Wil jij meer lezen?
Denk je meteen bij de intro: ‘Hóe kan je zoveel lezen?’ of ‘Ik wil ook zoveel lezen!’, check dan even deze blog. In de zomer van 2018 schreef ik over hoe ik zoveel lees en hoe je meer kan lezen als je dat graag wilt. Ik lees gewoon elke dag wanneer ik maar wat ruimte heb, al is het maar een kwartiertje voor het slapen gaan. En soms lees ik op een vrije dag een hele (mid)dag. Of ’s ochtends voordat ik aan het werk ga een uur. Ik hóud gewoon zo erg van lezen dat ik het automatisch heel veel doe. Als ik zit te wachten op de trein, als ik wacht op een afspraak, in plaats van series of films kijken (al doe ik dat zeker óók), in plaats van uren scrollen op Instagram… In ieder geval, lees die blogpost als jij ook graag meer wilt lezen. Het is heerlijk.
Ik deel deze blogpost nu alvast zodat je wellicht nog wat cadeau-ideetjes krijgt voor de feestdagen, of ideeën voor boeken die je wellicht in de kerstvakantie (als je die hebt) kan lezen.
Bij elk boek dat ik uitlicht vandaag staat een affiliate link (als je dan het boek bestelt, krijg ik een kleine vergoeding, wat geen invloed op mijn mening heeft), maar het is natuurlijk een heel goed idee om je boeken voor de feestdagen bij je lokale boekhandel te bestellen. De meeste boekhandels verzenden gewoon!
Wat heb ik van veel boeken genoten in 2021 🙂
Je kan hier mijn Year in Books zien op Goodreads, daar kan je ook zien hoeveel sterren ik per boek heb gegeven.
Hieronder de blogs over de boeken die ik las per maand, die van december volgt nog in januari:
Boeken waar ik écht van heb genoten in 2020
Hieronder een verzameling van de boeken waar ik het meest van genoten heb het afgelopen jaar. Dit is in willekeurige volgorde.
Dit jaar las ik de drie laatste delen van de Zeven Zussen serie van Lucinda Riley. Ik heb echt ontzettend veel plezier beleefd aan de zeven boeken, al vond ik ze heus niet allemaal even goed en heb ik me ook wel gestoord aan bepaalde aspecten van het verhaal en Lucinda’s schrijfstijl. En tóch bleef het me boeien en bleef ik doorlezen.
Deze boeken hebben echt een indruk achtergelaten, wow! Greenwood vond ik zo’n uniek verhaal, een familieverhaal waarin bomen en de natuur centraal staan. En niet bij elke generatie op dezelfde manier…
De vervlogen helft gaat over de tweelingzussen Desiree en Stella, waarbij hun levens van elkaar vervreemden en de een het leven van een witte vrouw gaat leiden. Pakte me bij de eerste pagina vast en liet me niet meer los. Ik vond het zo mooi dat ik maar moeilijk uit kan leggen waarom. Ik houd van familiegeschiedenissen en deze is een van mijn favorieten tot zover.
Klik hier voor De vervlogen helft.
Ik voelde de pijn van Wobie steeds door het boek heen, het ongemak, de angst. Het bracht me ook terug naar mijn eigen middelbareschooltijd, waar ik over het algemeen weinig goede herinneringen aan heb.
Nog meer respect voor Splinter na het lezen van dit boek.
Het is Ferry gelukt om een boek over een van de zwaarste onderwerpen óóit te schrijven en het dan nog luchtig en grappig te houden. Wauw. Oké, het boek staat vol spel- en grammaticale fouten (oprecht jammer), het is wél een boek dat me bij de keel greep en niet meer los liet. Nog steeds niet, eigenlijk.
Ferry heeft zijn ervaring waanzinnig opgeschreven. Zonder terug te deinzen voor taboes, zonder bang te zijn mensen te kwetsen of te raken.
Heel knap en heel indrukwekkend. Dit is zo’n boek waar je over na blijft denken.
Dit boek moet IEDEREEN lezen. Wat een waanzinnig boek met veel bijzondere inzichten en het is vooral onwijs leuk om te lezen. Door dit boek leer je dat de mensheid niet zo slecht en onbetrouwbaar is als je denkt. Best belangrijk.
Klik hier voor De meeste mensen deugen.
Dit boek vond ik echt heel tof. Ik dacht vooraf dat het een boek zou zijn over imposter syndrome, maar dat was het niet. Het was vooral een persoonlijk verhaal van een Amerikaanse ondernemer, met daarbij een heleboel praktische tips om wat meer schijt te hebben aan wat mensen van je denken en wat er van je wordt verwacht.
