Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Kobo Clara HD

Ik lees graag op mijn e-reader. Het is makkelijk, licht en het leest prettig. Nieuw is de Kobo Clara HD, een hele compacte en lichte e-reader met een 6 inch HD-scherm. Bijzonder is de nieuwe schermverlichtingstechniek, ComfortLight PRO. Ik heb de Kobo Clara HD uitgebreid getest!

Leestijd

Sinds een jaar of drie gebruik ik de Kobo H2O. Je kan hier mijn uitgebreide review lezen. Ik zal af en toe de Clara met de H2O vergelijken, omdat ik deze al een tijd intensief gebruik en dat dus mijn grootste vergelijkingsmateriaal is. Mooi om erbij te vermelden is dat de Kobo H2O het nog steeds vlekkeloos doet – maar ik ben er dan ook wel zuinig op en doe er altijd een hoesje omheen 🙂

Kobo Clara HD

Kobo Clara HD, €129,99

De Kobo Clara HD is de nieuwste e-reader van Kobo en ook de meest lichte en compacte tot nu toe. Met een scherm van 6 inch en een gewicht van 166 gram (dat is lichter dan mijn telefoon) kan je hem makkelijk overal mee naartoe nemen, ook in de kleinste tas. Er kunnen zo’n 6.000 e-books op deze e-reader, het interne geheugen is 8GB en de batterij gaat weken mee. Natuurlijk is dat wel afhankelijk van hoe intensief je de e-reader gebruikt en hoeveel je gebruik maakt van de schermverlichting & Wi-Fi.

Uniek aan de Kobo Clara HD is ComfortLight PRO, wat volgens het merk voor een ‘briljante leeservaring’ zorgt. Het ‘HD’ gedeelte achter de naam staat voor een resolutie van 1440×1072 en 300dpi, waardoor tekst heel gedetailleerd wordt weergegeven, alsof het op papier gedrukt is. De e-reader maakt gebruik van E-ink, waardoor je comfortabel leest, ook in direct zonlicht.

De Kobo Clara HD heeft ingebouwde Wi-Fi, waardoor je heel makkelijk e-books kan synchroniseren vauit je bol.com account. Je kan ook shoppen in de ingebouwde Kobo shop, maar natuurlijk kan je ook e-books op de e-reader zetten via de meegeleverde USB-kabel.

Kobo Clara HD - het uiterlijk

De Clara is compact. Écht heel compact. Zie hem maar naast mijn H2O e-reader, of naast mijn iPhone 6 Plus. Deze e-reader gaat in elk klein tasje mee en dat vind ik ideaal. Ook is ‘ie dus heel licht.
Toen ik de Clara voor het eerst uit het doosje haalde, dacht ik wel: ‘Dit is wel héél klein!’ Ik moest in het begin even wennen aan de grootte, maar na een uur lezen was dat al helemaal oké. Het is zeker niet te klein, al kan ik me voorstellen dat je de pagina wel erg vaak om moet slaan als je de letters wat groter instelt. Daar heb ik zelf geen last van.

Ik vind hem ook mooi, met zijn afgeronde hoeken (dat ligt lekker in de hand), weinig knopjes en de achterkant met het patroontje. Dat patroontje is fijn, het geeft wat meer grip én beschadigingen zal je minder snel zien.

Het dagelijks gebruik van de Kobo Clara HD

Ik ben een Kobo gewend, dus ik ben al bekend met het systeem en de shop. De menu’s werken makkelijk en overzichtelijk, verbinden met Wi-Fi is een piece of cake en boeken synchroniseren kan echt iedereen. Boeken kopen in de Kobo shop gaat ook erg gemakkelijk, al doe ik dat toch meestal via Bol.com. Dat is op mijn telefoon of laptop toch net wat sneller en zodra ik sychroniseer met Wi-Fi, staan de boeken meteen op mijn e-reader.

De bibliotheek is overzichtelijk en je kan de leesinstellingen makkelijker veranderen. Bijvoorbeeld de lettergrootte, regelafstand, lettertypes en bijvoorbeeld waar je het scherm moet aanraken om een pagina verder of terug te bladeren. Je kan ook instellen hoe vaak je wilt dat het scherm ververst en ook welke leesstatistieken je in beeld ziet – bijvoorbeeld je voortgang per hoofdstuk of juist hoeveel uur of minuten je nog te lezen hebt in het complete boek. Echt alles is helemaal in te stellen naar jouw wensen en dat is gewoon heel prettig.

