Al deze boeken las ik via Kobo Plus, alleen De avond is ongemak kocht ik.
Marieke Lucas Rijneveld - De avond is ongemak

Het is een verbluffend romandebuut dat is doortrokken van seksualiteit, geloof en de smerigheid van het bestaan.
Marieke Lucas Rijneveld geldt als een van de grootste nieuwe talenten van de Nederlandse letteren. In 2015 debuteerde ze met de meermaals herdrukte dichtbundel “Kalfsvlies’, die werd bekroond met de C. Buddingh’-prijs voor het beste poëziedebuut.
Het gebeurt niet vaak dat ik een boek wegleg, maar deze maand was het weer zover. Ik was al op de helft, dus ik twijfelde of ik door zou gaan, maar besloot toch te stoppen. Ik bleef maar wachten op het moment dat ik me wél zou gaan vermaken met dit boek, maar het kwam niet. Lezen moet wel leuk zijn, dus ik hield ermee op.
De grootste reden waarom ik stopte was de irritante gedachtegangen van Jas. Een klein kind dat zó poëtisch denkt, overal diepe lagen en bijzondere metaforen inziet, ik kon er niet mee omgaan. Daarnaast vond ik het verhaal vrij ranzig, en steeds ranziger worden. Voor mijn gevoel ook zonder reden of logica. Misschien gewoon niet mijn ding, vast heel goede kwaliteit, maar geen aanrader wat mij betreft.
Jonas Jonasson - De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween

“Allan wordt honderd en dat moet natuurlijk groots gevierd worden in het bejaardentehuis, behalve dan dat de jarige het op zijn heupen krijgt en, kort voordat het feest losbarst, vertrekt. Hij vindt dat hij de tijd die hem rest beter kan besteden, en hij klimt uit het raam en verdwijnt. Pers en burgemeester hebben het nakijken.
Nadat hij uit het bejaardentehuis is ontsnapt, beleeft Allan het ene na het andere avontuur. Het is een nuchter type dat weinig tot geen angst kent en die verder niet al te lang stilstaat bij zijn beslissingen. Hij handelt eerder ad hoc en is niet bang voor avonturen, met alle gevolgen van dien.
Vanaf het moment dat Allan het bejaardentehuis verlaat, wordt De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween een soort roadtrip waarbij de lezer de memorabele avonturen van de 100-jarige meemaakt. Zo let hij even op een koffer voor iemand die maar niet terugkomt en dus gaat de koffer mee de bus in. Er blijkt echter enorm veel (maffia)geld in te zitten, wat leidt tot woeste achtervolgingen. Ook verzamelt hij een bonte club figuren om zich heen in een zwaan-kleef-aan effect.
Tegelijkertijd passeren de memorabele momenten uit zijn leven én die van de twintigste-eeuwse geschiedenis de revue, met Allan als wel heel bijzonder gezelschap.”
Dit boek wilde ik al jaren lezen, en toen ik het vervolg hiervan opgestuurd kreeg, begon ik er dan eindelijk aan. Het boek is grappig, vermakelijk en totaal ongeloofwaardig. Maar dat laatste is niet erg, het is de stijl van het boek en het is geinig gedaan. Toch kwam ik met moeite door het verhaal heen vanwege de hoeveelheid flashbacks naar de jongere jaren van Allan. Daar worstelde ik me soms doorheen, het was soms langdradig en meestal snapte ik het nut van de flashback niet. Later kwam het wel wat meer samen, maar ik had het een beter en leuker boek gevonden als het zich meer in de tegenwoordige tijd had afgespeeld. Alsnog een leuk boek waar ik plezier van heb gehad en het vervolg ga ik zeker lezen. Ik begreep ook dat ze verfilmd zijn, dus de films ga ik ook kijken.
Suzanne Vermeer - Bon Bini Beach

Lilian en Dominique, twee Nederlandse studentes, gaan vakantie vieren op de Antillen waar de vader van Dominique een huisje heeft. Het belooft een geweldige tijd met veel feesten, luieren en shoppen te worden. Maar niets is minder waar.
Op een avond staan er twee mannen voor de deur die naar Dominiques vader vragen. Omdat ze onraad ruikt, doet ze zich voor als een gast. Ze weet niet alles van haar vaders zaken en poeiert de mannen af. Tijdens een heftige avond uitgaan, verliest Dominique haar vriendin uit het oog. Als ze de volgende morgen met een kater wakker wordt, is Lilian nog steeds niet terug. Waarschijnlijk is ze met iemand meegegaan en Dominique wacht het rustig af. Pas als ze ’s avonds nog steeds niets van Lilian heeft gehoord en alleen maar haar voicemail krijgt, begint Dominique zich echt zorgen te maken. Het lijkt erop dat Lilian is verdwenen…
Na twee boeken waar ik niet helemaal lekker doorheen fladderde, ging ik voor een boek waarvan ik wist dat het lekker pakkend en leuk zou zijn: een van Suzanne Vermeer. Dit verhaal speelt zich af op Aruba en ik had wel zin om me even te verplaatsen naar een tropisch eiland. Iets minder leuk dat een meisje verdwijnt, dat wel. Dit is zo’n boek dat je in één middag uitleest (dat deed ik in ieder geval wel), dat spannend is, niet te ingewikkeld, vermakelijk en gewoon leuk. Ik moet vaker dit soort boeken lezen, ik word er echt blij van. Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.
Patricia Snel - Expat Exit

Een beklemmende thriller over vrijheid, liefde en innerlijke kracht Elisa leidt een heerlijk leven op Curaçao. Zon, zee, strand, lieve vriendinnen, een carrièreman en haar fantastische zoon Sam. Maar dan slaat het noodlot toe. Haar man verlaat haar voor een ander en eist de volledige voogdij over hun zoon op. Gevangen op het eiland probeert Elisa haar leven weer op de rails te krijgen. Na een ernstig bootongeluk, waarbij het vriendje van Sam zwaargewond raakt, wordt Elisa verantwoordelijk gehouden, lijkt alle hoop verloren. Ze belandt in een strijd om drugs en geld. Elisa zal haar leven moeten riskeren om haar kind terug te krijgen en te ontsnappen aan de wurggreep van het criminele milieu. Het paradijs lijkt verder weg dan ooit. Met Expat Exit keert Patricia Snel terug naar de wereld van haar bestseller De expat. Als geen ander toont Snel zowel de exotische als de duistere kanten van het jetsetbestaan.
Ik had zoveel plezier van Bon Bini Beach dat ik doorging met het genre. Ik verplaatste me twee eilanden verder, naar Curacao, en naar een andere schrijfster, Patricia Snel. Een verhaal over het expatleven op een tropisch eiland. Het is een inkijkje in hoe het leven van een expat is of kan zijn en daarnaast gebeuren er allemaal nare dingen. Dat weet je natuurlijk al voor je het boek gaat lezen, en het was ook de reden dat ik ervoor koos. Lekker, even zwelgen in de problemen van een ander (ook al is dit natuurlijk fictie). Het is niet geheel geloofwaardig en Elisa heeft niet echt ruggengraat, maar het is wel een leuk boek dat spannend blijft tot het eind.

Nou, duidelijk geen te gekke leesmaand. Geen enkel echt memorabel boek kwam voorbij, maar goed, augustus wordt vast beter! Ik ga een weekje zwemmen en lezen op Curacao, dus daar gaan vast aardig wat boeken doorheen. Ik neem sowieso het vervolg op de 100 jarige man mee, en ik ben op mijn e-reader al wat boeken aan het verzamelen. Laat het me weten als je boekentips hebt om op een tropisch eiland op het strand te lezen!