Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Gezonde brownies

Snack/dessert
15
min. bereiden
20
min. totale tijd

Brownies waar 37 calorieen per stuk in zitten? Mission impossible zou je denken. Maar toch, ik vond een recept dat snel is, niet ongezond, voordelig, gemakkelijk én lekker. Op Instagram kreeg ik er al 1000 vragen naar; natuurlijk deel ik het met jullie!


Ingrediënten
9 personen
 • 0.75 cup Griekse Yoghurt 0%
 • 0.25 cup Magere melk
 • 0.50 cup Cacao poeder
 • 0.50 cup Havermout
 • 0.50 cup Stevia
 • 1 heel Ei
 • 1 theelepel Bakpoeder
 • 0.50 theelepel Zout

Bereiding

Tip: In plaats van cups kun je ook een mok gebruiken, als je de zelfde verhoudingen maar aanhoudt!

 1. Bekleed een bakblik of springvorm met bakpapier en vet de randen in.

 2. Mix alle ingrediënten bij elkaar met een lepel of een vork.

 3. Giet het mengsel in het bakblik.

 4. Bak voor 15 minuten op 200 graden.

 5. Even laten afkoelen voordat je het opeet.

Leestijd

Brownies met 37 calorieën per stuk. Het bestaat.

Sinds ik mijn gezicht niet meer volstouw met taart lig ik (vooral ’s avonds) gewoon te fantaseren over brownies, die grote American cookies en red velvet cake. Op een avond was de behoefte zo groot dat ik gewoon #redvelvetcake ging zoeken op Instagram in de hoop daar een soort kick uit te halen maar helaas, het tegendeel was uiteraard het geval. De volgende dag dacht ik bij mezelf, er zijn heus mensen met dezelfde fantasieën en behoeftes als ik. (Dit klinkt alsof ik nu het onderwerp ‘parenclub’ in het gesprek ga gooien maar nee, ik houd het voor vandaag bij voedsel, no worries). Ik ging op zoek naar een recept voor iets lekkers, met weinig calorieën. In eerste instantie kwam ik heel veel super mooie taartjes tegen maar allemaal met een rij ingrediënten waar je U tegen zegt. Bij elkaar zou zo’n cake of taart dan wel €35,00 euro kosten en dat vond ik ook een beetje overdreven.
Toen kwam ik uit bij deze brownies. 37 calorien per stuk stond groot in de titel. ‘Ja uhh’, dacht ik, ‘dan eet je gewoon een kruimel ervan ofzo’. Ik las verder en ik werd best blij. Een recept met maar een aantal ingredienten, die overigens ook allemaal in Nederland aanwezig zouden zijn (ook zoiets irritants), en het leek me niet te ingewikkeld. Want ik ben ook geen Martha Stewart natuurlijk, ik bak er niks van doorgaans. Pun obviously intended.

Wat heb je nodig?

Zoals je ziet zijn het geen ingewikkelde producten. Al deze ingrediënten zijn bij een gemiddelde supermarkt te koop.

Benodigdheden:
– Vierkant of rondbak blik. Het liefst ongeveer 20 bij 20 cm. Die van mij is ook iets groter, een normale springvorm kan dus ook.
– Een beslag kom.
– Een spatel om het beslag uit de kom te krijgen, mag je van mij ook best met je klauwen doen natuurlijk.
– Een kwastje om de springvorm mee in te vetten, het bovenstaande geldt hiervoor ook :).
– Een setje met maat ‘cups’. Dit is handig als je Amerikaanse recepten volgt, want zij meten in cups. Ik had deze niet, dus kocht ze bij Blokker. Volgens mij heeft Ikea ze ook. Ik denk dat je alles ook wel om kunt meten naar milliliter of grammen maar dan moet je per ingrediënt iemand vinden die dat ooit om heeft gemeten. Ik gaf liever €8,00 euro uit aan zo’n setje.

