Beginnen met lezen, waarom dan?
![](https://staging.cynthia.nl/wp-content/uploads/2017/10/pexels-photo-459265-1200x800.jpeg)
Niet lezen: ik kan het me niet voorstellen! Sinds dat ik kan lezen, lees ik veel boeken. Als kind deed ik dat en dat doe ik nu nog steeds. Dit jaar lees ik de meeste boeken ooit, op het moment van schrijven 85. Maar er zijn ook zeker periodes in mijn leven geweest dat ik minder of zelfs nauwelijks las. Als ik daaraan terugdenk word ik heel verdrietig kan ik me wel verplaatsen in het feit dat er mensen zijn die geen boeken lezen. Er is ook zoveel ander leuks te doen: films en series, tijdschriften, social media, YouTube – je hoeft echt niet te lezen om je te vermaken in het leven anno 2017. Je hebt ook wel een bepaalde mate van concentratie en rust nodig om lekker een boek te kunnen lezen. Mijn moeder bijvoorbeeld, die leest nooit. Wil ze ook niet. Na twee minuten is ze al met haar hoofd ergens anders. Zij is liever ‘bezig’ met iets. Maar goed, ze kan dan ook écht niet stilzitten – heb ik helemaal geen problemen mee, met stilzitten 😉
De berichtjes die ik kreeg waren van mensen die wel heel graag willen lezen, maar die niet weten waar te beginnen. Omdat ze nooit in een boek komen, omdat ze zich niet kunnen concentreren, omdat ze niet stil kunnen zitten – om zoveel verschillende redenen. Ik zal nooit iemand opdringen te gaan lezen (al wil ik je best overtuigen waarom het zo prettig is), maar als deze vragen worden gesteld, ben ik blij te helpen.
Maar waarom zou je dan überhaupt willen lezen? Ik kan me geen leven zonder boeken voorstellen. Voor mij is het simpelweg de ultieme manier om te ontspannen. Geef mij een goed boek en ik ben uren zoet. Ik relax compleet en zit totaal in mijn eigen wereld. Voor mij is dat reden nummer één om te lezen. Bij series en films dwaal ik snel af, bij boeken heb ik dat veel minder. Ook vind ik het leuk om te leren. Het liefst lees ik romans, in ieder geval verhalen, maar het is ook erg fijn om mezelf af en toe te nieuwe dingen te leren. Dus lees ik soms over dingen als body positivity, psychologie of over onderwerpen die me aanspreken zoals wijn of milieu. Het inspireert me soms, ik kan ontroerd raken door een mooi verhaal of door mooie passages. En: het kan overal, het hoeft niet duur te zijn, het is leuk om over boeken te praten en je leert ervan, ook als je romans leest. Daarnaast schijn je er ook empathischer en creatiever van te worden, ook mooi meegenomen.
Ik schreef eerder al over tips om meer te lezen. Het artikel dat je nu leest is echt bedoeld voor mensen die nauwelijks tot niet lezen, maar dit wel graag (wat vaker willen).
Tip 1: Vind leuke boeken
![](https://staging.cynthia.nl/wp-content/uploads/2017/10/books-bookstore-book-reading-159711-1200x798.jpeg)
Dit klinkt zo simpel, maar is het niet per se. Vind maar eens een boek dat je meteen aanspreekt als je niet (zoveel) leest. Oef, er zijn zóveel boeken, hoe maak je daar nou een keuze in? Het kan compleet demotiveren als je een boek hebt waar je niet meteen door gegrepen voelt, waar je je doorheen moet worstelen, waar je tegenop ziet om weer op te pakken. Nu worstel ik mezelf soms wel door een boek heen omdat ik hem per se wil lezen (vooral bij bijvoorbeeld Nederlandse klassiekers, die wil ik dan per se gelezen hebben), maar lezen moet léuk zijn en vooral als je lezen nog iets lastigs vindt (maar wel graag wilt. Als je het echt niet wilt, moet je het gewoon niet doen, hoor).
Dus: vind om te beginnen maar eens een boek dat je gewoon van begin tot eind met plezier wilt lezen. Dat is dus gewoon best wel moeilijk. Zoek een boek dat laagdrempelig is, maar wel een pakkende verhaallijn heeft waardoor je verder wilt lezen. Persoonlijk vind ik de boeken van Lisette Jonkman en Chantal van Gastel érg leuke, vrolijke verhalen schrijven die je graag verder wilt lezen. Toen ik ‘begon met veel lezen’ las ik vooral chicklit. Vrolijke, laagdrempelige boeken. Ik vind zelf ook een aantal boeken van Haruki Murakami uitermate geschikt om mee te beginnen, zoals Spoetnikliefde. Of juist de hele Harry Potter reeks? Ben je meteen eventjes zoet. Je kan ook Young Adult boeken overwegen, in dit genre zitten ook zoveel toffe boeken.