Het eerste wat me opviel bij de Clara is de snelheid. Het omslaan van een pagina gaat echt vliegensvlug, je ziet bijna niet dat het scherm veranderd. De menu’s werken ook sneller. Dat het scherm HD is, merkte ik ook meteen. De letters zijn haarscherp en alles ziet er uit alsof het op papier gedrukt is.

Het dagelijkse lezen is niet compleet anders met de Clara dan met mijn H2O, maar alles werkt net wel even wat vlekkelozer en sneller. Het scherm is gedetailleerder en beter, de e-reader reageert sneller en je merkt aan alles dat het een nieuwe, verbeterde versie is.

ComfortLight PRO

Ik gebruik zelf het lichtje in mijn e-reader heel veel. Ik lees vaak ’s avonds en in bed en dan is het ideaal dat je het scherm kan verlichten. Maar als je (bijna) wilt gaan slapen, is dat hele blauwe licht helemaal niet zo goed: het remt je melatonine-aanmaak. Het is dus beter om wat geler licht te gebruiken, en daar heeft Kobo wat op gevonden. Een heel nieuwe techniek bij deze e-reader is ComfortLight PRO. Dit is een ‘intelligente’ schermverlichting die de optimale lichtsterkte geeft op basis van de tijd van de dag, van helder zonlicht tot warm kaarslicht. In de e-reader geef je je normale bedtijd aan en daarop wordt het licht en de warmte aangepast. Je kan het natuurlijk ook gewoon handmatig instellen, van heel fel blauw licht tot zacht en heel geel. Ik vind dit zelf echt een uitkomst, het leest heerlijk en zeker in een donkere ruimte kijkt dat warmere licht erg prettig. Je kan hem ook héél licht instellen, waardoor het niet snel te fel is.
De nieuwste Kobo H2O editie heeft ook ComfortLight Pro.

En verder...

Net als andere Kobo e-readers geeft de Clara ook gedetailleerde leesstatistieken (vind ik altijd leuk om te zien), kan je heel makkelijk gebruik maken van woordenboeken, kan je er heel veel bestandsformaten op zetten (EPUB, EPUB3, PDF, MOBI, TXT, HTML, XHTML, RTF, CBZ, CBR) en  kan je gebruik maken van Kobo Plus (voor een tientje per maand onbeperkt lezen, je kan hier mijn artikel erover vinden).
Helaas is de Clara niet waterproof. Ik lees op vakantie heel graag in of naast het zwembad, dus dan is het gewoon ietsje meer oppassen. Er zijn nog niet veel accessoires zoals hoesjes te koop, maar ik verwacht dat dat er snel aankomt.

Kobo Clara HD - conclusie

Ik ben zoals je al wel verwacht erg enthousiast over de Kobo Clara HD. Het is gewoon de ideale e-reader voor iedereen die iets compacts zoekt, met veel capaciteit (8GB), met een batterij die weken meegaat én een backlight, met dus dat ComfortLight PRO. Het werkt allemaal vlekkeloos, makkelijk en intuïtief en deze e-reader kan je echt overal mee naartoe nemen.

Het enige nadeel is voor mij dat hij niet waterdicht is, en ik had een anti-slip achterkant net als bij de H2O wel prettig gevonden, dat houdt toch net wat steviger vast.

De prijs, €129,99, is niet goedkoop, maar ook niet bijzonder duur voor een e-reader van zo’n kwaliteit. Er zijn e-readers te koop voor €69, maar deze zijn qua functies en looks natuurlijk een stuk beperkter. De goedkoopste Kobo e-reader is €89,99, deze heeft geen schermverlichting, heeft minder capaciteit en geen HD scherm. Het is dus maar net wat je zoekt natuurlijk, maar in vind de prijs-kwaliteit verhouding helemaal in orde. Ik kan hem van harte aanraden!

De Kobo Clara HD is voor €129 verkrijgbaar. Er is op dit moment één hoesje verkrijgbaar, een SleepCover, voor €29,95.

Ik mocht de Kobo Clara HD lenen van Kobo. In dit artikel staat een affiliate link. Als je via die link het product koopt, krijg ik daar een kleine vergoeding voor. Dit heeft geen invloed op mijn mening.

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.