Mijn salade zonder naam

Deze salade maak ik heel vaak als lunch. Het zit vol met dingen die ik lekker vind en ik wissel soms een beetje af wat ik er in gooi. Maar dit is de basis:
- slamelange of rucola
- tomaatjes
- komkommer
- dressing: extra vierge olijfolie met wat citroenazijn, peper & zout
- wat zachte geitenkaas
De ene keer doe ik er gerookte zalmsnippers bij, de andere keer gebakken Kipstuckjes van de Vegetarische Slager. Soms doe ik het alleen met wat gehakte en geroosterde pistachenootjes. Mega lekker, vullend en gezond.
Deze is ook lekker met balsamico-azijn, maar dat hele frisse van citroenazijn is er het lekkerst bij, vind ik.
Soort-van-caprese

Ik houd erg van caprese: tomaat met mozzarella en basilicum. Die drie combineer ik in een van mijn favoriete salades, maar ik maak het wel iets gevulder en geef het meer volume met rucola. Zo kan je hem ook prima als maaltijd eten.
Wat er in gaat voor 1 persoon:
- ongeveer 40 gram rucola
- 3 – 4 tomaten
- een halve bol buffelmozzarella
- geroosterde (pijnboom)pitjes
Met de dressing varieer ik, soms gebruik ik wat groene pesto die ik meng met een beetje olijfolie zodat deze iets meer vloeibaar wordt. Ik vind het ook lekker om alleen wat olijfolie of olijfolie met basilicum te gebruiken met wat balsamico-azijn en peper en zout.
Burrata 'salade'

Deze salade staat tussen haakjes omdat het bijna geen salade meer is, maar toch wel een beetje. Heel logisch, maar je zal straks wel begrijpen waarom. Dit is een van mijn favoriete gerechten, al eet ik het niet zo heel vaak, want er zit een complete bol burrata in. En het is extra lekker met ciabatta, al helemaal als je dat dipt in goede olijfolie en balsamico. Beetje heftig dus, maar onbeschrijflijk goed, dus dit moet ik af en toe eten. Dit gaat erin voor 1 persoon:
- 1 bol burrata
- 100 – 150 gram cherrytomaten of trostomaten, in stukjes
- een flinke hand rucola
- goede olijfolie
- goede (liefst een beetje stroperige) balsamico
- peper en zout
- twee of drie plakjes parmaham
Dit leg je gewoon op een bord. Mooi makkelijk. En dus extra lekker met wat versgebakken ciabatta met olijfolie en balsamico. Och.
'Kip'-mango-geitenkaas salade
De combinatie kip, mango, avocado en geitenkaas is een fantastische. Daar maakte ik jaren geleden eens een salade mee en die is er in huize Schultz ingebleven. Ik maak hem nu altijd met Vegetarische Kipstuckjes van de Vegetarische Slager. Want vegetarisch, maar ook lekkerder dan gerookte kip.
Wat je nodig hebt voor 1 salade:
- ongeveer 40 gram spinazie
- een halve mango in blokjes
- 50 gram zachte witte geitenkaas
- een halve avocado in blokjes
- 100 gram cherrytomaten door de helft
- 80 gram Vegetarische Slager kipstuckjes, even krokant gebakken in olijfolie
Alles mengen. Klaar. Zoet, zacht en hartig. Hmm.
Meloen-ham salade

Meloen en ham is natuurlijk een gouden combinatie. En dus is deze salade ook vet lekker. Dit gaat er in voor één persoon:
- ongeveer 30 – 40 gram slamelange
- een halve galiameloen in blokjes
- een halve bol buffelmozzarella in stukjes
- twee tot drie plakken parmaham in stukjes gescheurd
- dressing van een scheut olijfolie, wat vers citroensap, peper en zout
Je kan er ook nog geroosterde nootjes of pitjes opdoen voor wat meer textuur, maar dat doe ik meestal niet.
Mijn salade voor bij diners
Ik maak niet vaak salade voor ‘bij’ het eten: ik eet vaak gewoon een salade als maaltijd. Maar als ik wél een salade als bijgerecht maak, bijvoorbeeld bij een barbecue of als er veel mensen komen eten, dan maak ik altijd deze. De hoeveelheden pas je gewoon aan aan de hoeveelheid mensen.
- sla
- komkommer
- tomaat
- feta
- goede olijfolie
- peper en zout
Het is gewoon een erg lekkere frisse salade die niet te zwaar is en die eigenlijk iedereen lust.
Asperge-ham salade

Love asperges. Als ik asperges maak, doe ik dat meestal op de traditionele manier met aardappelen, ham, ei en boter. Maar ik maak ook wel eens deze salade en dat is minstens zo lekker. Voor vier personen gebruik je:
- 1 kilo gekookte aardappels, in blokjes
- 3 hardgekookte eieren
- 500 – 600 gram witte asperges, gekookt en in stukjes
- 200 gram achterham in stukjes
- 3 eetlepels mayonaise met yoghurt
- 1 kropsla
Gewoon alles door elkaar gooien. Smaakt zowat als het traditionele aspergegerecht, maar dan in een salade. Eet ook makkelijker en is lekker fris. Yes!
Salade met watermeloen en feta
Ook zo’n topcombi: watermeloen met feta. Voor een persoon:
- een kwart of een halve watermeloen in stukjes, afhankelijk van hoe groot die watermeloen is
- ongeveer 30 gram feta in kleine stukjes gebrokkeld
- een handje groene olijven
- wat heel dun gesneden uienringen
- 30 – 40 gram slamelange
Zoet, zout en licht.
Stoofpeer-geitenkaas salade

Al jaren een favoriet hier thuis, de stoofpeersalade met geitenkaas en spekjes. Zoet, zout en vet combineren is natuurlijk een hemelse drie-eenheid. Daarom is deze salade ook zo lekker. Dit gaat erin voor twee personen:
- 75 gram rucola
- 300 gram stoofpeertjes (kant en klaar uit de koeling), gebakken in de pan, het vocht in laten koken totdat het de stoofpeertjes een stroperig laagje hebben
- 125 gram spekreepjes, krokant gebakken
- 300 gram tomaten, in blokjes
- 100 gram zachte witte geitenkaas
Net als bij alle andere salades: lekker alles door elkaar gooien.
Zo. Mijn acht favoriete salades. Best verschillend: de enige is heel licht en fris, de ander is zwaarder en hartiger. Mijn favoriet is wel die met stoofpeertjes, maar ik vind ze allemaal waanzinnig lekker.