Maartje Wortel - IJstijd

Maartje Wortel – IJstijd
James Dillard laat het leven over zich heen komen. Hij woont in hotels, bestelt Franse kazen en dure wijnen en gaat soms met een meisje naar bed. Maar met Marie is het anders. Voor het eerst heeft hij het idee dat er echt iets van hem gevraagd wordt. Tussen James en Marie ontwikkelt zich een uitzonderlijke liefde. Op een klein Zweeds eiland gaat het toch mis: waar James houvast vindt, zakt Marie steeds verder weg in haar zelfverkozen isolement. Niet veel later krijgt James telefoon. Monica, redacteur van een literaire uitgeverij, heeft een verzoek. Of James een boek wil schrijven. Hij stemt toe, in de hoop eindelijk verlost te worden van zijn verdriet, door opnieuw iemand te worden.
Van een vriendin kreeg ik dit boek cadeau, omdat op de achterflap staat dat Maartje Wortel met Haruki Murakami wordt vergeleken. Superlief dat ze aan mij denkt, want Haruki Murakami is een van mijn favoriete schrijvers.
Vol verwachting begon ik dus aan IJstijd. Maar als de verwachtingen hooggespannen zijn, is de kans ook groot dat deze niet ingelost worden. Helaas was dat het geval. Het is zeker wel een boeiend verhaal, maar ik vond James vooral plat en irritant (en dat kan je van personages van Murakami niet vaak zeggen) en het verhaal niet zoveel om het lijf hebben. Eerlijk gezegd was ik blij toen ik het uit had. Ai.
Dieuwertje Heuvelings - Auxiety
Dieuwertje Heuvelings – Auxiety

Je begrijpt het niet. Ik heb dit nodig, weet je hoeveel shit er nog steeds over me gezegd wordt? Ik heb cijfers nodig, cijfers liegen niet. ‘Een muzikale pageturner over het gewicht van succes.’ – ALI B ‘Dit boek is voor de liefhebber van literatuur, muziek én maatschappelijke vraagstukken.’ – TIM HOFMAN ‘Geheime liefdes, grote ego’s en angst om jezelf te verliezen. Auxiety geeft een soms pijnlijk maar herkenbaar inkijkje in het streamingtijdperk.’ – ANGELIQUE HOUTVEEN ‘Dieuwertje Heuvelings is op papier net Paagman.’ – MULA B Dieuwertje Heuvelings (1989) is sinds 2007 werkzaam in de muziekindustrie en was onder andere playlist editor bij Spotify, waar ze de explosieve groei van de Nederlandse hiphop van dichtbij meemaakte en vormgaf. Daarnaast schreef ze voor SSBA Salon en Hard//hoofd.
Auxiety stond al een tijdje op mijn lijstje om te lezen en in januari was het eindelijk zover. Auteur Dieuwertje Heuvelings was jaren enorm invloedrijk in de muziekindustrie vanwege haar werk bij Spotify. Het is duidelijk dat die jaren haar inspireerden tot dit boek. Het verhaal doet uit de doeken hoe ‘het wereldje’ achter de playlists werkt en hoe ver artiesten gaan om succes te krijgen. Erg leuk om te lezen, interessant, je duikt in een andere wereld. Ik snap dat de straattaal van de rappers erbij hoort, maar ik vond het ook storend, omdat ik vrij veel woorden niet kende en dan dus niet begreep wat er bedoeld werd. Het verhaal is een tikje aan de dunne kant, maar wél vermakelijk om te lezen.
Julietta Henderson - De goede grap van Norman Foreman

Julietta Henderson – De goede grap van Norman Foreman
De wereld van de 12-jarige Norman stort in na de dood van zijn beste vriend. Zijn moeder neemt hem mee op een roadtrip, die Norman ook gebruikt om op zoek te gaan naar zijn vader die hij niet kent.
De 12-jarige Norman en zijn beste vriend Jax waren een legendarisch komisch-duo-in-wording, met als doel over vijf jaar optreden op het Edinburgh Fringe Festival. Maar als Jax onverwacht overlijdt, stort Normans wereld in. Hij besluit als eerbetoon aan Jax om alsnog op te treden op de Fringe, niet over vijf jaar, maar over vijf weken. Zijn moeder wil niets liever dan Norman steunen, dus laden ze de auto in (en haar tachtigjarige collega – lang verhaal) en gaan op weg. Norman heeft alleen nog een verrassing voor zijn moeder: hij wil onderweg op zoek gaan naar zijn vader, die al voor zijn geboorte uit beeld was…
We eindigen positief met De goede grap van Norman Foreman. Dit boek mocht ik van de uitgever al lezen, hij verschijnt in april en ik mag een quote voor de achterflap aanleveren (hóe cool).
Dit boek heeft alles. Het is grappig, ontroerend, heeft onverwachte wendingen en is uiteindelijk hartverwarmend. Het leukste vind ik dat het niet zo voorspelbaar is en dat het blijft verrassen. De afwisseling tussen het perspectief van Sadie en Norman vind ik verfrissend. Aanrader!