Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Boeken van april 2018

Ik vertelde de afgelopen maand al dat ik mijn leesmaand niet had, volgens mij ben ik in een leeshel beland. In april las ik voor mijn doen weinig (vier boeken) waarvan er één echt heel goed was. Maar goed, toch zoals elke maand deel ik de boeken die ik las met je! Met deze maand 7 Dagen van Deon Meyer, Steeds Leuker van Jelle Hermus, de biografie van Gordon en Concept M van Aafke Romeijn.

Leestijd

Deon Meyer - 7 Dagen

Deon Meyer – 7 Dagen

‘Ik zal elke dag een politieman neerschieten totdat jullie de moordenaar van Hanneke Sloet hebben gearresteerd.’
Kort nadat de SAPS, de South African Police Services, deze dreigmail heeft ontvangen, wordt een politieman door een sluipschutter neergeschoten. Bennie Griessel krijgt ogenblikkelijk de opdracht de zaak-Sloet te heropenen.
Hanneke Sloet, een ambitieuze advocate, is veertig dagen daarvoor in haar luxe appartement doodgestoken met een mes. De zaak is op een dood spoor beland en er zijn vrijwel geen aanwijzingen, afgezien van enkele naaktfoto’s van Sloet die bij haar thuis worden gevonden. Terwijl zijn superieuren hem op zijn nek zitten, de pers zich boven op de zaak stort en de sluipschutter elke dag weer een slachtoffer maakt, neemt voor Bennie de druk steeds meer toe.
Samen met zijn partner Mbali Kaleni gaat hij op zoek naar wat de schutter en Hanneke Sloet met elkaar verbindt. Het wordt een helse zoektocht die zeven lange dagen zal duren…

Dit is deel drie in de Bennie Griessel serie van Deon Meyer. Vorig jaar zomer las ik de eerste twee delen (Duivelspiek en 13 Uur), en ik was toch wel nieuwsgierig naar het vervolg. In dit verhaal volg je de zeven dagen waarin Bennie Griessel weer eens een nare zaak moet oplossen: Hanneke Sloet is vermoord én er worden telkens politiemannen neergeschoten door een sluipschutter. Oei oei, gaat het Griessel lukken om deze zaak weer op te lossen?

7 dagen is het boek waar voor mij de serie stopt. De herhaling verveelt me wat, Bennie ontwikkelt zich niet echt (behalve dan dat hij van de drank af is), het is wel spannend maar ook weer niet écht spannend (want je weet toch wel hoe het verhaal eindigt) en ik heb gewoon teveel pagina’s gescand omdat ik het te saai vond. Ik had hem eerder weg moeten leggen.

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier  voor het e-book.

Jelle Hermus - Steeds Leuker

Jelle Hermus – Steeds Leuker

Je leven steeds leuker maken, met steeds minder moeite. Dat is waar ‘Steeds leuker’ om draait. Want eindeloos ploeteren is prima, maar op de bank zitten met een goed boek, een kop thee en een glimlach op je snoet is ook fijn.

In dit praktische boek presenteert Jelle Hermus de korte route naar een leuker leven. Hij laat zien hoe je – door het zetten van de juiste kleine stappen – je leven snel in een opwaartse spiraal kunt brengen.

Want we weten vaak niet precies wat we willen doen met ons leven, maar we weten wél hoe we ons willen voelen: vrijer, blijer en meer voldaan. Als je steeds kleine stappen blijft zetten in de juiste richting, kom je vanzelf waar je wilt zijn.

Jelle laat zien hoe je je leven leuker en leuker maakt, en tegelijkertijd je omgeving kunt verrijken. Met een liefdevolle aanpak en de nodige humor. Want alles wordt makkelijker als we het leven niet zo serieus nemen.

Een leuker leven bouwen is makkelijker dan je denkt. ‘Steeds leuker’ is je handboek naar een leven vol vrijheid, blijheid en betekenis. Zonder de ballast en de gekkigheid.