Ik vond het verhaal van Ash erg interessant om te lezen (al is het wel een classic van rock bottom naar top of the world verhaal) en ik heb er zeker wat praktische dingen uitgehaald voor mezelf en mijn bedrijf. Echt zo’n boek waarvan je ZIN krijgt om aan je doelen te gaan werken.
Klik hier voor The middle finger project.
Dit vind ik gewoon mega interessant. Erg leuk om te lezen, ook omdat het luchtig is geschreven. Er staan veel praktische tips in en nuttige weetjes die je zelf kan toepassen.
Zo vond ik het zelf erg boeiend om te lezen dat er in cafeïnevrije koffie nog aardig wat cafeïne zit (ik had géén idee) en dat cafeïne veel langer doorwerkt dan ik dacht.
Ook boeiend om te lezen over alle voordelen van goed (beter) slapen en wat de gevaren zijn als je slecht slaapt.
Zelf heb ik geen slaapproblemen, ik slaap goed en veel, maar dit soort inzichten vind ik gewoon mega interessant.
Dokter Joshua Wolrich volg ik al tijden op Instagram en zijn stokpaardje is #nutribollocks. Hij ontkracht veel claims die bijvoorbeeld diëtisten maken en vertelt in heldere taal over alles wat met voeding, vet, gewicht en ‘dik zijn’ te maken heeft. Erg leerzaam, en ook grappig, hij krijgt het voor elkaar om over dit onderwerp een heel grappig boek te schrijven.
Klik hier voor Voeding is geen medicijn (verschijnt in februari 2022 in het Nederlands).
Ik houd enorm van de verhalen van Emma Straub, complexe familieverhoudingen worden uit de doeken gedaan. In Onder ons gaat het over twee gezinnen die in Brooklyn, New York wonen. Wat ik zo heerlijk vind aan dit verhaal is dat ik echt even in Brooklyn woon. Emma schrijft op zo’n manier dat ik me alles enorm levendig kan voorstellen, en de karakters zijn zo echt, zo driedimensionaal. Ik vind het heerlijk.
Klik hier voor All adults here.
Geweldig boek. Een Vlaamse journalist gaat op Urk wonen om daar van binnenuit verslag te doen van dit dorp. Het is alsof je zelf op Urk woont en alle verhalen zélf meemaakt. Ik heb gelachen en me vooral veel verbaasd over dit bijzondere vroegere eiland. Waanzinnig goed geschreven.
Klik hier voor De ontdekking van Urk.
Al eerder las ik boeken over intuïtief eten (zoals The Fuck It Diet waar ik medium enthousiast over was, je kan mijn review daarvan hier lezen), en deze vind ik echt geweldig. Waarom:
- Laura Thomas is een voedingsdeskundige en onderbouwt haar beweringen met wetenschappelijke onderzoeken.
- Het is niet zweverig, maar juist mega down to earth.
- Ze omschrijft alles luchtig, grappig, begripvol. Geen oordelen.
- Ze beschrijft ook de gezondheidsrisico’s van overgewicht, en onderbouwt ook goed waarom dik zijn niet direct betekent dat je ongezond bent.
- De focus ligt op hoe je een gezonde relatie met voeding krijgt, niet op ‘dat je maar alles gaat eten wat los en vast zit’. Daar had ik zelf wat moeite mee met The Fuck It Diet.
- Het zit vol praktische opdrachten en heldere uitleg over hoe je een gezondere relatie met voeding krijgt.
Ik houd van dit boek. Veel wist ik al, maar ik heb er zeker nog weer wat nieuwe lessen uitgehaald en had dit zeker tien jaar geleden willen lezen toen ik zelf nogal wat struggles met eten had. Een aanrader als je meer wilt leren over intuïtief eten!
Dit idee vind ik zó cool. Dit idee van parallelle levens, levens die je ook had kunnen leiden, omdat je net ergens wat andere keuzes hebt gemaakt. En dat elk van die levens ook weer pijnlijke, moeilijke kanten heeft. Hierdoor ga je nadenken over spijt, over keuzes, over dingen die je wel of niet had ‘moeten’ doen, over wat waardevol is aan het leven en over dat JIJ de touwtjes in handen hebt. Een boek ramvol levenslessen, maar dan ontzettend LEUK om te lezen. Elk ander leven van Nora vond ik genieten, en ik heb zoveel gelachen. Waanzinnig verhaal.
Middernachtbibliotheek is echt mijn favoriete boek van 2022.
Thanks 2021, je was een mooi leesjaar!
En hopelijk heb jij weer wat inspiratie opgedaan om te lezen of cadeau te geven de komende tijd 🙂