Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Favoriete boeken van 2017

Ik heb dit jaar zo’n honderd boeken gelezen. Ja, honderd. Niet al die boeken waren even geweldig en ik heb ook niet van al die boeken evenveel genoten. Daarom heb ik vandaag mijn 20 favoriete boeken van 2017 verzameld.

Leestijd

Ik weet het, 2017 is nog niet helemaal voorbij, maar op veler verzoek publiceer ik deze lijst nu alvast, zodat je voor de feestdagen (en eventueel de kerstvakantie!) mijn leestips kan gebruiken. Als ik in de laatste twee weken van 2017 nog een boek lees dat hiertussen hoort, dan vul ik deze nog aan. 

Ik som de boeken op in willekeurige volgorde. Natuurlijk heb ik geprobeerd er een volgorde in aan te brengen, maar dat is me gewoon niet gelukt. Dus: ik vond deze twintig boeken gewoon echt heel goed en ik heb er erg van genoten. Ik probeer mijn recensies en conclusies kort te houden, je vindt de uitgebreide verhalen in mijn maandoverzichten die ik sinds juli schrijf:

Disclaimer: ik heb Dagboek van een boekverkoper van de uitgeverij gekregen. Boeken die ik in Kobo Plus heb gelezen zijn: Ik ben Pelgrim, Ma, Ach moedertje en Notities uit de Jungle. Dit artikel bevat affiliate links, als je via deze links het boek aanschaft krijg ik daar een kleine vergoeding voor. Dat heeft geen invloed op mijn mening.

Dagboek van een boekverkoper & Ik ben pelgrim

Dagboek van een boekverkoper door Shaun Bythell is een écht dagboek van een échte boekverkoper. Shaun heeft een boekenwinkel met tweedehandsboeken in Wigtown, Schotland. Hij hield een jaar elke dag bij wat er gebeurde in zijn winkel, welke klanten hij ontmoette, wat hij verkocht, welke partijen hij opkocht bij welke mensen. Dat doet hij met heel veel droge humor en dat leest érg prettig. Daarnaast stipt Shaun regelmatig aan hoe moeilijk kleine boekverkopers het hebben en hoe lastig de strijd is met de grote jongens als Amazon.

Grappig, leerzaam en echt een aanrader voor boekenliefhebbers.

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

Ik ben Pelgrim van Terry Hayes gaat over een spion die zichzelf Pelgrim noemt, die aan het begin een op zichzelf staande moordzaak lijkt op te gaan lossen. Er worden meerdere verhalen parallel aan elkaar verteld die uiteindelijk samenkomen, wat ik heel kunstig vind gedaan. Het is een héél spannend boek, best wel eng en soms een beetje vies.

Het is niet een standaard thriller, zo’n standaard moordzaakverhaal, omdat het best veel lagen en verhalen bevat en dat sprak me erg aan. Ik vond alleen de karakterontwikkeling van de hoofdpersoon wat tegenvallen.

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

Kolja & De ontdekking van de hemel

Toen ik Kolja van Arthur Japin las, was ik een dag lang in het Rusland van de 19e eeuw en leerde daarin het een en ander over hoe men toen leefde. Maar vooral werd ik meegenomen in de liefde van Modest en Petja voor de dove Kolja en hoe moeilijk het was dat hij van een klein jongetje opgroeide en in een puber en daarna volwassene veranderde. Het is een ontroerend, soms grappig en vooral spannend verhaal.

Het verhaal is in een fijn ritme opgeschreven: je leest afwisselend dagboekfragmenten van Modest in de verleden tijd,  in de periode dat hij Kolja opvoedt en leert praten, en fragmenten uit het perspectief van Kolja in de tegenwoordige tijd waarin Kolja de doodsoorzaak van Petja (cholera) betwijfelt en gaat onderzoeken.

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

Al jaren wilde ik De ontdekking van de hemel van Harry Mulisch lezen, maar ik stelde het uit: ik zag er een beetje tegen op. Totaal onterecht, want ik heb enorm van het verhaal genoten. Wat een bijzonder boek!

De ontdekking van de hemel heeft allemaal verschillende thema’s, korte hoofdstukken en er gebeurt héél veel. Daardoor verveelt het niet snel en leest het als een trein. De enorm hechte en bijzondere vriendschap tussen Onno en Max staat centraal in het hele boek, verder gaat het alle kanten op en de hele wereld over. Sommige passages zijn wat mij betreft een beetje overbodig, maar daar lees je wel overheen in een boek van meer dan 900 pagina’s.

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

Het beste wat we hebben & Koorts

Ik las de vorige boeken van Griet op de Beeck erg graag: wat schrijft zij ontzettend mooi. Elke keer weer grijpen haar verhalen me bij de keel. Dat was met Het beste wat we hebben niet anders. Meteen zit ik in het leven van Lucas, dat op zijn zachtst gezegd niet zo lekker loopt. Relaties, werk, een sociaal leven, niks loopt echt op rolletjes en hij weet niet wat hij wil. Dat drijft niet alleen hemzelf tot wanhoop. Het beste wat we hebben slokt me meteen op en geeft me een unheimisch gevoel. Aan een van de hoofdkarakters stoorde ik me wel erg, maar volgens mij is dat ook juist de bedoeling.