Jelle Hermus is oprichter van online platform soChicken.nl – waar maandelijks ruim 600.000 mensen komen broeden op een leuker leven. Zijn wekelijkse nieuwsbrief wordt gelezen door meer 140.000 mensen en zijn populaire Broednest cursussen hebben duizenden mensen geholpen om het leven stap voor stap steeds leuker te maken.

Ik ben gek op zelfhulpboeken die me ook daadwérkelijk inspireren en ervoor zorgen dat ik dingen in mijn leven ga aanpakken. Boeken die niet vol staan met open deuren en inkoppertjes, maar met dingen die echt mijn ogen openen. Het hele idee van Steeds Leuker is dat je stapje voor stapje je leven leuker maakt. Wat hierbij heel belangrijk is, is dat je niet in één keer je leven omgooit (met bijvoorbeeld sporten, gezonder eten, stoppen met roken, milieubewuster leven, aardige dingen doen voor mensen om je heen et cetera), maar dat je dit met hele kleine dingen doet. Stel, zegt Jelle, je wilt gezonder gaan eten. Begin dan met het aanpakken van je ontbijt. In plaats van gebakken eieren met spek ga je vanaf morgen voor iets gezonds, bijvoorbeeld havermout, of iets met fruit. Dat wordt vanzelf een gewoonte. Wanneer dat zo is, pak je het volgende aan.

Wat hier zo mooi aan is, is dat je op deze manier met hele kleine stapjes je hele leven omgooit. Op een manier die je volhoudt, die je gelukkig maakt en die eigenlijk heel makkelijk is. Ik houd van die simpele aanpak.

Iets wat mij over mijn eigen leven deed nadenken was een passage over ‘nu’. Ik ben veel bezig met ‘in het moment leven’ en mindfulness. Jelle vertelt in het boek dat je leven een aaneenschakeling van ‘nu’ is. Er is altijd alleen maar nu. En als je zorgt dat je ‘nu’ leuk en positief is, dan heb je een leuk leven. Dat is natuurlijk vrij kort door de bocht, maar het is wél zo. Hier denk ik nog vaak aan. En dan denk ik: alles is nu. Niet chagrijnen, niet irriteren, niet piekeren, kom op, het mag wel wat luchtiger. Probeer te genieten, en als dat niet lukt, in ieder geval niet negatief te zijn. Dat is voor mij een hele waardevolle eye opener, die eigenlijk heel voor de hand liggend is, maar waar ik nooit zó bij stil had gestaan.

Verder neemt Jelle je in het boek aan de hand om je leven leuker te maken en te bepalen wat je nu eigenlijk graag wilt aanpakken. Door bijvoorbeeld gezonder te leven, meer te bewegen, minder spullen te verzamelen et cetera. Er staan hier en daar wat tegenstrijdigheden in, maar ik vind het vooral een heel leuk en vooral praktisch boek om je leven écht leuker te maken.

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier  voor het e-book.
Ik heb Steeds Leuker van Jelle gekregen.

Marcel Langedijk - Gordon

Marcel Langedijk – Gordon

Hij verkocht miljoenen platen, stond in bomvolle theaters, sporthallen en arena’s, en maakte enkele van de bestbekeken en meest spraakmakende tv-programma’s: Gordon Heuckeroth.

Van zijn jeugd in Amsterdam-Noord tot aan de villa’s in het Gooi, van marktkoopman naar de zegereeksen met de Toppers in de Arena, over de zoektocht naar liefde en geluk en de keerzijde van roem. In deze biografie spaart hij niemand. Ook zichzelf niet.

Ik zag de biografie van Gordon bij mijn Kobo Plus abonnement staan. Na het lezen van de flaptekst was ik zo benieuwd dat ik hem besloot te lezen. In een dag was het uit en ik kan je vertellen: ik heb ervan genoten. Niet omdat het zo goed was, of omdat het nou een heel waardevol boek is, maar omdat ik het heerlijk vind om te lezen over hoe Gordon vertelt over zijn leven. Hij hangt de vuile was buiten, inclusief die van (ex-)vrienden, familie en collega’s en ja, sorry, dat is gewoon leuk om te lezen.

