Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Boeken van mei 2018

Ik had geen goede boekenmaanden. Nu had ik een halve goede boekenmaand! Niet alles wat ik las was waanzinnig fantastisch, maar ik las wel weer boeken waar ik in mee werd gesleept en waar ik heel veel plezier aan beleefde. En één boek legde ik weg, daar was ik klaar mee. Ik deel weer met je wat ik de afgelopen maand las!

Leestijd

Elke Geurts - Ik nog wel van jou

Elke Geurts – Ik nog wel van jou

Het leven is een slechte film. Alleen daarom al is het zaak dat wij mensen er iets beters van maken.

‘Ik hou niet meer van je.’ Met deze eenvoudige woorden loopt de man van E.G. haar leven uit. De nieuwe werkelijkheid lijkt slechts een nare droom, ook omdat ze elkaar nog elke dag zien; ze hebben twee jonge dochters, delen een huis en 24 jaar van hun leven. E. zet alles op alles om er een ander verhaal van te maken, een béter verhaal. Want zij zijn toch anders dan die andere stellen die uit elkaar gaan? Het kan nog goedkomen, denkt ze steeds, terwijl ze toekijkt hoe haar grootste angst langzaam maar zeker realiteit wordt.

Ik nog wel van jou is het huiveringwekkende en ontroerende verslag van een gezin dat uiteenvalt, maar tegelijkertijd een boek over het geloof in de liefde en de kracht van literatuur.

De laatste maanden hoorde ik zóveel over ‘Ik nog wel van jou’ van Elke Geurts, dat ik hem wel moest lezen. De nieuwsgierigheid won. Elke beschrijft in haar boek haar eigen verhaal, over haar eigen scheiding. Een scheiding heb ik nooit van dichtbij meegemaakt, mijn ouders zijn gelukkig nog bij elkaar. Ik nog wel van jou is een pijnlijk, schrijnend verhaal waarin een vrouw afscheid moet nemen, terwijl ze dat helemaal niet wilt. Het is zonder poeha opgeschreven, zonder toeters en bellen, heel helder en feitelijk. Elke vervalt nooit in hoe zielig ze zichzelf vindt, je krijgt vanzelf medelijden door deze pijnlijke situatie die ze bijna objectief omschrijft.

Het is zó persoonlijk, dat het bijna voelt als iets dat niet voor mijn ogen bestemd is, maar dat geeft het juist ook wel weer iets bijzonders. Net als bij vlogs die te persoonlijk worden, waardoor het bijna pijn gaat doen – zo gaat het ook met dit boek. En dat voelt niet de hele tijd lekker, maar ik vind wel dat Elke het goed heeft opgeschreven.

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

Saskia Noort - Stromboli

Saskia Noort – Stromboli

Honderdduizenden lezers genieten wekelijks van de column van het schrijversechtpaar Sara Zomer en Karel van Bohemen, waarin ze ogenschijnlijk openhartig verslag doen van hun gezinsleven. Maar achter de façade van hun bohemienbestaan ettert al jaren een dagelijks leven vol afgunst, wrok en zelfs geweld. Na weer een nachtelijke uitbarsting is het genoeg: Sara besluit Karel te verlaten.

Al snel komt Sara alleen te staan – niemand wil nog iets met haar te maken hebben. Om haar leven weer op de rails te krijgen boekt ze een retraite op het idyllische Italiaanse vulkaaneiland Stromboli. Onder leiding van een wereldvermaarde goeroe geeft ze zich met een bont gezelschap lotgenoten over aan rollenspellen en oefeningen die steeds een stap verder gaan.

Wat een nieuwe start had moeten worden, mondt uit in een afdaling naar regionen van haar verleden die ze het liefst verborgen had gehouden.

Van de ene scheiding val ik in de andere: door naar de nieuwe roman van Saskia Noort. Niet waargebeurd, maar ook deze gaat over een stel dat uit elkaar gaat. In dit geval verlaat de hoofdpersoon haar man in plaats van andersom en besluit ze op retraite te gaan op het eiland Stromboli. Ik vond het een vermakelijk boek, ik heb genoten van de aparte types waarmee Sara in die retraite belandt, de gekte van de ‘goeroe’ en hoe ze zichzelf beter leert kennen. Het is niet een heel origineel of uniek verhaal, maar wel goed op zijn Saskia Noorts geschreven, een tikje spannend, meeslepend en pakkend.

