Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Mijn eerste wijnproeverij

Sinds ik wijncursussen doe en een Instagramaccount over wijn heb waar ik elke dag iets over wijn deel, krijg ik steeds vaker de vraag of ik een wijnproeverij wil organiseren. Leuk idee! Ik besloot de armen uit de mouwen te steken. Op 8 augustus was mijn eerste eigen proeverij en ik vertel je graag hoe deze avond was. Enne, ik vertel je ook hoe jij bij een proeverij kan zijn.

Leestijd

‘Organiseer jij proeverijen?’ ‘Ehh. Nu wel!’

Hier op Cynthia.nl zie je met enige regelmaat een post over wijn voorbijkomen, en op mijn Instagramaccount Cynthia en Wijn post ik elke dag iets over dit onderwerp. Anderhalf jaar geleden begon ik met cursussen volgen en in september start ik met WSET Level 3. Ik ben echt totaal kopje onder gegaan in de (wereld van) wijn, op een goede manier. Dit onderwerp spreekt me zó aan, ik ben er zó graag mee bezig en beleef er zoveel plezier aan, dat ik dit graag deel met anderen.
Op mijn Instagramaccount en ook hier op Cynthia.nl kreeg ik steeds vaker de vraag: organiseer je ook proeverijen? Ehm, nee, maar dat kan ik wel gaan doen… Toen ik eens een slapeloze nacht had, besloot ik het idee uit te werken (het thema had ik al snel: mijn favorieten), een plannetje te maken en ermee aan de slag te gaan. De dag erna ging ik naar Arjan van het Wijnhuis om de ruimte te regelen, naar Mondovino in Zwolle om wijnen te kopen en online naar Grapedistrict om nog wat meer flessen in te slaan. Op Instagram vertelde ik over de proeverij en binnen een dag was de proeverij vol. Wow! Op zo’n enthousiasme had ik wel gehoopt, maar ik had het niet verwacht. Ik besloot meteen Arjan weer te bellen voor nog een datum, en een paar dagen later zette ik de ‘kaartjes’ voor proeverij nummer twee in de verkoop, op 5 september. En ook die waren snel weg.

Het werd tijd om goed na te denken over de inhoud. Wat voor proeverij moet het worden? Gaan we gewoon een beetje borrelen? Hapje, wijntje, wat uitleg over de wijnen? Dat was mijn eerste idee, maar toen ik wat meer mensen sprak over mijn proeverij, leerde ik al snel dat het ook echt tof is een meer educatief element toe te voegen. Dus een stukje basiskennis over wijn en wat goede uitleg over de te proeven wijnen. En: proef wat wijnen naast elkaar, daar leer je zoveel van! Ik bereidde dus een halfuur ‘wijnkennis’ voor, verdiepte me goed in de wijnen en de kennis van de deelnemers, was een beetje zenuwachtig en toen druppelden de eerste proevers binnen.

‘Holy shit, best een ding, mensen iets gaan leren over wijn…’

Twintig jonge mensen zitten voor me, met twee wijnglazen voor hun neus, een aromazon, een zelf meegebracht notitieboekje, water, waterglazen en spuugbakken. In de koeling staan mijn acht wijnen, er staan broodjes, nootjes en crackers en de ogen zijn op mij gericht. Holy shit, best een ding, mensen iets gaan leren over wijn. Een onderwerp waar ik inmiddels echt wel wat over weet, waar ik me steeds comfortabeler bij voel, maar het is ook een wereld waarin ik nog zó nieuw ben! Moet ik deze mensen iets gaan leren? Wanneer ik me voorneem het anders te zien, word ik relaxter. We gaan gewoon onze passie en plezier voor wijn delen. Dat is het. We gaan een leuke avond beleven, lekkere dingen proeven en ook nog wat leren. Als ik begin te vertellen over wijn, wijnmaaktechnieken, verschillende wijnregio’s, klimaten en druiven voel ik me wel thuis. Ik merk de interesse bij de deelnemers, en wanneer ik zeg ‘Nu gaan we proeven!’ zie ik iedereen opveren. Nu begint het leukste deel! De eerste wijn, een blend van Chardonnay en Muscatel, gebruik ik om het proeven uit te leggen. Hoe werkt dat nu eigenlijk, goed proeven en een proefnotitie maken? Samen lopen we door het hele proefproces heen, van eerst goed kijken, naar ruiken en uiteindelijk proeven. Enne, uitspugen mag, maar moet zeker niet. Ik leg wel even uit hoe je nou zo kan spugen dat de wijn niet over je kin loopt… Iets wat elke beginnende spuger overkomt 😉