Je leest over Gordon zijn jeugd, zijn ouders, zijn familie, en vooral over zijn carriere. En dan vóóral over hoe hij genaaid is. Het is niet echt een heel vrolijk boek over zijn successen, het is meer een klaagzang over wie hem allemaal een streek geleverd heeft dat het nooit, maar dan ook echt nooit, Gordon zijn eigen schuld is. Het boek is een opgeschreven relaas van deze man en ik vind het leuk om te lezen hoe hij het ziet. Al weet je natuurlijk ook dat aan alles nog een andere kant zit én dat heel veel mensen boos op hem zijn om dit  boek. Wat ik ook best goed kan begrijpen…

Marcel Langedijk heeft Gordon zijn verhaal goed opgeschreven, maar het is natuurlijk wel Gordon zijn waarheid. En dat vond ik vermakelijk om te lezen. Klik hier voor het fysieke boek.

Aafke Romeijn - Concept M

Aafke Romeijn – Concept M

In het jaar 2020, in een Nederland dat sterk lijkt op het onze, leeft Hava, een vijfentwintigjarige vrouw. Haar haren zijn grijs, haar huid is doorschijnend, haar ogen zijn diepzwart. Ze lijdt aan de mysterieuze ziekte kleurloosheid die de maatschappij steeds verder ontwricht: medicatie is onbetaalbaar voor particulieren en de overheid kan de kosten nauwelijks nog dragen. Hava raakt bevriend met een groep radicalen die voorspellen dat kleurlozen binnen een paar jaar in de meerderheid zijn – het einde van de Westerse wereld. Ze begint te twijfelen aan haar eigen bestaansrecht en besluit dat het tijd is voor actie.

Hét boek van deze maand is wat mij betreft Concept M van Aafke Romeijn. Wat een ontzettend spannend, meeslepend, naar verhaal. Vanaf pagina één leef je meteen in een wereld waarin kleurloosheid een ontzettend groot probleem is, voor iedereen. Niet alleen voor de kleurlozen, maar ook voor de gezonde mensen, die allemaal veel geld moeten betalen om de medicijnen voor de kleurlozen te kunnen blijven betalen. Er komt veel politiek om de hoek kijken en eigenlijk is niemand blij.

Je volgt Hava, die door haar vrienden radicaliseert en een gevaarlijk pad bewandelt. Het mooie van hoe Aafke het geschreven heeft, is dat je Hava eigenlijk heel goed gaat begrijpen. Een beetje eng, wel.

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier  voor het e-book.
Ik heb Concept M van Aafke gekregen.

To be read mei

Mijn to be reads van de afgelopen maanden heb ik niet helemaal uitgevoerd, dus deze maand maak ik gewoon niet écht één. Op dit moment ben ik aan het lezen in Leven na jou van Jojo Moyes (het vervolg op Voor Jou), maar ik kan niet zeggen dat ik het heel fantastisch vind en ik moet nog 250 pagina’s. Wegleggen? Ook ben ik begonnen in The Consolations of Philosophy van Alain de Botton, deze tikte ik laatst op de kop bij een tweedehands boekenwinkeltje en ik was er toch wel erg benieuwd naar. Ik ben in april ook bezig geweest in De Platenzaak van Rachel Joyce maar die vond ik zo saai dat ik die wel echt op de helft heb weggelegd. Pfff.
Oké, duimen maar dat mei weer een wat betere leesmaand wordt! Vertel me wat ik moet lezen, iets waar ik helemaal in opgezogen word…

Dit artikel bevat gekregen producten en affiliate links. Als jij het product via de link koopt, krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Dat heeft geen invloed op mijn mening.

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.