Ingrediënten:
– 3/4 cup Griekse yoghurt 0% vet.
– 1/4 cup magere melk
– 1/2 cup cacao poeder
– 1/2 cup havermout
– 1/2 cup stevia (of andere zoetstof dat als suiker werkt)
– 1 ei
– 1 theelepel bakpoeder
– 1/2 theelepel zout.

Alles bij elkaar, afhankelijk van merk en winkel, ben je ongeveer rond de €10,00 euro kwijt, en daar kun je een paar keer een batch van maken. De Griekse yoghurt is na 2 keer wel op, maar de rest gaat zeker wel 3 batches mee.

Let's roll, hoe doen we dit?

Je begint met het voorverwarmen van je oven op 200 graden.

Je kunt je springvorm gewoon invetten, maar ik vind het altijd prettig om een bakpapiertje op de onderkant te gebruiken zodat ik niet loop te bikken en beitelen om mijn baksel netjes van de vorm te krijgen. Dit vet ik vervolgens alsnog in, evenals de randjes. Hiervoor gebruik ik kokosolie.

Ik zat eerst te kloten omdat ik dacht dat die cups aan elkaar moesten blijven. Je kunt ze dus gewoon van de ring afhalen. Super blond weer.

Je doet nu alle ingrediënten bij elkaar in de kom. De volgorde maakt niet uit.

Je kunt een mixer gebruiken, maar lucht is hier toch niet echt in te krijgen dus je kunt ook gewoon een garde, vork, lepel of die spatel gebruiken om dit door te roeren.

 

Eenmaal door elkaar gemengd druk je dit gewoon een beetje plat in de vorm, en je zet het in de oven voor 15 minuten. Ja je hoort het goed, het hoeft dus ook maar 15 minuten in de oven.

Eenmaal klaar ziet het eruit als een beetje een donker gebakken koek. Hij voelt zacht, maar is wel droog van binnen en buiten. Om hem het beste aan te kunnen snijden kun je hem het beste laten afkoelen, maar uiteraard houdt niemand je tegen als je nu al een stuk in je giecheltje duwt.

Om uit te komen op 37 calorieën per stuk snijd je de brownie in 9 stukken. Het heeft een beetje de structuur van een wat kleffere eierkoek. Ik ga eerlijk met je zijn, dit recept valt gemengd in de smaak. Mensen om mij heen die ook met voeding bezig zijn en niet teveel taartjes en zoetigheid eten vinden het heel erg lekker. Mensen die er totaal niet op letten en wekelijks echte brownies eten zijn niet mega enthousiast. Ik vind het zelf echt een uitkomst om bij een kopje thee toch iets te pakken. Het smaakt echt naar chocolade en het is echt zoet. Daardoor stilt het bij mij echt wel mijn chocolade behoefte.

Ik wil hem binnenkort ook eens zonder zuivel proberen te maken, want daar reageert mijn lichaam wat beter op. Soja yoghurt en amandelmelk misschien? Als ik dan ook nog iets voor het ei kan vinden, kan ik mijn vegan vrienden ook blij maken.

Ik fantaseer nog steeds over red velvet taartjes en brownies, maar als ik een stukje hiervan heb gehad dan toch zeker even een paar uur niet meer haha. Ik hoop dat je het leuk vond eens een recept te lezen waar ik enthousiast over ben, en ik hoop dat je zeker niet alle taartjes op gaat geven. Ik ga binnenkort ook eens een echte red velvet taart en brownies eten en volledig zondigen. Moet ook kunnen.
Wie weet waar je de aller- aller lekkerste red velvet of brownies eet? Plekjes in Twente, Den Haag of Amsterdam? Ik hoor het graag 🙂

Het originele recept komt van www.bromabakery.com 


Emmy ter Horst

Een beetje prettig gestoord en geobsedeerd door sushi. Verder ben ik ook GEK op ander lekker eten en ook op iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint :)