Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Mijn meest gebruikte keukenapparaten

In de keuken gebruik ik elke dag een paar apparaten waar ik elke keer weer héél erg blij van word. Machines die mijn leven leuker, makkelijk of gewoon lekkerder maken. Ik deel ze vandaag met je!

Leestijd

Jura Impresa C65

Sinds ik op mezelf woon, heb ik een Nespresso-apparaat. Dat beviel altijd wel goed, maar ik stoorde me toch aan de hoeveelheid afval en ik wilde wel graag mijn eigen bonen kiezen. Een tijd lang wilde ik graag een handmatig espresso-apparaat, zo een waarbij je dus zelf je bonen maalt en vervolgens met de hand je koffie zet. Daar ben ik ook even naar op zoek geweest, maar uiteindelijk ging ik voor een volautomaat. Geen gedoe, binnen een minuut een kopje koffie zetten, klaar.

Ik ging voor de Jura Impresa C65 om een paar redenen:

  • mijn ouders hebben hem en voor zover ik meekrijg (ook van online reviews) is het een degelijk, kwalitatief goed apparaat en Jura verleent goede service
  • ik wilde geen apparaat waarmee je met één druk op de knop cappuccino’s en lattes kan zetten omdat je die melkuitgang elke dag grondig moet reinigen. Met dit apparaat kan je alleen espresso’s en gewone koffie zetten
  • de prijs viel me mee, ik betaalde €750 voor het apparaat

We hebben hem nu ongeveer een jaar en echt elke dag ben ik weer gelukkig met dit apparaat. Ik vind het leuk om verschillende bonen uit te proberen dus ik haal overal en nergens zakjes bonen om te testen. De koffie die eruit komt hangt natuurlijk af van je bonen, maar de kwaliteit is gewoon echt heel erg goed.

Ik maak zelf meestal een cappuccino met een espresso, en daarvoor ga ik door naar het volgende apparaat.

Nespresso Aeroccino 4

Door de jaren heen heb ik veel verschillende melkopschuimers getest. Bij de een ging het melkschuim telkens over de rand (ook als ik hem niet te vol deed), de andere maakte de melk kokend heet, de andere was lomp en lelijk en allemaal gingen ze snel stuk.

Toen ik onze Jura-apparaat kocht, wilde ik een melkopschuimer die mooi genoeg is om op het aanrecht te laten staan én een die het gewoon goed doet en de melk niet loeiheet maakt. Ik hoorde wat goede dingen over de Nespresso Aeroccino’s en ik kocht dus de nieuwste, de Aeroccino 4.

Ten eerste vind ik het gewoon een mooi apparaat! Hij ziet er tof uit op het aanrecht, waar hij gewoon altijd staat. Er zitten vier standen op: voor koud melkschuim, alleen warme melk, melk met schuim en melk met veel schuim. In de beker zitten lijntjes voor hoeveel melk je er in kan doen als je alleen warme melk maakt of wanneer je melkschuim maakt. Als ik hem tot de max doe, stroomt hij nóóit over.

Wat ik zo handig vind aan de Aeroccino is dat ik dus zelf kan bepalen hoeveel schuim ik wil en die verhoudingen zijn echt goed. Daarnaast wordt de melk niet te heet (ik kan de cappuccino meteen drinken, zoals het hoort) en is de beker heel makkelijk schoon te maken. Na het koffiezetten spoel ik hem om met een drupje afwasmiddel, even een borstel erdoor en klaar. Hij kan ook in de vaatwasser.

Kenwood Foodprocessor Multipro Compact

Deze foodprocessor heb ik inmiddels drie jaar en elke week gebruik ik hem wel een keer. Ik gebruik hem vooral voor het klein hakken van groente voor salades, maar ook om bijvoorbeeld hummus of pesto te maken. Er zitten allemaal bladen en messen bij de foodprocessor zodat je er mee kan snijden, raspen, mixen… Dat werkt allemaal erg goed en snel en de onderdelen zijn makkelijk af te wassen.

Er zit ook een blender-opzetstuk bij en die heb ik door de jaren heen zóveel gebruikt. De processor is vrij krachtig en hij kan prima smoothies maken (waar ik hem het meest voor gebruik). Ik merk wel dat door de jaren heen de motor langzaamaan wat minder krachtig wordt, maar hij doet het na drie jaar nog steeds aardig goed.

Ik heb weleens gedacht om zo’n hele fancy mega sterke blender te kopen, maar deze doet het voor mij nu nog prima. Ik maak ook niet elke dag (meer) smoothies of soepen in de blender. Als ik dat wel zou doen, dan zou ik misschien wel een duurdere blender overwegen.

Braun 600 Watt Turbo Staafmixer

Toen Willem en ik gingen samenwonen, kwam deze staafmixer onze keuken in. Ik gebruikte er nooit een, maar door Willem ben ik hem heel veel gaan gebruiken. Deze staafmixer hebben we dus al in de keuken liggen zolang ik me kan herinneren, volgens mij is het de Multiquick 5 MQ530. Misschien is dat ook al wel weer een nieuwer type, maar het is precies hoe hij eruit ziet.

Ik gebruik de staafmixer meestal voor soep en deze doet het gewoon fantastisch. Het is een vrij krachtige staafmixer die in no time een pan vol gekookte grof gesneden groenten tot een gladde soep maakt. Het kost geen moeite en ook weinig tijd. We gebruiken deze samen nu dus al zo’n vijf jaar, maar Willem heeft hem al een stuk langer. Gaat ook een hele lange tijd mee, dus!

Philips Airfryer

We hebben thuis nooit een frituurpan gehad, maar besloten toen we anderhalf jaar geleden gingen verhuizen toch eindelijk een Airfryer te kopen. Mijn ouders hadden er een en alles uit dat apparaat smaakte zo lekker! Het voordeel van een Airfryer tegenover een frituurpan is dat je geen vet gebruikt, maar hete lucht. Ook is ‘ie makkelijk schoon te maken en stinkt ‘ie niet. Hiervoor haalden we altijd patat bij de snackbar – of nou ja, altijd… Dat klinkt alsof we elke dag friet eten, maar het komt neer op ongeveer een keer in de twee weken – en nu gebruiken we de Airfryer. Ik moet zeggen dat ik er ook weinig anders in maak dan friet en snacks, al weet ik dat je er ook hele maaltijden in kan maken. Misschien moet ik dat toch maar eens proberen.

Natuurlijk gebruiken we ook apparaten als een tosti-ijzer en een broodrooster, maar in mijn beleving zijn die wat meer generiek (al ben ik met die van mij wel heel blij). Mijn mixer die ik gebruik voor bijvoorbeeld slagroom kloppen en taarten maken is gewoon van HEMA… En die doet het prima. Ik gebruik het ook niet vaak genoeg om er wat duurders voor te kopen, vooralsnog.

Vroeger had ik niet verwacht dat ik zoveel apparaten zoveel zou gebruiken! Ik vind het ideaal, het maakt het leven een stukje makkelijker. En ik word gewoon echt heel erg blij van een goede kop koffie.

Welke apparaten gebruik jij het meeste in de keuken? En waarom die?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.