Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Boeken van mei 2020

Ja hoor, mei was weer een top leesmaand voor mij. Een weekje vakantie en het fantastische weer hielpen mee. Ik zit in een ongelooflijk goede leesflow en pak telkens weer een boek op waar ik echt intens van geniet. Oké, op een boek na dan deze maand, die ik na honderd pagina’s weglegde.

Leestijd

Gerda Blees - Wij zijn licht

Gerda Blees – Wij zijn licht

Midden in een zomernacht sterft Elisabeth, de oudste bewoonster van de spirituele woongroep Klank en Liefde. Haar drie huisgenoten worden aangehouden: het streven van de groep om te stoppen met eten en van licht, lucht en liefde te gaan leven, lijkt Elisabeth fataal te zijn geworden. Van wereldvreemde idealisten aan de rand van de maatschappij zijn de drie plotseling landelijk nieuws geworden.

Door de ogen van de nacht, de buren, de twijfel, de vader van een van de huisgenoten, een sinaasappelgeur en vele andere personages en entiteiten zien we hoe elk van de betrokkenen een ander antwoord geeft op de vraag hoe Elisabeth kon overlijden, wie er schuldig is, en of woongroep nog toekomst heeft.

Een beklemmende en tegelijkertijd hoogst vermakelijke roman over kleine mensen in een grote wereld, en hun verbindende maar ook vernietigende verlangen om in verheven idealen te geloven. Met haar stilistische beheersing en ingenieus vertelperspectief schreef Blees een meesterlijk debuut.

Wauw, wat een indrukwekkend verhaal – en het komt nog sterker binnen omdat het geïnspireerd is door een waargebeurde situatie. Het boek gaat over een woongroep die wil leven van het licht, dus zonder eten, en dan overlijd een van de bewoners. Best een eng verhaal, maar het boek zelf is helemaal niet eng. Het is rustig en je snapt als lezer aan de ene kant soms steeds beter hoe zoiets kan gebeuren, maar aan de andere kant verbaas je je er ook steeds meer over. Ik vond het vertelperspectief niet zo fantastisch, elk hoofdstuk is vanuit een ander perspectief geschreven. Maar dan niet vanuit de hoofdpersonen, maar vanuit bijvoorbeeld geitenwollen sokken, schuldgevoelens of de juicer. Aan de ene kant is dat verfrissend, maar soms ook gewoon té raar. Wel een aanrader dit boek, omdat het zó bizar is en omdat dit dus ook gewoon ‘echt gebeurd’.

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

Lucinda Riley - De zeven zussen

Lucinda Riley – De zeven zussen

Deel 1 in de “zeven zussen” reeks
Na de plotselinge dood van hun vader komen Maia en haar zussen bij elkaar in hun ouderlijk huis, een prachtig landhuis aan het Meer van Genève. De zussen werden als baby door Pa Salt geadopteerd en krijgen na zijn dood allemaal een brief met een mysterieuze verwijzing naar hun afkomst. Maia’s verleden brengt haar naar Rio de Janeiro. Daar aangekomen probeert ze met de weinige aanwijzingen die ze heeft haar achtergrond te ontrafelen. Het voert haar tachtig jaar terug in de tijd, naar de bouw van het wereldberoemde Christus de Verlosser-beeld én de roerige jaren twintig in Parijs. Slaagt zij erin haar ware identiteit te achterhalen?

De zeven zussen is het eerste deel uit een zevendelige serie over liefde, verlies en de zoektocht naar wie je werkelijk bent.

Na zoveel gehoord te hebben over deze serie, besloot ik eindelijk deel één te lezen. De Zeven Zussen van Lucinda Riley is een immens populaire boekenserie en het lijkt alsof iedereen ze gelezen heeft, dus nu vond ik het tijd. Ik was erg benieuwd! En ik vond het verrassend leuk. De combinatie van een historisch verhaal met een verhaal dat zich ‘nu’ afspeelt leest heerlijk en het is ook interessant om meer te leren over Rio de Janeiro en Christus de Verlosser. Het leest heerlijk weg en het is ook spannend. Top om tussendoor te lezen.

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

Lucinda Riley - Storm

Lucinda Riley – Storm

Deel 2 in De zeven zussen-reeks

Ally D’Aplièses zeilvakantie is bijna ten einde als ze bericht krijgt over de plotselinge dood van haar vader. Zo snel ze kan vliegt ze naar huis om samen met haar zussen hun vaders testament te openen. Voor ieder van hen is er een brief met een mysterieuze opdracht: ze moeten op zoek naar hun ware afkomst.

