Japke-D. Bouma - Mag ik even iets tegen je aanhouden?
Waarom praten we zo raar? Waarom vind je “passie’ tegenwoordig bij de bakker, hebben volwassen vrouwen het over hun “mannetje’ als ze hun volwassen vent bedoelen en komen ze bij de politie “ter plaatse’ in plaats van dat ze ergens arriveren? Gek wordt een mens ervan! Gelukkig hebben we Japke-d. Bouma, die zich hier samen met ons hooglijk over verbaast en telkens weer de juiste vragen stelt. Want waarom eigenlijk al dat Engels? Hoezo zeggen we “cashback’ als we “geld terug’ bedoelen? Wat komt er voor taal uit de oven van Heel Holland Bakt? Waarom klinken jeukwoorden als “living’ en “master bedroom’ op Funda ineens wel lekker? Op rake en uiterst geestige wijze neemt Japke-d. Bouma onze taal onder de loep, de grootste taalergernissen, maar ook de pareltjes. Een heerlijk stukje taalbeleving.
Hilarisch. Gewoon echt een heel grappig boek over taal. Als je de boeken van Paulien Cornelisse tof vind, dan is dit ook iets voor jou. Zit vol met ‘columns’ over taalonderwerpen. Vooral het stuk over namen van snackbars vond ik fantastisch.
Ik las dit boek in de VakantieBieb, klik hier om de app te downloaden.
James Clear - Elementaire Gewoontes
Het meest complete boek over hoe je slechte gewoontes afleert en goede gewoontes aanleert, door bestsellerauteur James Clear
Het maakt niet uit wat je doelen zijn; dit boek geeft je een bewezen manier om jezelf – elke dag – te verbeteren.
Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Het probleem is het systeem dat je gebruikt.
Slechte gewoontes blijf je herhalen niet omdat jij niet wilt veranderen, maar omdat je de verkeerde methode gebruikt.
Elementaire gewoontes biedt een bewezen methode die zorgt dat je eindelijk je gewoontes kunt aanpassen.
Na drie jaar onderzoek heeft James Clear met behulp van theorieën uit de biologie, psychologie en neurowetenschap
de ultieme gids geschreven, waardoor ongewenste gewoontes verdwijnen en je veel makkelijker met je goede gewoontes aan
de slag gaat.
Dit boek is fantastisch. Ik vond het echt geweldig. Waarom: omdat het bomvol staat met hele simpele en hele praktische tips om met nieuwe gewoontes aan de slag te gaan. Of juist om gewoontes af te leren. Ik word hier en daar een beetje moe van de vele (typisch Amerikaanse) anekdotes, in het begin werkt dat verhelderend, na de helft juist afleidend. Maar de tips die erin staan, vind ik heel goed. Bijvoorbeeld: koppel een nieuwe gewoonte aan een gewoonte die je al hebt. Wil je bijvoorbeeld voor het slapengaan alvast je outfit voor de dag erna klaarleggen? Doe dat dan voordat je ’s avonds je tandenpoetst, want dat doe je toch al. Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk, daar gaat eigenlijk het hele boek om. Maak een nieuwe gewoonte zo makkelijk en zo aantrekkelijk dat je het bijna als vanzelf gaat doen. Vet leerzaam en superleuk om te lezen. Voor mij zaten er veel eye openers in!
Jane Harper -Wildernis
Is Alice hier? Heeft ze het gehaald? Is ze veilig? In de chaos, in het donker was het onmogelijk om te zeggen wie van de vier vrouwen dit riep. Later, toen alles erger werd, zou ieder van hen beweren dat zij het was geweest…’
Met enige tegenzin beginnen vijf vrouwen aan een zware, regenachtige trektocht. Slechts vier van hen bereiken de eindstreep. De tocht door het ruige achterland van Australië was bedoeld om de vijf collega’s uit hun kantoorbubbel te halen en zo meer kracht en teamgevoel te creëren.
Aaron Falk, agent bij de federale politie, is extra geïnteresseerd in de vermiste vrouw, Alice Russel. Ze is de klokkenluider in Falks onderzoek – en wist bepaalde geheimen. Over de firma waar ze werkte en over haar collega’s.