Wat ik belangrijk vind tijdens de proeverij, is dat niks fout is. Dat je alles mag roepen wat je proeft, ruikt, ervaart, denkt, voelt. Ik zal geen één keer zeggen dat iets niet kan of dat jij iets fout doet. Het gaat er namelijk om wat jij ervaart bij de wijn – we doen hier namelijk geen opleiding tot topsommelier, maar we beleven samen een leuke avond terwijl we leren over wijn en lekkere dingen proeven. De groep komt al snel los en de aroma’s vliegen me om de oren. Er ontstaat over elke wijn wel een leuk gesprek, of toffe discussies. Bij elke wijn eindig ik met de vraag: vind je dit lekker? Zo ja, waarom? Zo nee, hoezo niet? Het is namelijk heel leuk en handig om te weten wat je (niet) lekker vindt en hoe dat komt. Als je daar even bewust bij stilstaat, kan je al snel ontleden wat je wel of niet aanspreekt in een wijn. Een deelneemster zei vooraf stellig dat ze geen rode wijn lustte, maar de eerste rode wijn, een Grenache uit de Rioja, was de eerste rode wijn die haar wél beviel. Waarom? ‘Ik denk omdat hij zo zacht en fruitig is, en weinig tannines heeft.’ Bingo! Dit is nuttige kennis voor jezelf.

Zo lopen we door de acht wijnen heen die ik heb meegenomen. Enkele wijnen proeven we naast elkaar, andere proeven we ‘alleen’. Ik geef iedereen rustig de tijd om soms zelf even goed te proeven en notities te maken, andere glazen doen we juist helemaal samen. Wat zo leuk is tijdens een proeverij is dat weer blijkt hoe smaken verschillen. Glijdt de één bijna van haar stoel van de houtgelagerde, vettige Chardonnay uit Italië, vindt de ander dat niet te nassen. Mooi om die uiteenlopende reacties te zien en ook te horen waarom dat nu zo is.

Leerzaam, leuk, laagdrempelig, gezellig en lekker

Rond half elf is het gedaan. Er staan vijftien lege flessen voor me, de glazen zijn leeg en de proeverij zit erop. Buiten op het terras drinken we nog een wijntje samen en kletsen we wat na. De reacties die ik krijg, vind ik ontzettend leuk. De algehele conclusie is: heel leerzaam en vooral heel leuk, laagdrempelig, gezellig en lékker. Een gezamenlijk interesse, in dit geval wijn, verbindt meteen. Er ontstaan leuke gesprekken, je leert van elkaar en van jezelf en je hebt gewoon een fijne tijd. Het is precies wat ik vooraf voor ogen had, maar waarvan ik niet zeker wist of het me zou lukken. Wel, dus!

De acht wijnen

et thema van deze proeverij was ‘mijn favorieten’: ik nam een selectie van acht van mijn favoriete wijnen mee. Dicht bij mezelf, en wijnen die goed betaalbaar zijn mocht je ze zelf willen aanschaffen. Hieronder bespreek ik ze. Deelnemers van de proeverij op 5-9: ik kies voor deze avond 8 andere wijnen zodat ik je wel kan verrassen!

