe dat voelt – dat heb ik ook heel lang gehad! Ik weet nog wel dat ik het verschrikkelijk vond als ik zonder make-up op een fotoshoot moest verschijnen, dan zat ik vaak met een zonnebril op in de trein. Door de jaren heen is het voor mij langzaam veel normaler geworden om ook met een ‘naakt ‘gezicht naar buiten te gaan.

Als het je wel prettig lijkt om eens wat minder make-up te dragen, probeer dan eens stapje voor stapje je grens te verleggen. Ga eerst eens zonder make-up boodschappen doen. Een kop koffie drinken met een vriendin. Dan wordt het vanzelf heel langzaamaan normaler en prettiger om geen make-up te dragen. Weet je waarom? Omdat je zal merken dat niemand het wat uitmaakt als jij een keertje geen make-up op doet. En omdat je zal wennen aan je eigen gezicht zonder make-up.

Begrijp me niet verkeerd: ik zeg niet dat make-up niet mag of hoort – ik draag het zelf nog vaak en met veel plezier, maar het is júist zo heerlijk om je óók prettig te voelen zonder. Dat gun ik je!

Draag jij weleens geen make-up? Of zou je vaker een dagje zonder willen?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.