Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Boeken juli 2021

Er is weer een maand voorbij en dat beteken dat ik je ga vertellen welke boeken ik in juli heb gelezen! Ik las wat minder dan normaal, maar wel vier boeken waar ik echt plezier van heb gehad. En één boek over intuïtief eten waar ik veel van geleerd heb.

Leestijd

Astrid Harrewijn - Drie vrienden, een huis [en een klusjesman]

Astrid Harrewijn – Drie vrienden, een huis [en een klusjesman]

Sommige dingen doe je gewoon niet als je halverwege de dertig bent. Zoals je veilige vaste baan, je huis in Limburg en het vooruitzicht van een bruiloft inruilen voor een tijdelijke baan bij het Van Gogh Museum in Amsterdam. Noor doet het wél, tot verdriet van haar ouders en haar vriend. Ze betrekt samen met haar jongere zusje Kiki en studievriend Joost een verwaarloosd pandje aan de Herengracht. Kiki is bewust single, het zwarte schaap van de familie en ziet de wereld als haar speeltuin. Ze werkt voor Jeff Koons en brengt zijn spraakmakende tentoonstelling naar het Stedelijk. Joost, een vriendelijke maar ietwat stoffige vrijgezel, werkt als adviseur bij het Rijksmuseum.

Noor, Kiki en Joost delen lief, leed en de voordeur met elkaar en kennen maar één harde regel: thuis wordt er niet gesproken over het werk op het Museumplein. Terwijl het huis een verbouwing ondergaat ontdekt Noor zichzelf, de waarde van vriendschap, en een groot schandaal in de kunstwereld. Kortom: ze ontdekt het leven.

Als ik zin heb in een feel good verhaal, weet ik dat ik bij Astrid Harrewijn goed zit. Wat ik ook leuk vind aan haar verhalen is dat het niet de standaard romannetjes zijn (waar overigens heus niet altijd iets mis mee is), maar dat het wat uniekere situaties zijn. Zo vond ik De Stroopwafelshop om die reden ook zo leuk, dat gaat over Suze die een stroopwafelwinkel begint in New York. Dit boek gaat over Noor die in de museumwereld werkt en in Amsterdam gaat wonen met haar zus en vriend Joost.
Het is een luchtig, aardig vrolijk verhaal met wat wendingen, niet te gek, maar wel gewoon leuk om te lezen. Ik wilde in ieder geval steeds doorlezen en dat is voor mij een goede graadmeter.

Nicci French - Wie niet horen wil

Nicci French – Wie niet horen wil

In de psychologische thriller Wie niet horen wil van Nicci French gaat Tess op onderzoek uit als haar dochtertje Poppy vreemde taal begint uit te slaan en een lugubere tekening maakt.

Wie niet horen wil van Nicci French gaat over Tess, die net haar leven weer op orde heeft. Jason en zij zijn een jaar geleden vriendschappelijk uit elkaar gegaan en delen de voogdij over hun dochtertje Poppy. Ze moet nog wennen aan haar nieuwe situatie, maar is blij met de hulp die ze krijgt van haar vrienden. Dat Jason inmiddels is getrouwd, daar probeert ze te zich overheen te zetten. Zelf is ze ook weer aan het daten en ze is best gelukkig, houdt ze zich voor.

Totdat haar dochtertje Poppy vreemde taal begint uit te slaan en een tekening maakt met zwart wascokrijt. Een tekening waarop een figuur te zien is die van een toren valt. Tess raakt ervan overtuigd dat Poppy getuige is geweest van een misdrijf. Ze stapt naar de politie, maar daar wordt ze niet geloofd. Dan besluit ze zelf op onderzoek te gaan…

Ohhh, een nieuwe Nicci French! Hier was ik zo benieuwd naar. Dit boek heb ik deels geluisterd en deels gelezen.
Ook hierbij geldt: ik wilde graag verder lezen. Het is een pageturner en daar houd ik van. Het is spannend, maar niet zo heel spannend als andere boeken van het schrijversduo. Het is wat ongeloofwaardig, soms wat traag, en het is na driekwart ook wel wat irritant om de gekmakende gedachten van Tess te blijven lezen.

