Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10
28 december 2010 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
  • boeken
  • chicklit
  • lezen
Een MissLipgloss artikel

Boeken die ik nu lees

Op de bank of in bed, dekens over me heen, verwarming hoog… In de winter lees ik de meeste boeken, en geniet ik er ook het meest van. En als ik eenmaal een boek te pakken heb dat ik leuk vind, lees ik het in een dag uit. Met wat pauzes voor warme koffie of choco (zat er maar een Starbucks naast mijn huis), natuurlijk. In dit artikel laat ik jullie kennis maken met de boeken die ik de afgelopen tijd gelezen heb, of die ik nu aan het lezen ben. Want ik ben dus zo iemand die makkelijk vijf boeken tegelijk leest. En ook nog snapt waar het over gaat.


De Reunie – Simone van der Vlugt

Dit is het eerste boek dat ik in Dwarsligger-formaat las. Geniale uitvinding voor  mensen die veel reizen maar geen zin hebben om zware boeken mee te slepen, maar die ook niet echt gecharmeerd zijn van een e-reader.
Goed, de reünie. Simone schrijft heel vlot, in het begin leek dit net een chicklit, maar dat verandere op ongeveer een derde van het boek. Spannend, meeslepend, en ik bleef maar doorlezen. Mijn vriendin Jorien pakte in de trein een keer dit boek uit mijn tas (ze is niet zo nieuwsgierig dat ze in mijn tas rommelt, maar hij lag bovenop) en ze bleef maar lezen. ‘Ik moet gewoon doorlezen!’ zei ze, en dat gevoel had ik dus ook.
De ontknoping is heel verrassend en dat maakt het boek vooral leuk. De hoofdrolspeelsters is een beetje een raar mens, ook leuk.


De Babyplanner – Barbara Muller

Hier ben ik nog maar net in begonnen, maar dit verhaal staat heel dicht bij me omdat familie van me hetzelfde ‘drama’ heeft doorgemaakt. Qua levensfase staat het nog heel ver weg van mij – ik denk nog geen minuut per dag aan kinderen – maar dit verhaal is heel ontroerend en aangrijpend. Maar toch met een hoog hoge hakken en lipgloss-gehalte, dus dat is altijd goed.


Smet – Henk van Straten

Henk is de jongen die mee was naar Tokio, de Revu-journalist. Hij heeft een aantal boeken geschreven en toen ik hem vroeg welk boek hij mij aanraadde, zei hij zonder nadenken ‘Smet.’ Dus ik kocht Smet (ook gewoon om aardig te doen, want ik ontdekte door hem hoe weinig je verdient met boeken). En in een dag las ik het uit. Het gaat over vier mensen die psychisch niet helemaal in orde zijn – ze hebben alle vier een angst. Angst voor buiten, angst voor de zon en het vergaan van de wereld, angst voor viezigheid, angst voor eenzaamheid… En dat gaat nogal ver (Betsie is al jaren niet buiten geweest). Ze richten een soort bondgenootschap op waarmee ze de zoon van Darryl – degene met smetvrees – willen redden. Waarvoor, moet je echt zelf ontdekken (lees het boek!). Ik was blij verrast, bleef doorlezen en heb een aantal keer hardop gelachen. Henk schrijft grappig en dit boek leest als een trein. En ik besefte dat ik heel blij ben dat ik niet al die angsten heb.


Dieren Eten – Jonathan Safran Foer

Nog een boek die ik ging lezen door Henk. Hij is vegetariër, ik vroeg waarom, en toen zei hij ‘lees dat boek maar eens.’ Het boek is geen pleidooi voor een vegetarische levensstijl, en ik ben hem ook niet gaan lezen om vegetariër te worden, maar omdat ik nieuwsgierig was. Ik wist altijd al dat er iets van bio-industrie was. En dat dat stukje vlees op mijn bord daar niet op een heel gezellige manier op was gekomen. Dit boek vertelt je de ins en outs over het eten van dieren, waarom het raar is dat we het raar vinden om onze huisdieren op te eten, wat KFC doet en hoe de huidige bio-industrie er uit ziet. En hoe erg dat is. Ik heb gesmuld van dit boek, heb elke pagina met grote ogen gelezen. En ik heb inderdaad geen zin meer in vlees en vis na het lezen van Dieren Eten… Ik noem mezelf geen vegetariër, en ik at altijd al weinig vlees, maar als ik uit eten ga eet ik sinds ik het boek las altijd iets vegetarisch, en thuis eigenlijk ook. Eieren laat ik ook staan, zoveel mogelijk. Vegetariër of niet, het boek heeft mijn kijk op dat lekkere stukje kip heel erg veranderd. Ik hoef het niet meer, in ieder geval.


Sneeuwval – Tess Gerritsen

Het eerste boek van Tess Gerritsen dat ik lees. Het gaat over een groep mensen die in een soort griezelig dorp belandt en daar niet meer weg komt door vreselijk heftige sneeuwval. En auto’s die het niet meer doen en telefoons die niet meer werken. Angst, dood, honger, kou… Ontzettend spannend boek, dat ook goed te doen is voor mensen die niet vaak ‘enge’ boeken lezen. Het is namelijk niet zo eng als bijvoorbeeld Level 26 met ingewanden, bloed, moord, dat soort dingen.


Wij zijn ons brein – Dick Swaab

Dit is geen roman, of een boek met een echt verhaal. In dit boek wordt uitgelegd hoe ons brein werkt. Hoe het kan dat we verliefd worden, waarom we dan ‘blind’ zijn, waarom moeders meteen een band voelen met hun kind na de geboorte, hoe homo-zijn in elkaar zit, en al dat soort dingen. Ik vind het onwijs interessant, ben gek op psychologie (dat zou ik altijd nog willen studeren) en alles wat er in ons hoofd omgaat. Dick Swaab heeft dat op een heel duidelijke manier uitgelegd zonder dat het een kleuterverhaal wordt. Heel leuk voor iedereen die ons brein en ons denken ook maar een beetje interessant vindt.
Mijn vader kwam laatst met een leuk verhaal. ‘Lees jij een boek van Dick Swaab?!’ vroeg hij me. ‘Ja, wat is daar gek aan?’ Hij vroeg het namelijk met duizend vraagtekens. ‘Mijn moeder heeft vroeger jaren met hem samengewerkt, zij is afgestuurd in alzheimer.’ Ik heb mijn oma nooit gekend, maar ik vind het wel heel bijzonder dat ik nu een boek lees van een man waar zij nauw mee samen heeft gewerkt. De wereld is klein.


Opening night – Yolande Schyns

Hier ben ik ook nog maar net in begonnen, maar is ook een echte aanrader. Spanning, liefde, mysterie…


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.