Maar dit zijn mijn tips, vraag eens mensen om je heen wat zij goede boeken vinden om mee te beginnen.
Als je gewoon begint, ga je vanzelf merken welke boeken je aanspreken en wat je leuk vindt. Ik ben zelf gek op Goodreads, daar vind je vaak goede tips naar aanleiding van wat je al gelezen hebt. Of ga gewoon eens door de boekhandel struinen, op die manier vind je ook zoveel boeken die je anders niet zo snel zou hebben gekocht! Ik vind dat zelf leuk, ik kom dan vaker thuis met iets wat ik in een online shop niet zo snel gekozen zou hebben.
Enne, laat je niet afschrikken door boeksnobs die je alleen een echte lezer vinden als je alleen Tolstoj, Mulisch en Reve leest. Als je leest, ben je een lezer. Punt. Lezen moet leuk zijn en als jij Tolstoj, Mulisch en Reve niet leuk vindt, lees je ze lekker niet.
Tip 2: oefen met lezen
Dit klinkt misschien suf, maar ik ken het van mijn moeder en van vrienden: als je nooit leest, is het niet voor te stellen dat iemand een uur achter elkaar ongestoord verdiept is in een verhaal. Het is toch een bepaalde ‘concentratiespier’ die je moet trainen! Misschien is het net zoals met mediteren: dat kan je niet van de een op de andere dag een halfuur achter elkaar. In de periodes in mijn leven dat ik weinig las, vond ik het ook erg lastig om me langer dan vijf minuten op een boek te concentreren. Hier een aantal tips om die aandachtsspanne te rekken:
- Begin kort en laagdrempelig. Pak dat ene leuke boek en ga eerst maar eens vijf minuten lezen. Zet je telefoon uit of op stil, zorg dat je geen afleiding hebt. Doe dit eerst maar eens elke dag. Misschien elke dag een paar keer? Het is maar net hoe makkelijk het je afgaat. Je kan ook ‘leesmomenten’ inlassen, bijvoorbeeld voordat je gaat slapen, of wanneer je in de trein zit.
- Bouw dit simpelweg op. Gaat dit superlekker? Dan ga je over naar tien minuten. Doe dit dan elke dag.
- Zo kan je proberen elke keer wat langer te lezen. Het klinkt heel simpel, maar het is gewoon een manier om je aandacht te trainen.
- Wil je echt eens een hele middag lezen? Ik vind dat dus echt ultiem. Zorg er dan voor dat je weinig afleiding hebt (zoals je telefoon of social media) en dat je weinig hoeft.
Vergeet niet dat het niet raar is om afgeleid te raken, of om even wat anders te willen doen. Er zijn dagen dat ik de hele dag lees, maar dan ben ik echt niet acht uur achter elkaar non-stop aan het lezen. Ik neem ook pauze, zet koffie, pak wat te eten, maak een wandelingetje. Ik denk dat ik maximaal een uur achter elkaar echt geconcentreerd kan lezen. Dan neem ik altijd een kleine pauze.
Tip 3: creëer 'leesgewoontes'
![](https://staging.cynthia.nl/wp-content/uploads/2017/10/pexels-photo-115001-1200x800.jpeg)
In mijn artikel waarin ik tips geef om meer en vaker te lezen merk je al dat ik heel veel ‘gewoontes’ heb rondom lezen. Mede daardoor lees ik ook zoveel. Als ik niet lees, is er iets aan de hand. Ik lees gewoon altijd en overal. Dat komt doordat het voor mij allemaal gewoontes zijn. En die kan je jezelf aanleren! Op die manier gaat lezen meer een normaal onderdeel van je dag worden. Een aantal ideeën:
- Zorg dat je je boek altijd bij je hebt. Ik heb áltijd mijn boek of e-reader in mijn tas. Zo kan ik altijd op een verloren moment even lezen. Op van die momenten dat je normaal gesproken je telefoon pakt, kan je ook een paar pagina’s verderkomen in je boek.
- Lees voor het slapengaan ’s avonds een half uurtje. Het is sowieso prettig om voordat je gaat slapen even niet meer naar schermen te kijken, zoals je televisie of telefoon. En het is gewoon zo’n rustig moment. Ik lees het allerliefst in bed.
- Lees als je aan het reizen bent. Zit je regelmatig in de trein, bus of tram? Wat doe je dan normaal gesproken, op je telefoon random dingen doen? Ga lekker lezen. Het zal in het begin misschien wennen zijn om je af te sluiten van al die geluiden om je heen, maar dat went van zelf.
