Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Misfit Ray Activity Tracker

Jaren gebruikte ik de Jawbone Up als mijn activity tracker. Vorig jaar ging ik wat andere apparaten testen en een daarvan is de Misfit Ray Activity Tracker. Met €89 heel betaalbaar én met toch een wat andere insteek dan andere varianten. Ik review hem vandaag uitgebreid!

Leestijd

Waarom een activity tracker?

Al jarenlang draag ik elke dag een activity tracker om mijn pols om mijn beweging en slaap bij te houden. Ik doe het vooral om de beweging, de slaap is een leuke extra feature voor mij.

Maar waarom draag ik zo’n ding? Ten eerste om de bewustwording. Hoeveel beweeg ik nu eigenlijk? Wat zijn mijn doelen qua beweging en hoe zorg ik dat ik die haal? Ik wil graag 10.000 stappen per dag zetten, en zo’n bandje helpt me daarbij. Het motiveert me om nog net even wat meer te lopen, vaker te sporten, me aan mijn doelen te houden. Ja, dat kan ook met apps op je telefoon, maar die slurpen batterij en dan moet je altijd je telefoon op zak hebben. Dat hoeft met een bandje niet en dat vind ik erg handig.

Daarnaast gebruik ik zo’n tracker ook als stille wekker. Door de trilling word ik wakker, en mijn slaappartner niet.

Misfit Ray: info & eerste indruk

Omdat mijn Jawbone UP het begaf en UP geen nieuwe fitnesstrackers meer maakt, besloot ik op zoek te gaan naar een goede vervanger. Misfit stuurde me hun Misfit Ray acitivity tracker op en na zo’n vier maanden dragen is het tijd voor mijn review.

Misfit Ray is een armband die je stappen en je slaap bijhoudt die 100% waterdicht is. Je kan hem ook als ketting dragen, al moet je daar wel een extra accessoire voor aanschaffen. Uniek aan de Ray is dat er horlogebatterijtjes inzitten waardoor je hem nooit hoeft op te laden! Pas als de batterijen leeg zijn, na ongeveer een half jaar, moet je ze even vervangen. En die batterijtjes kan je gewoon in gangbare winkels kopen. Misfit Ray heeft geen schermpje, maar wel een lampje die meldingen van je telefoon kan weergeven, zoals oproepen of sms-berichten.

Met de Misfit Link app houd je je voortgang bij, heb je inzicht in je aantal gezette stappen, verbruikte calorieën en je slaapritme.

 • houdt automatisch je stappen, afstand, calorieën en slaap bij
 • trilalarm voor oproepen en sms-berichten, beweegherinneringen en alarm
 • geschikt om mee te zwemmen (tot 50 meter diep) en douchen, 100% waterdicht
 • de tracker is van geanodiseerd aluminium met een multicolor LED lampje
 • je hoeft hem niet op te laden, alleen na 4 – 6 maanden moet je de drie batterijtjes vervangen (ca. €0,90 per stuk)

De Misfit Ray is er in één maat en je kan het bandje heel makkelijk verstellen naar jouw pols. Hij gaat makkelijk om en af (al hoef je hem niet vaak af te doen omdat je er mee kan douchen) en hij zit lekker. De cilindervorm is wel even wennen, maar na een dag of twee voel ik hem al helemaal niet meer. Ik vind de tracker er ook mooi uitzien, de koperkleur vind ik tof. Er zijn verschillende bandjes te koop voor de Misfit Ray, ze zijn er in verschillende kleuren en materialen en zijn niet duur (€40 voor vier verschillende in een set).

Misfit Ray: de app

Meteen een nadeel aan de Misfit Ray is dat er geen display opzit. Nu was ik dat gewend, want mijn Jawbone UP bandjes hadden dit ook nooit, maar vlak na de Ray testte ik de Fitbit Alta die wel een schermpje heeft en dat is toch wel echt ideaal. Om je voortgang te kunnen zien moet je altijd de app openen, en de activity tracker werkt niet als horloge omdat je de tijd er niet op kan zien.

De app werkt iets anders dan bij andere trackers: je aantal stappen is niet de leidraad, maar je ‘punten’. Ik stelde mijn app in op 1000 punten per dag, wat grofweg neerkomt op 10.000 stappen. Maar: hoe intensiever je beweegt, hoe meer punten je krijgt voor je activiteit. En je krijgt natuurlijk ook een specifiek aantal punten voor bijvoorbeeld zwemmen of fietsen, waardoor het niet alleen om stappen draait. Je kan natuurlijk zelf je doelen instellen qua beweging en slaap.

De eerste indruk van de Misfit Link app is meteen goed. Het is even wennen na Jawbone UP, maar het werkt goed, is overzichtelijk en intuïtief. Je kan makkelijk een wekker zetten (wat ik veel gebruik, je wordt dan wakker door een trilling en niet door geluid), door je ‘resultaten’ scrollen, activiteiten handmatig invoeren en vrienden toevoegen. Mijn vorige UP had een ‘slimme wekker’ waarmee je op een gunstig moment werd gewekt als je al in een lichtere slaapfase zit, dat heeft Misfit Ray niet.

Je synchroniseert je bandje trouwens via Bluetooth, maar die hoef je niet constant aan te hebben. Je kan dus je activiteiten bijhouden zonder een actieve Bluetooth-verbinding en zonder je telefoon steeds op zak te hebben. Je kan ook handmatig activiteiten toevoegen die bij je puntenaantal worden opgeteld, mocht je je bandje niet hebben omgehad.

Hieronder wat verschillende schermen van de Misfit Ray app. Als je op een foto klikt, kan je door de schermen heen klikken, dat kijkt fijn.

Misfit Ray: conclusie

Ik ben enthousiast over de Misfit Ray. Deze activity tracker heeft duidelijk een andere benadering dan andere trackers en dat bevalt me wel. Voor mij persoonlijk zijn de allergrootste pluspunten dat je de tracker nooit (!) hoeft op te laden en dat hij volledig waterproof is. Het grootste nadeel is het gebrek aan een scherm. De prijs is ook prettig: €89, dat is goedkoper dan veel andere A-merken.

Pluspunten:

 • €89, niet duur voor een activity tracker
 • je hoeft hem niet op te laden (!)
 • het is een mooi apparaat
 • kan onder water
 • heeft een alternatieve manier van tellen door middel van punten in plaats van stappen
 • is heel precies
 • app werkt goed en intuïtief
 • alarm werkt goed
 • slaapt wordt goed bijgehouden

Minpunten:

 • heeft geen scherm
 • geen hartslagmeter
 • geen ‘slimme’ wekker

Binnenkort volgt ook een review van de Fitbit Alta, de andere activity tracker die ik getest heb. Ik heb ze ook tegelijk getest (dus ja, om mijn linkerpols de Fitbit en om mijn rechterpols de Misfit) om goed over beide apparaten een mening te vormen. Die komt er dus ook snel aan!

Draag jij een tracker, en zo ja, welke?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.