Ik las dit boek in oktober en ik denk er nog vaak aan. Dit is echt zo’n verhaal dat blijft hangen.

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

Ik ben gek op post-apocalyptische verhalen en Koorts van Deon Meyer is wat mij betreft een van de betere die ik gelezen heb.

Mooi is dat je aan het begin al weet dat de vader van Nico vermoord wordt. Daar bouwt het verhaal dus steeds naartoe, ook de verhalen die je leest van de andere overlevenden. Dat vond ik tof, het geeft een extra dimensie en spanning aan het verhaal. Óók tof vind ik dat de mensen in dit boek op een hele slimme (en naar mijn idee realistische) manier omgaan met een verwoeste wereld.

Koop hier het fysieke boek en hier het e-book.

Papegaai vloog over de IJssel & Spoetnikliefde

Papegaai vloog over de IJssel van Kader Abdolah gaat over vluchtelingen die in oude, traditionele, protestantse dorpen aan de IJssel, vlakbij Zwolle, komen wonen. Voor het eerst in de geschiedenis. Je volgt Memed die met zijn zieke dochter Tala naar Nederland komt en hoe hij als enige ‘vreemdeling’ (zoals ze het in het boek noemen) in Zalk komt wonen.Dat is niet alleen voor de inwoners van Zalk raar, vooral voor Memed is dat een bizarre situatie: hij is nog nooit eerder op zo’n plek geweest en nu woont hij daar ineens.

In Papegaai vloog over de IJssel lees je verschillende verhalen van vluchtingen die rondom Zalk komen wonen. Je leest hun problemen, moeilijkheden, maar ook die van de oorspronkelijke inwoners van de dorpen. Ik was onder de indruk van Papegaai vloog over de IJssel omdat het de andere kant van het verhaal in het huidige vluchtelingendebat heel mooi weergeeft. De angsten, de problemen, de issues met het inburgeren, de verwarring – en nog zoveel meer. Het zijn stuk voor stuk heel menselijke verhalen die me geraakt hebben én nog net een stukje meer begrip bij hebben gebracht.

Koop hier het fysieke boek en hier het e-book.

Spoetnikliefde van Haruki Murakami gaat over K. en Sumire. K. is verlied op Sumire, maar Sumire is verliefd op haar getrouwde bazin Mioe. In urenlange telefoonsessies met K. praat ze over haar problemen: wat is seksuele aantrekkingskracht en moet ze Mioe ooit vertellen wat ze voor haar voelt? Op een dag krijgt K. een telefoontje van Mioe vanaf een Grieks eiland: Sumire is verdwenen.

Zijn vierde verhaal gaat over vriendschap, liefde en dood. Al snel wordt het bijna een misdaadroman omdat de verdwijning van Sumire centraal komt te staan. Dit vrij dunne boek bevat veel wijsheden over vriendschap, liefde, trouw en seksualiteit. Ik heb het met plezier gelezen omdat je K. puur volgt in zijn belangrijke vriendschap met Sumire en vanuit dat perspectief wordt het verhaal verteld. De verdwijning van zijn vriendin wordt niet dramatisch neergezet, maar juist heel nuchter en praktisch: K. gaat gewoon die kant op om Mioe te helpen met de zoektocht naar Sumire, totaal in de veronderstelling dat alles gewoon goed komt. Ze kan toch niet zomaar verdwijnen?

Zoals bij praktisch alle verhalen van Murakami sla je het boek dicht met meer vragen dan antwoorden, maar daar ben ik van gaan houden: ik blijf altijd nog lang nadenken over zijn verhalen, en zo ook over Spoetnikliefde.

Koop hier het fysieke boek en hier het e-book.

Ma & Ach, Moedertje

Hugo Borst verzorgt al meer dan drie jaar zijn zesentachtigjarige moeder, die aan dementie lijdt. Wekelijks schrijft hij hierover in het AD, deze verhalen zijn nu gebundeld in twee boeken, Ma en Ach, Moedertje. In deze boeken vertelt hij op nuchtere, ontroerende en soms grappige manier over haar aftakelende geest en haar verhuizing naar een verpleeghuis. In beide boeken vertelt hij over zijn angsten en onzekerheden, jeugdherinneringen en misstanden in de gezondheidszorg waar geld, bureaucratie en management belangrijker lijken dan de mensen.

Je kan niet anders dan ontzettend meeleven en ontroerd raken door deze verhalen. Ik zou zowel Hugo als zijn moeder graag een knuffel willen geven na het lezen: wat is dit een moeilijk en onomkeerbaar proces. Wat heb ik een respect gekregen voor de mensen die in zorginstellingen werken, wat doen zij belangrijk werk.

Het is geen slepend, naar verhaal. Hugo heeft het licht en mooi opgeschreven, zonder het een tranentrekker te maken. Dat is knap!