- Ik ontbijt meestal alleen en dan lees ik áltijd. Het is een fijne manier om de dag zonder de hectiek van social media te beginnen en ik vind eten en lezen een gouden combinatie.
- Kijk je normaal elke avond een paar uur televisie? Schrap daar een (half) uurtje van en LEES.
Je merkt het wel: er zijn zoveel manieren om lezen in je dag te verweven. Kies een manier, of meerdere manieren, die bij jou past. Als jij altijd in gezelschap ontbijt of als je ’s avonds al nooit televisie kijkt maar juist druk in de weer bent, zijn de bovenstaande tips niet per se van toepassing. Bedenk zelf eens wat voor leesgewoontes je zou willen ontwikkelen.
Tip 4: Maak van lezen een hobby
En daarmee bedoel ik: praat erover met andere boekenliefhebbers, ga eventueel bij een (online) leesclub, word lid van de bibliotheek, meld je aan bij Goodreads, volg boekenblogs – het is leuk om je ervaringen te delen en ervaringen van anderen mee te krijgen. Op die manier krijg je ook een heleboel boekentips waar je wat mee kan!
Tip 5: Word niet arm
Lezen kan een dure hobby zijn. Ik besteed al sinds ik kan lezen veel geld aan boeken – en nooit heb ik er spijt van. Stel, een boek is vijftien euro, en ik lees daar zeven uur met plezier in, dan is dat iets meer dan twee euro per uur. Dat is toch niks voor al dat leesgenot? Daarnaast: bedenk je hoe de ziel en zaligheid van een schrijver in dat boek zit. Elke keer als ik een boek koop, weet ik dat ik de schrijver en de boekhandel steun (mits ik het boek natuurlijk ook daadwerkelijk in de boekhandel koop). Het schrijversbestaan is niet vanzelfsprekend, dus ik steun deze creatievelingen graag.
Maar: je hoeft niet per se arm te worden als je veel leest. Als ik álle boeken die ik lees fysiek voor het volle pond zou kopen, zou ik per jaar zo’n €1500 – €2000 per jaar kwijt zijn. En dat ben ik niet, want ik heb een paar trucjes om toch mega veel te lezen en niet dat bedrag neer te leggen:
- Voor de hand liggend: de bibliotheek! Ik moet zeggen dat ik geen lid ben van de bieb. Ik zit er wel aan te denken, omdat ik gewoon zó graag lees. Wat me tegenhoudt is dat ik het toch een vies idee vind dat zoveel mensen vóór mij al die pagina’s van dat boek met hun vieze handen hebben aangeraakt… Ja, verklaar me maar voor gek. Ik lees graag een smetteloos nieuw boek. Dus, ik ben nog in dubio. Een biebpas in Zwolle kost €57,50 per jaar, en daarmee kan je per vier weken vijftien verschillende boeken lenen. Ook e-books! Nu ik me er in verdiep denk ik tóch dat ik lid ga worden…
- Een e-reader. Naast dat het erg handig is (lees: honderden boeken meenemen en het weegt praktisch niks, ook leest het prettig), zijn e-books ook vaak veel goedkoper dan fysieke boeken. Meestal scheelt het wel de helft. En ik wil toch alleen de boeken die ik echt waanzinnig vond fysiek in de kast hebben staan, dus ik vind dat prima. Ik gebruik nu zo’n anderhalf jaar een Kobo H2O en die bevalt erg goed.
- Kobo Plus. Met dit abonnement kan je voor €10 per maand onbeperkt e-books lezen. Natuurlijk niet alle e-books die er zijn, maar de keuze is écht reuze. Ik lees enorm veel e-books via Kobo Plus.
- Cadeau vragen. Als ik jarig ben, vraag ik meestal boeken of boekenbonnen.
- Lenen. Ik heb genoeg vriend(inn)en en familie die graag lezen en graag (uit)lenen.
Nu heb ik het grote geluk dat ik van steeds meer uitgeverijen boeken of e-books opgestuurd krijg, wat een genot is dat. Daar ben ik echt zo blij mee!
Tip 5: Geniet ervan
Dit is gewoon het belangrijkste: heb er plezier in. Het kan nog steeds dat je na het proberen van al deze tips met moeite een boek oppakt om te gaan lezen. Misschien is het dan gewoon niks voor jou, of misschien moet je gewoon een ander boek proberen. Ga er lekker relaxed mee om en ontdek of lezen een nieuwe hobby kan worden. Zo niet, dan ga je toch gewoon wat anders doen?
Als je het wél leuk en fijn gaat vinden: wat heerlijk! Geniet ervan. Ik gun je het plezier van lezen. Als jij nog tips of ervaringen wilt delen, doe dat dan bij de comments hieronder. Dankjewel!