Na een traumatische ervaring op zee keert Ally kort daarna de zeilwereld de rug toe en besluit haar vaders opdracht uit te voeren. Het voert haar naar Noorwegen, naar de onbekende zangeres Anna Landvik, die honderd jaar eerder als eerste het stuk ‘Peer Gynt’ van Grieg opvoerde. Hoe meer Ally over haar verleden te weten komt, hoe meer vragen er ontstaan. Wat probeert haar vader haar duidelijk te maken? En wie was hij echt?

Ik kon het niet laten en ging meteen verder met deel 2. We gaan verder met de tweede zus: Ally. Het was voor mij persoonlijk geen fantastische keuze om ze meteen achter elkaar te lezen, want Lucinda Riley past hetzelfde trucje gewoon nog een keer toe: een zus gaat op zoek naar haar verleden, komt brieven/verhalen tegen uit de geschiedenis die blijkbaar met haar te maken hebben en dat lees je dan. Dat gebeurt dus in elk boek, maar ik vond het niet heel fijn om dat twee keer direct achter elkaar te lezen.
Wel vond ik het verhaal weer heerlijk: heel anders dan die van Maia en ik waande me echt in Noorwegen met Ally. Genieten.

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

Lianne Keemink - Dingen anders doen

Lianne Keemink – Dingen anders doen

The Self Help Hipster is terug!

Jezelf goede gewoontes aanleren en slechte gewoontes afleren is volgens zelfhulpboeken een kwestie van een knop omzetten, gewoon even wilskracht tonen en zoveel mogelijk motiverende spreuken tot je nemen. De werkelijkheid is meestal weerbarstiger. In Dingen anders doen vertelt en onderzoekt Lianne hoe makkelijk of moeilijk het is om te stoppen met het scrollen langs social media of chocola inhaleren, om meer te sporten, geconcentreerder te werken en een opgeruimder huis te hebben. Is het echt een kwestie van mindset of komt er veel meer aan te pas? Hoe doen we dat nou echt, gewoontes veranderen? Het korte antwoord is als een Facebook relatiestatus: It’s complicated. Het uitgebreide antwoord lees je in dit boek.

Dit is het meest nuchtere en praktische zelfhulpboek ooit! Haalbaar voor iedereen. Je hoeft je leven niet 180 graden om te gooien, maar leert kleine, wezenlijke dingen definitief veranderen en realistische doelen stellen.

Ja, topboek. Praktisch. Helder. Grappig. In ‘Dingen anders doen’ deelt Lianne heel veel tips en handigheden om gewoontes te veranderen. En ze legt ook uit waarom je dat zou doen. Ze maakt het mega praktisch en legt duidelijk uit hoe je zelf met deze tips aan de slag kan. Aanrader als je dingen in je leven wilt veranderen, maar niet precies weet hoe of wat.

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

Emily St John Mandel - Het glazen hotel

Emily St John Mandel – Het glazen hotel

‘Het glazen hotel’ van Emily St. John Mandel, een troostrijk en revolutionair roman aldus ‘the Atlantic’, verschijnt nu, na het prijswinnende ‘Station Elf’ uit 2014. Er wordt een doodsbedreiging gegrift in de glazen muur van een vijfsterrenhotel op een eiland voor de kust van British Columbia. In Amerika stort een gigantisch ponzifraudesysteem in, met verstrekkende gevolgen voor ontelbare mensen. Jaren later verdwijnt een vrouw op mysterieuze wijze van het dek van een vrachtschip. Terwijl deze ogenschijnlijk verschillende gebeurtenissen ingenieus met elkaar verweven worden, beweegt ‘Het glazen hotel’f zich moeiteloos tussen het schip, de wolkenkrabbers van Manhattan en de wildernis van Vancouver Island. Tegelijkertijd schetst Emily St. John Mandel een adembenemend beeld van hebzucht en schuld, liefde en wanen.

Vijf jaar geleden las ik mijn eerste boek van Emily St. John Mandel en toen ik zag dat dit boek van haar was uitgekomen, hoefde ik niet lang na te denken. En het was fantastisch. Dit is voor mij het beste boek van 2020 tot nu toe. Wat een waanzinnig verhaal en wat ingenieus geschreven. In het begin snap je nog totaal niet hoe de verschillende verhaallijnen verband met elkaar houden, maar dat wordt naarmate het verhaal vordert steeds duidelijker. Net een puzzel, heel knap gedaan en het leest heerlijk.Tof ook dat er twee karakters uit Station Elf in zitten.