Emma Straub - Onder ons

Emma Straub – Onder ons

Een sprankelende, hartverwarmende roman over vriendschap en verraad, over buren en de bemoeizucht van twee echtparen en hun tienerkinderen.
Zoe, Elizabeth en Andrew zijn al sinds de universiteit beste vrienden en hebben samen in een band gezeten. Inmiddels zijn ze getrouwd, hebben een huis in Brooklyn, een baan en tienerkinderen, maar proberen krampachtig hun jeugd te behouden. Niets drukt ze echter zo met de neus op de feiten dan het moment dat ze het stokje (qua drugs, seksualiteit en onafhankelijkheid) moeten overdragen aan hun kroost. De zomer dat hun kinderen achttien worden (en het bed met elkaar delen), begint hun zo goed georganiseerde leven in duigen te vallen, waarbij oude geheimen boven water komen; over henzelf, maar ook over hun aan een overdosis overleden vierde bandlid. Hun vriendschap wordt zwaar op de proef gesteld.

Laatst las ik All Adults Here van Emma Straub en jaren geleden al Badgasten. Ik houd enorm van de verhalen van Emma Straub, complexe familieverhoudingen worden uit de doeken gedaan. In Onder ons gaat het over twee gezinnen die in Brooklyn, New York wonen. Wat ik zo heerlijk vind aan dit verhaal is dat ik echt even in Brooklyn woon. Emma schrijft op zo’n manier dat ik me alles enorm levendig kan voorstellen, en de karakters zijn zo echt, zo driedimensionaal. Ik vind het heerlijk.

Laura Thomas - Just Eat It

Just Eat It isn’t just a book. It’s part of a movement to help us take back control over our bodies. To free us from restrictive dieting, disordered eating and punishing exercise. To reject the guilt and anxiety associated with eating and, ultimately, to help us feel good about ourselves.

This anti-diet guide from registered nutritionist Laura Thomas PhD can help you sort out your attitude to food and ditch punishing exercise routines. As a qualified practitioner of Intuitive Eating – a method that helps followers tune in to innate hunger and fullness cues – Thomas gives you the freedom to enjoy food on your own terms.

There are no rules: only simple, practical tools and exercises including mindfulness techniques to help you recognize physiological and emotional hunger, sample conversations with friends and colleagues, and magazine and blog critiques that call out diet culture.

So, have you ever been on a diet? Spent time worrying that you looked fat when you could have been doing something useful? Compared the size of your waistline to someone else’s? Felt guilt, actual guilt, about the serious crime of . . . eating a doughnut? You’re not alone. Ju**st Eat It gives you everything you need to develop a more trusting, healthy relationship with food and your body.

Al eerder las ik boeken over intuïtief eten (zoals The Fuck It Diet waar ik medium enthousiast over was, je kan mijn review daarvan hier lezen), en deze vind ik echt geweldig. Waarom:

  • Laura Thomas is een voedingsdeskundige en onderbouwt haar beweringen met wetenschappelijke onderzoeken.
  • Het is niet zweverig, maar juist mega down to earth.
  • Ze omschrijft alles luchtig, grappig, begripvol. Geen oordelen.
  • Ze beschrijft ook de gezondheidsrisico’s van overgewicht, en onderbouwt ook goed waarom dik zijn niet direct betekent dat je ongezond bent.
  • De focus ligt op hoe je een gezonde relatie met voeding krijgt, niet op ‘dat je maar alles gaat eten wat los en vast zit’. Daar had ik zelf wat moeite mee met The Fuck It Diet.
  • Het zit vol praktische opdrachten en heldere uitleg over hoe je een gezondere relatie met voeding krijgt.

Ik houd van dit boek. Veel wist ik al, maar ik heb er zeker nog weer wat nieuwe lessen uitgehaald en had dit zeker tien jaar geleden willen lezen toen ik zelf nogal wat struggles met eten had. Een aanrader als je meer wilt leren over intuïtief eten!

Geleend bij de bieb:

  • Drie vrienden, een huis en een klusjesman
  • Onder ons
  • Wie niet horen wil

Gekocht:

  • Just eat it

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.