Koop hier het fysieke boek en hier het e-book van Ma.

Koop hier het fysieke boek en hier het e-book van Ach, Moedertje.

Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht & Notities uit de jungle

Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht gaat over Christopher. Hij is autistisch en gaat op onderzoek uit wanneer de hond van buurvrouw vermoord wordt. Hij begint aan een onvergetelijke reis die zijn veilige wereld volledig op zijn kop zet.

Dit verhaal is heel grappig en heel verdrietig tegelijk. Het is mooi om te lezen hoe Christopher denkt en hoe hij functioneert in het dagelijks leven en hoe hij er alles aan wil doen om de moordzaak van de hond van de buurvrouw op te lossen. Hij belandt in een voor hem groot avontuur waarin hij niet alleen ontdekt wie de hond van de buurvrouw heeft vermoord, maar ook een heleboel andere dingen die zijn leven voorgoed veranderen. Dat maakt het heel zielig, maar door de denkwijze van Christopher is het ook erg grappig.

Koop hier het fysieke boek en hier het e-book.

Hanya Yanagihara – Notities uit de Jungle gaat over een antropologische expeditie van Norton Perina in Micronesië naar een verloren gewaande primitieve stam.

Het verhaal pakte me meteen: vanaf pagina een was ik geboeid en ik wilde alleen maar verder verder verder lezen. Omdat een leerling van Perina het verhaal opschrijft aan de hand van brieven van zijn leermeester, is het meer een observatie dan echt een verhaal dat verteld wordt. Je leest van begin tot eind wat Norton Perina ontdekt op het afgelegen eiland en welke conclusies hij daaruit trekt. Die dingen die hij ontdekt zijn soms vrij heftig in onze westerse belevingswereld en het pad dat Perina bewandelt is in zijn optiek heel goed, maar blijkt dat uiteindelijk niet echt te zijn. Naast dat het interessant is, blijft het ook spannend tot de laatste pagina.

Het is naast een mooi en nogal naar verhaal ook heel verhelderend over hoe de wetenschap onontdekte stammen en gebieden totaal kunnen vermorzelen en hoe onethisch dat vaak is.

Koop hier het fysieke boek en hier het e-book.

Alle Harry Potter boeken

Toen ik acht was, kwam het eerste Harry Potter boek uit in Nederland. Niet te geloven – dat is bijna twintig jaar geleden… Vlak daarna ben ik de boeken gaan lezen. Soms moest ik natuurlijk even wachten tot het nieuwste boek in het Nederlands vertaald werd, het laatste boek kwam in 2007 uit in het Nederlands, dus het duurde zo’n tien jaar voor ik alles gelezen had. Ik besloot nu alle boeken eens te herlezen in de oorspronkelijke taal. Dat werd me veel aangeraden: de grapjes en namen zouden leuker zijn.

Ik ben er nog niet helemaal doorheen (ik ben op het moment van schrijven net klaar met the Order of the Phoenix), maar man, wat geníet ik hiervan! Het is nog leuker dan ik dacht om alles te herlezen. Ik merk dat ik toch veel vergeten ben en alles totaal opnieuw en anders ‘beleef’ dan toen ik jonger was. Ik zet alle zeven Harry Potter boeken in dit overzicht omdat ik van elk boek zo ontzettend veel plezier heb dat ik niet kan kiezen.

Ik heb trouwens wel even gezocht naar een mooie uitgave, er zijn zoveel verschillende drukken en edities, en ze zijn niet allemaal even mooi. De eerste vijf delen kocht ik bij de boekhandel – die had ze toevallig op voorraad – en de laatste twee delen kocht ik op Bol.com. Er zijn ook mooie sets te koop waar alle Engelse boeken in zitten, zoals deze (€40,99), daarin zitten alle boeken in de uitgave zoals je ze hieronder ook ziet. De links hieronder gaan naar de boeken die ik zelf heb, die vind ik erg mooi.

Als je de boeken liever in het Nederlands leest, alle Nederlandse Harry Potter boeken vind je hier.

Haruki Murakami - De moord op commendatore - Deel 1: Idea verschijnt

Half november verscheen het nieuwste boek van Haruki Murakami en deze hoort absoluut in deze lijst thuis. Een volledige review verschijnt in mijn maandoverzicht van december (ik las hem pas half december uit), maar ik wil nu alvast zeggen dat ik dit weer een fantastische Murakami vindt. Zijn manier van vertellen is fantastisch, heel ongekunsteld en toch zuigt het je op. Dit verhaal gaat over een portretschilder die in de bergen van Tokio gaat wonen. Daar gebeuren allemaal mysterieuze dingen en hij kampt ook nog eens met een ‘painter’s block’… Ik las hem in een dag uit en genoot van elke zin.

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

Zo. Dat waren ze wel! In 2017 heb ik dus nog veel meer boeken gelezen, die kan je terugvinden in mijn maandoverzichten en op Goodreads.  Wat waren jouw favoriete boeken van afgelopen jaar? Ik ben heel benieuwd – zo kan ik ook weer inspiratie opdoen voor 2018!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.