In plaats van over een trektocht met een hechte samenwerking als resultaat, krijgt Falk verhalen te horen over een tocht vol beschuldigingen, agressie en afbrokkelend vertrouwen. En hoe dieper hij in de verdwijningszaak duikt, hoe groter de gevaren lijken te worden…
Een paar jaar geleden las ik het debuut van Jane Harper (Droogte) die ik erg goed (en griezelig) vond, en over Wildernis denk ik hetzelfde. Dit is freaky. En zo geschreven dat het onwijs spannend blijft. Het verhaal schakelt steeds van de wildernis naar de zoektocht, dus je hebt telkens een flashback naar het moment dat de groep daadwerkelijk in de bush zit. Tussendoor lees je dan over agent Falk en zijn collega Carmen waarmee hij dit grote raadsel probeert op te lossen. Het leest daardoor vlot en de spanning blijft er heel goed in. Fantastisch geschreven en echt heerlijk om te lezen. Dit is echt zo’n boek dat je niet weg wilt leggen en waarnaar je nieuwsgierig blijft.
Ik las dit boek in de VakantieBieb, klik hier om de app te downloaden.
Saskia Noort - de Eetclub
De eetclub is een groepje van vier welgestelde echtparen die in hetzelfde dorp luxe villa’s bewonen en oppervlakkig gezien volkomen gelukkig zijn met zichzelf en met elkaar. Maar dan komt een van de leden om bij een brand in zijn huis; zijn vrouw en kinderen ontkomen ternauwernood. Terwijl de overige leden de schijn van vriendschap ophouden, blijkt steeds meer wat voor beerput er is opengegaan. Achter de uiterlijke schijn gaat een wereld schuil van overspel, bedrog, financiele malversaties en uiteindelijk zelfs moord. De schrijfster heeft deze schijnwereld overtuigend neergezet. Wijn, sigaretten, feestjes, etentjes, tennis, dure strandvakanties en P.C. Hoofttractoren: de ultieme leegte van het bestaan, de lifestylebladen tot in de details nageleefd. De karakters worden psychologisch nauwkeurig ontleed. Maar ook het plot mag er zijn. De ontknoping komt als een echte verrassing.
De Eetclub las ik jaren geleden al eens en de film heb ik ook gezien, maar ik had zin hem weer te lezen. Ik bleek 80% ook al vergeten te zijn, dus dat kwam goed uit. Ik was een beetje underwhelmed door deze herleessessie. Ik vond het verhaal vrij ongeloofwaardig eigenlijk, en de hoofdpersoon zó naïef… Als ik te vaak denk ‘Jeeeemig doe je dit écht?!’ bij een karakter in een verhaal, dan vind ik het na een tijdje niet leuk meer. Als ik me niet maar een heel klein beetje kan identificeren met hem of haar, dan gaat de lol er wel af. Dat had ik dus nu bij de Eetclub. Ze is zo naïef dat het gewoon dom is. En door domme acties belandt je vanzelfsprekend in hele domme en gevaarlijke situaties.
Wel lekker om weg te lezen ’tussendoor’. Maar toch ook een tikje irritant.
Ik heb nog steeds de boeken liggen die ik in mei ook al niet uit las, maar eens kijken of ik daar in juli wel zin in heb.
VakantieBieb & LuisterBieb
Ik las deze maand twee boeken met de VakantieBieb app waar ik je al eerder over vertelde. Dit is een gratis app voor op je mobiele telefoon of tablet van de Online Bibliotheek waarin je gratis 50 e-books vind, voor jong en oud. Het is een cadeautje voor zowel leden als niet-leden van de Bibliotheek en je vindt er van alles: van thrillers tot chicklit en van literatuur tot kinderboeken. Je kan dan dus echt overal lezen, ook als je geen boeken of een e-reader bij je hebt. Mijn tip om prettig vanaf je telefoon te lezen is: zet hem op vliegtuigmodus! Zo word je niet afgeleid door berichtjes. En ’s avonds kan je de nachtstand aanzetten (witte letters op een zwarte achtergrond), dat leest prima. Ook is er deze zomer de LuisterBieb, in de LuisterBieb-app kan je ook als je niet lid bent van de bieb een selectie luisterboeken beluisteren op je telefoon of tablet. Ik ben zelf net begonnen met luisterboeken en al moest ik er even aan wennen, ik vind het óók heerlijk om een boek te luisteren.
Heb jij de VakantieBieb app al en heb je er al boeken in gelezen? Download hier gratis de app.
Welke boeken las jij in juni? Wat zijn je aanraders?