Da Portare Via


Da Portare Via (Italiaans voor ‘om mee te nemen’) startte klein aan de Leliegracht in Amsterdam. De missie? De beste houtovenpizza’s van de stad maken. Dat lukte aardig goed (de recensies op Tripadvisor en Iens liegen er niet om) en al snel werden er nog vier geopend in de stad. Utrecht volgde en sinds kort hoort Zwolle er ook bij met een Da Portare Via. Het restaurant zit in de Sassenstraat in een prachtig monumentaal pand dat van binnen erg mooi verbouwd is.




Pizza maakt me blij, maar wel als het goede pizza is. Met een dunne, krokante bodem en niet druipend van het vet. En met verse, goede ingrediënten. In Zwolle ging ik voor de lekkerste pizza altijd naar Michelangelo in dezelfde straat, dus ik was erg nieuwsgierig of Da Portare Via deze Italiaan van mijn eerste plek kon stoten.
De pizza's van Da Portare Via
Er is keus uit zes witte pizza’s (zonder tomatensaus) en elf rode pizza’s (met tomatensaus). De witte pizza’s zijn allemaal vegetarisch. Natuurlijk zijn er ook wat voor- en nagerechtjes, zoals focaccia, bruschetta, olijven, een antipasti-plank en twee salades (een groene en een caprese).
Omdat het restaurant net open is krijgen we vooraf een klein hapje, huisgemaakte focaccia met antiboise. En dat is lekker! De antiboise is heel fris en vers en de focaccia is zacht en smaakvol.


Al snel is het tijd voor onze pizza’s! Ik ga voor een witte pizza, de formaggi. Willem gaat voor de rode tartufi pizza. Het ziet er in ieder geval heerlijk uit.

Als ik ergens nog meer van houd dan van pizza dan is het kaas (en patat, maar dat is niet zo lekker op pizza), dus nam ik de formaggi. Deze is met mozzarella, gorgonzola, taleggio en parmezaanse kaas. Rijk belegd met kaas, maar het vet druipt er niet vanaf – wat meestal wel het geval is bij kaaspizza’s. Deze is nog heel licht, krokant en dun gebleven en na het eten voel ik me ook geen volgevreten walrus, wat ik meestal wel heb na een quattro formaggi. De bodem is zo licht en krokant – fantastisch. Lekker ook dat er niet teveel gorgonzola op zit, die is namelijk best wel pittig. De verdeling is goed!

De tartufo is een pizza met tomatensaus, mascarpone, zwarte truffel, coppa di parma, parmezaan en rucola. Deze smaak is totaal anders dan mijn pizza! Het is een vrij intense smaak die me doet denken aan een goed broodje carpaccio. Maar dan op een lekkere krokante dunne pizza. Heerlijk!
Nu moet ik natuurlijk wel zeggen of het voor mij de beste pizza in Zwolle is. En ja, dat is het. Dit is verrukkelijk. Die bodem! Ik laat van pizza’s praktisch altijd de ‘rand’ liggen omdat het altijd teveel en te zwaar is, deze pizza heb ik tot de laatste kruimel opgegeten. En nog voelde ik me niet ramvol. Heel chill!

Geen toetje, maar cappuccino en huisgemaakte limoncello voor ons. Goede koffie, dat is ook wel echt top. Wat een tegenvaller zou het zijn als je na zo’n pizza een waterige te hete cappuccino zou krijgen. Niet het geval, dus dat zit goed! En de limoncello smaakt ook top. Lekker fris, koud en zoet.
Voor ons etentje met twee pizza’s, twee speciaalbiertjes, twee witte wijn, twee limoncello en twee cappuccino betaalde ik €60. Niet duur. Ook niet écht goedkoop, maar als je het bij een pizza en een drankje houdt, is het natuurlijk een stuk goedkoper.
Da Portara Via - conclusie
Ik ben zó enthousiast! Wat zijn deze pizza’s waanzinnig lekker. Die bodem! Geweldig. De pizza’s die ik op het terras voorbij zag komen zagen er ook ontzettend goed uit. Voor mij absoluut voor herhaling vatbaar, dus! In Zwolle vond ik de bediening ook erg goed. Enthousiast, positief en ze werken met aandacht.
Da Portara Via zit in Zwolle aan de Sassenstraat, in Amsterdam aan de Leliegracht, Frans Halsstraat, Lange Niezel, Willemsparkweg en Copernicusstraat. In Utrecht zitten ze aan de Twijnstraat en Voorstraat. Je kan bij alle filialen afhalen en in Amsterdam bezorgen ze met Foodora.