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

Rachel Joyce - De Platenzaak

Rachel Joyce – De Platenzaak

Het is 1988. Frank is de eigenaar van een platenzaak in Londen. De winkel staat boordevol met vinyl van elk formaat en in ieder genre. Klassiek, jazz, punk – niet op genre gesorteerd, maar op gevoel. Frank weet precies naar welke plaat zijn klanten op zoek zijn, hoewel zijn belangrijkste leveranciers liever zouden zien dat hij cd’s verkoopt.

Dan valt Ilse Brauchmann zijn winkel en zijn leven binnen. Een mysterieuze vrouw in een groene jas, die niets van muziek wil weten, maar toch steeds terugkeert naar de winkel. Een vrouw van wie Frank het liefst zo hard mogelijk wil wegrennen, maar tot wie hij zich ook aangetrokken voelt. Wanneer Ilse net zo plotseling weer verdwijnt als ze verschenen is, dreigt Frank niet alleen haar, maar ook zijn zaak te verliezen…

Ik heb weer eens een boek weggelegd. Dat doe ik bijna nooit, alleen als ik er écht niet doorheen kom, en dat was het geval met De Platenzaak. Ik vond het slepend, saai, ik had geen reden meer om door te lezen. Tot een derde kwam ik ongeveer toen ik het welletjes vond. De schrijfstijl, het onderwerp, de gebeurtenissen: voor mij te saai.

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

Jojo Moyes - Een leven na jou

Jojo Moyes – Een leven na jou

Na zes heftige maanden met Will geleefd te hebben, is Lou Clark is niet langer een doorsneepersoon met een doorsneeleven. Maar als een bizar ongeluk haar dwingt terug bij haar familie in te trekken, heeft ze het gevoel dat ze weer net zo vastgeroest zit als voor Will haar wereld overhoophaalde. 
In een poging zichzelf te dwingen uit haar veilige wereldje te stappen, meldt ze zich aan voor een groepscursus rouwverwerking. Haar medecursisten – vooral de aantrekkelijke Sam – helpen haar een nieuw perspectief te vinden. Tot iemand uit Wills verleden haar leven binnen stormt en opnieuw alles anders blijkt dan ze dacht. Kan Lou zich opnieuw uitvinden terwijl het lijkt of de hele wereld zijn best doet om haarzelf, haar familie en Wills familie vast te houden in het verleden? 

Na ‘Voor jou’ wilde ik per se doorlezen en toen pakte ik ‘Een leven na jou’ erbij. In mijn vorige boekenupdate vertelde ik al dat ik er wat moeilijk doorheen kwam, maar uiteindelijk heb ik het wel uitgelezen. Gelukkig maar, want ik ben toch ook wel erg nieuwsgierig naar het laatste deel van deze serie, die dit jaar is uitgekomen. Ik kwam er moeilijk doorheen omdat ik het verhaal wat langgerekt vond, maar ook wat onrealistisch. Ik kon me steeds moeilijker identificeren met Lou en de dingen die ze doet, en haar stomme acties volgen elkaar wel erg snel op. Toch las ik het uit en toch wil ik verder lezen, puur omdat ik nieuwsgierig ben naar wat er verder gebeurt. Maar nu na deel één het belangrijkste onderdeel van het verhaal weg is, vind ik het verhaal niet zo sterk meer.

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

Pauline Ottervanger & Wilma Smit - Wat elke vrouw moet weten

Pauline Ottervanger & Wilma Smit – Wat elke vrouw moet weten

Wilma Smit en Pauline Ottervanger, twee ervaren gynaecologen geven in Wat elke vrouw moet weten! antwoord op alle vragen over het vrouwelijk geslachtsorgaan, hormonen, kwalen en normale werking. Van eerste menstruatie tot menopauze. Met duidelijke informatie en verwijzingen naar handige websites, een volledige, toegankelijke en wetenschappelijk onderbouwde uitgave voor vrouwen van alle leeftijden.

