Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Mijn eerste ervaring met luisterboeken

Zoals je weet ben ik dol op lezen. Ik lees elke dag en verslind heel wat boeken per jaar. Lezen is een van mijn grootste hobby’s. Nu weet ik natuurlijk wel dat boeken luisteren al jaren een nieuwe trend is. Luisterboeken zijn hot. Ik had het nooit een echte kans gegeven, tot ik laatst bij de Structuurjunkie Masterclass en door meerdere deelnemers op werd gewezen. Ik móest dus echt een luisterboek gaan proberen.

Leestijd

Wat zijn luisterboeken en hoe werkt het?

Luisterboeken zijn, je raadt het al, boeken die je kan luisteren in plaats van lezen. Ze worden aan je voorgelezen. Soms door de schrijver, vaker door een professionele voorlezer. Dit doe je op je telefoon, of je tablet. Je kan natuurlijk ook luisterboeken op CD aanschaffen en in een CD-speler afspelen.

Ik heb een proefabonnement op Storytel genomen, dit kost na de proefperiode €9,99 per maand en dan kan je onbeperkt luisteren. Maar je kan ook los audioboeken kopen bij bijvoorbeeld iTunes, Bol.com, de bibliotheek of via een website als Luisterrijk. Een audioboek kost al snel €15 – €20, dus als je meer dan één luisterboek per maand luistert (of dure boeken luistert) is een abonnement wel voordeliger. Zo luister ik nu Becoming van Michelle Obama, en die kost los €16,99.

Je download je luisterboek, of je gebruikt een app als Storytel, en vervolgens doe je je oordopjes in (of zet je een koptelefoon op) en dan luister je. Dat is het. Met een luisterboek ben je best even zoet, net als met een gewoon boek. Zo duurt Becoming ongeveer negentien uur.

Mijn eerste indruk

Toen ik een beetje ging scrollen om te kijken met welk boek ik zou beginnen, checkte ik even wat fragmenten. Wat me opviel is dat een stem je echt moet liggen. Sommige stemmen passen gewoon niet bij me, bij sommige stemmen erger ik me aan een bepaalde uitspraak of iets anders. Toen ik Becoming zag, besloot ik ervoor te gaan, omdat ik dat boek toch nog graag wilde lezen. Eerst ging ik voor de Nederlandse variant, maar ik ben na twee uur geswitcht naar de Amerikaanse, omdat ik erachter kwam dat deze door Michelle Obama zelf wordt voorgelezen. Dat switchen moet handmatig, dus even zelf zoeken naar de juiste plek in het boek.

Jaren geleden heb ik weleens een luisterboek geprobeerd, maar ik gaf het nooit echt een kans. Ik stopte er al snel weer mee, ik kon mijn gedachten er niet bij houden. Nu wilde ik het eens écht proberen. Eerst een uurtje in de auto, daarna tijdens een wandeling, en dat zijn ook vooral de momenten waarop ik luister. Soms tijdens klusjes in huis, zoals de vaatwasser uitpakken, koken, stofzuigen (dan wel even met mijn noise cancellation koptelefoon) of de was opvouwen. Zoals je wel merkt: ik wil iets te doen hebben. Ik kan niet op de bank zitten of in bed liggen en een boek luisteren, dan val ik in slaap.
Maar als ik dan luister terwijl mijn benen of handen met iets bezig zijn, vind ik het verrassend leuk. Wat is het prettig om voorgelezen te worden. En het maakt wandelen of autorijden een stuk leuker. Het was even wennen in het begin, en nog steeds moet ik erop letten dat ik mijn aandacht erbij houd – ik ben tijdens het wandelen en autorijden juist zo gewend om mijn gedachten lekker te laten dwalen – maar ik kijk nu elke keer uit naar het moment dat ik weer kan luisteren.

Hoe kom je aan luisterboeken?

Er zijn een aantal manieren om luisterboeken te downloaden. Een greep uit de keuzes:

  • Storytel, dat ik nu dus aan het proberen ben, €9,99 per maand
  • Luisterbieb, met je bibliotheekabonnement
  • Per stuk kopen via Bol.com of onderere boekenwebwinkels (let wel op deze audioboeken op CD staan en je ze dus als CD-rom krijgt thuisgestuurd)
  • Luisterrijk, waar je MP3 bestanden download na aankoop.
  • Per stuk kopen via iTunes op je Apple apparaat
  • Audible. $14,99 per maand, hierbij kan je 1 audioboek per maand downloaden en twee ‘Audible Originals’

Ik heb zelf gekeken naar Audible, maar het nadeel hiervan vind ik dat het alleen Engelse boeken zijn (het is van Amazon), maar ook dat je voor die $14 maar één boek per maand kan luisteren… Een abonnement bij Storytel is ‘onbeperkt’, al ben ik al wel eventjes bezig met Becoming (op het moment van schrijven mag ik nog vier uur luisteren naar Michelle Obama). Zo’n abonnement is ‘voordelig’ als je ten minste een half tot een boek per maand luistert. Audioboeken zijn los niet heel goedkoop, al snel €15 tot €30, natuurlijk afhankelijk van het boek.

Mijn conclusie tot nu toe

Ik ben blij verrast. Ik ben al gek op boeken en lezen, en dit is voor mij een extra manier om een verhaal tot me te nemen. Mijn hoofd staat er niet altijd naar, soms wil ik gewoon een beetje mijmeren als ik wandel of autorijd, maar de laatste tijd zet ik steeds vaker een luisterboek aan. Als ik straks Becoming ‘uit’ heb, ga ik zeker nog een boek luisteren. Ik heb nu al ‘De 7 eigenschappen van effectief leiderschap’ van Covey op mijn digitale plank staan, want die wilde ik toch nog lezen. Ik ben benieuwd hoe die is om naar te luisteren. Het kan maar zo zijn dat ik over een paar maanden toch tot de conclusie kom dat ik liever zélf lees, maar dit luisteren vind ik voor nu in ieder geval heel erg prettig. Een aanrader voor iedereen die van boeken houdt en graag meer zou willen lezen maar dat niet redt, voor iedereen die graag voorgelezen wordt, voor iedereen die zich verveelt in de auto of tijdens een wandeling.

Luister jij weleens een luisterboek? En heb je aanraders voor me?

Dit artikel bevat 1 Bol.com affiliate link. Als je via de link iets koopt, krijg ik daar een kleine vergoeding voor. Mijn Storytel abonnement betaal ik gewoon zelf.

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.