 • Ego Bodegas Goru El Blanco Moscatel & Chardonnay, Jumilla, Spanje
  Deze wijn is een blend van de aromatische Moscatel en minder aromatische Chardonnay. Twee druiven die top samen gaan, maar die je niet zoveel in blends ziet. Het resultaat is een hele fruitige wijn met veel smaken van bloemen (vlierbloesem) en tropisch fruit. Nog wel lekker fris en niet te intens van smaak en body.
 • Clos Marguerite the Grape Whisperer, Sauvignon Blanc, Marlborough, Nieuw Zeeland
  Nieuw Zeelandse Sauvignon Blanc, zó lekker. Deze proeven we naast de volgende in dit lijstje, de Chakana Torrontes. Ik doe deze wijnen naast elkaar omdat ze allebei heel aromatisch en fris zijn, maar toch ook weer heel verschillend. Deze wijn smaakt fris en levendig, naar passievrucht, lychee, versgemaaid gras en natte stenen.
 • Chakana Torrontes, Mendoza Argentinië
  De Torrontes-druif groeit alleen in Argentinië en er wordt heerlijke zeer aromatische wijn van gemaakt, die smaakt naar snoepjes. Naar een zakje winegums, of van die gesuikerde bananensnoepjes. De smaak is wel droog, maar hij lijkt bijna zoet doordat de aroma’s zo snoepachtig zijn!
 • Di Lenardo Father’s Eyes, Chardonnay, Friuli, Italië
  We gaan door naar iets heel anders. De wijnen die we tot nu toe geproefd hebben, zijn heel fruit driven en hebben (bijna) geen secundaire aroma’s van het wijnmaken. Het zijn heel frisfruitige wijnen die praktisch geen houtrijping hebben gehad. Deze wijn heeft na de vergisting bijna alles ondergaan wat je maar kan bedenken: houtrijping, malolactische fermentatie en batonnage. Het resultaat is een croissant met roomboter, abrikozenjam en daarnaast een vanille milkshake. Prachtige omschrijving die de groep heeft bedacht! Prachtig.
 • Vivanco La Maldita Grenache, Rioja, Spanje
  Op naar rood. Ik begin met een vrij lichte, met veel rood fruit en zachte tannines. Lekker om nu wat koud te drinken. Valt 50/50 in de smaak: velen willen wel graag wat méér smaak. Snap ik, maar dit is soms ook wel lekker!
 • Cantine due Palme Negroamaro, Puglia, Italië
  Ze willen meer smaak, ze krijgen meer smaak. Deze wijn wint al jarenlang de prijs voor beste huiswijn en dat is terecht. Het is net een Limburgse kersenvlaai. Ook niet mijn woorden, maar van een deelnemer. On point.
 • Vivanco Rioja Reserva, Tempranillo, Rioja, Spanje, 2011
  Naast de negroamaro proeven we een wijn waarin we ook tertiaire smaken kunnen ontdekken, smaken die in de wijn komen door rijping op fles. Deze Tempranillo heeft 24 houtrijping én 24 maanden flesrijping gehad en dat proef je.
 • Chateau Gravas Sauternes, Chardonnay & Semillon, Bordeaux, 2010
  We sluiten af met een waanzinnige wijn. Een sauternes, een dessertwijn uit Bordeaux uit 2010. Een volzoete wijn die deels is gemaakt van botrytisdruiven: druiven die zijn aangetast door ‘edele rot’. Dit geeft een hele zoete wijn met smaken van honing, karamel en overrijp fruit. Opmerking van een deelnemer: ‘Hij is helemaal niet zo zoet!’ Dat is dus leuk aan een goede dessertwijn: doordat de wijn zo goed in balans is, en door zijn zuren, smaakt hij niet weeïg zoet. Maar hij is wel degelijk heel zoet! Een te gekke afsluiter die iedereen lekker vindt.

Bij elke wijn vertel ik tijdens de proeverij wat over de wijnmaaktechnieken en waar de precieze smaken nu vandaan komen.

Wil jij bij een proeverij zijn?

Op dit moment staan er geen nieuwe proeverijen gepland, maar ik kan wel speciaal voor jou en een groepje buren/vriend(inn)en/familie/collega’s een proeverij op maat organiseren. Trommel jij een groepje mensen bij elkaar (maximaal 20, minimaal 10) en heb je een locatie (bijvoorbeeld bij jou thuis of op kantoor), dan kom ik met heel veel plezier langs om een proeverij te geven precies zoals jij het wil. Wil je een ‘favorieten’ proeverij zoals deze, of juist focus op een specifieke druif, streek, land of wil je iets heel anders? Een dessertwijnproeverij, bubbelproeverij, Bordeaux-proeverij, zeg het maar! Mail me even op hallo@cynthia ivv ‘proeverij op maat’, dan overleg ik met je wat je wensen zijn en wat de kosten zijn.

Ook geef ik sinds afgelopen maand les bij de Wijnstudio! Ik geef de introductiecursus, een cursus van een avond. Deze is qua inhoud anders dan mijn eigen proeverijen en is wat meer educatief en op kennis ingestoken. We proeven zes wijnen. Je kan de data hier zien op de website van de Wijnstudio en je kan daar ook meteen boeken.

Als er meer van mijn eigen proeverijen of introductiecursussen aankomen, laat ik je dat weten op mijn wijn Instagram, en ik zal het ook zeker benoemen in mijn weekoverzicht.

Ben jij weleens naar een wijnproeverij geweest? Hoe vond je dat?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.