Even geen roman, maar een handboek over het vrouwelijk geslachtsorgaan. In dit boek staat alles wat je moet weten over je vagina, je eierstokken, je eisprong, je menstruatie, je cyclus en allerlei ziektes die te maken hebben met deze onderwerpen. Ongelooflijk leerzaam en eigenlijk verplichte kost voor elke vrouw: je wilt toch weten hoe je eigen lijf werkt? Helder uitgelegd. Een absolute aanrader.

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

Wimke Tolsma - Smuk

Wimke Tolsma – Smuk

Smûk (letterlijk “gezellig en mooi’) is een Friese lifestyle. Nederlanders zijn gelukkig, en Friezen het gelukkigst. Want leven in Friesland is leven met licht en lucht – nuchter, duurzaam en gezond. In Smûk van blogster Wimke Tolsma (@wimketolsma) geven bekende (van Rens en Doutzen Kroes tot Epke Zonderland en Sven Kramer) en onbekende Friezen hun persoonlijke kijk op de Friese lifestyle. Met 60 zelfmakers en receptenom met elkaar van te genieten. Makkelijk, snel en met groots resultaat. Ontdek met Smûk het Friese geluk!

Zoals je weet ben ik gek op Friesland. Twee weken geleden mocht ik daar nog over vertellen op een evenement van Friesland, toen bekend werd gemaakt dat Friesland op nummer 3 staat van de lijst met Europese bestemmingen die Lonely Planet heeft gepubliceerd. Ik vind de provincie gewoon prachtig, met haar natuur, al het water, de wadden (!) en de gezellige dorpen en steden. En de Friese mentaliteit vind ik heerlijk. Recht door zee, vriendelijk, rustig. Wimke Tolsma is zo’n Fries en zij schreef een boek over Smuk: ‘gezellig en mooi’ in het Fries. Smuk staat vol met verhalen over haar provincie, maar ook met een heleboel kleine receptjes en knutselideetjes. Ik ben zelf niet zo’n knutselaar, maar door Wimke krijg ik ook zin om zelf geurpotjes voor in huis te maken, of om te gaan borduren…

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

Alexander McCall Smith - The No 1 Ladies Detective Agency

Alexander McCall Smith – The No 1 Ladies Detective Agency

Wayward daughters. Missing Husbands. Philandering partners. Curious conmen. If you’ve got a problem, and no one else can help you, then pay a visit to Precious Ramotswe, Botswana’s only – and finest – female private detective.

Her methods may not be conventional, and her manner not exactly Miss Marple, but she’s got warmth, wit and canny intuition on her side, not to mention Mr J. L. B. Matekoni, the charming proprietor of Tlokweng Road Speedy Motors. And Precious is going to need them all as she sets out on the trail of a missing child, a case that tumbles our heroine into a hotbed of strange situations and more than a little danger . . .

Delightfully different, THE NO.1 LADIES’ DETECTIVE AGENCY offers a captivating glimpse of an unusual world.

Dit boek kreeg ik cadeau van mijn schoonmoeder, zij is groot fan van deze serie die inmiddels uit 18 boeken bestaat. In deel 1 leer je Precious Ramotswe kennen, die in Botswana haar detective kantoor begint. Precious is slim, pragmatisch, zakelijk en wil haar eigen boontjes doppen. In deel 1 lees je over haar geschiedenis, over haar ouders, haar jeugd en hoe ze begint met haar kantoor. Ook krijg je alvast wat leuke en grappige (of juist hele serieuze) zaken mee die ze succesvol afhandelt, vaak met een dosis humor. Heerlijk om te lezen, en een aanrader voor mensen die niet zo goed zijn in Engels maar dit wel graag willen leren. De boeken zijn in vrij eenvoudig Engels geschreven, dus ook als je niet regelmatig in het Engels leest is dit boek een aanrader. Ik ben al bezig in deel 2!

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

Ja hoor, ik heb mijn leesflow weer te pakken. Eindelijk. Ik zit er weer helemaal in en heb echt fijne boeken gelezen de afgelopen maand. Oké, ze waren niet allemaal top, maar dat hoeft ook helemaal niet. Zonder slechte boeken geen goede boeken. Deze maand ben ik een weekje op vakantie en er gaat natuurlijk weer een hele stapel boeken mee, maar wat ik precies ga lezen weet ik nog niet. Dat zie ik daar wel – gewoon waar ik zin in heb. Tot volgende maand!

Wat las jij in mei, en wat waren je favorieten?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.