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

Emily St John Mandel - Station Elf

Emily St John Mandel – Station Elf

WAT BLIJFT ER OVER ALS DE BESCHAVING TEN ONDER GAAT? EN HOEVER ZOU JE GAAN OM DIT TE BESCHERMEN?

Op een winterse avond in Toronto sterft de beroemde acteur Arthur Leander op het toneel terwijl hij de rol van zijn leven speelt. Diezelfde avond strijkt een dodelijk griepvirus neer op het Noord-Amerikaanse continent.

De wereld zal nooit meer hetzelfde zijn.

Twintig jaar later trekt Kirsten, een actrice van het Reizende Symfonieorkest, langs de nieuwe nederzettingen rondom de Grote Meren om Shakespeare op te voeren voor de overlevenden van de ondergang.

En dan wordt haar hoopvolle nieuwe wereld wederom bedreigd.

Vijf jaar geleden las ik dit boek voor het eerst en nadat ik Het glazen hotel las, wilde ik het weer lezen. Dit is zo’n waanzinnig boek. Ook zo knap gedaan met verschillende verhaallijnen en karakters die verband met elkaar hebben. Spannend, freaky, onheilspellend, hoopgevend. Prach-tig.

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

Taffy Brodesser - Akner - Fleishman zit in de problemen

Taffy Brodesser – Akner – Fleishman zit in de problemen

Toby Fleishman dacht dat hij wel zo’n beetje wist wat hem te wachten zou staan toen zijn vrouw en hij na vijftien jaar huwelijk uit elkaar gingen: de kinderen alleen in het weekend en tijdens vakanties, bittere herinneringen, en af en toe wat spanning in de co-ouderlijke onderhandelingen. Hij had niet kunnen voorspellen dat op een dag, midden in de zomer van zijn seksuele emancipatie, zijn ex-vrouw Rachel hun twee kinderen zomaar bij hem thuis zou afleveren en niet meer zou terugkomen. En dat terwijl hij zich eindelijk weer vrij voelde.
Terwijl Toby schippert tussen patiënten, ouderlijke plichten, Rachels verdwijning en zijn nieuwe, door datingapps ondersteunde seksuele populariteit, vindt hij troost in zijn brave verhaal van de versmade echtgenoot en zijn te ambitieuze echtgenote. Maar als Toby er echt achter wil komen wat er is gebeurd, met Rachel en met hun huwelijk, zal hij moeten leren dat hij misschien al vanaf het begin veel dingen verkeerd heeft gezien.
Fleishman zit in de problemen is een ongepolijst, rauw debuut, maar vooral een verontrustende, vaak hilarische verkenning van een cultuur die probeert te navigeren langs de breuklijnen van dat aloude instituut, dat zo’n groot beroep doet op de tact, ijver en hoop van de betrokkenen: het huwelijk.

Ik kocht dit boek voor mijn verjaardag en was er erg benieuwd naar. De flaptekst maakte me erg nieuwsgierig en ik vond het hoopgevend. Maar helaas legde ik dit boek na 100 pagina’s weg. Dit doe ik niet vaak, maar man man man, ik trok dit boek echt niet. Het kan best zijn dat het uiteindelijk beter werd, maar als ik me na 100 pagina’s nog steeds geïrriteerd slash verveeld voel door het boek of de karakters, dan leg ik het weg. Wat ik er zo slecht aan vond? Nou, eigenlijk gewoon dat het 100 pagina’s lang over niks anders ging dan single vader Toby die aan seks denkt, seks heeft of zich voorbereid op seks met random vrouwen die hij ontmoet via een random datingapp. Uiteindelijk kwam ik aan bij het moment dat zijn ex-vrouw Rachel verdwijnt, dus toen leek er wat te gebeuren, maar toen ik in de zoveelste platte, bijna vieze seksgedachte van Toby terecht kwam, klapte ik het boek dicht. Het wordt gewoon vervelend, saai, en waar gáát dit boek over?
Boeken over seks zijn prima, maar het was niet wat ik zocht. Helaas. Ook ben ik op best wel wat typ- en interpunctiefoutjes gestuit, dat ging ook irriteren.

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

Ik kreeg Storm en Dingen Anders Doen van de uitgeverijen. De rest kocht ik zelf.

Hoe was jouw leesmaand mei? Wat was je favoriete boek?

Dit artikel bevat affiliate links. Als je via de link het boek aanschaft, krijg ik daarvoor een kleine vergoeding. Dat heeft geen invloed op mijn mening.

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.