Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Op je lijf geschreven

Elke maand doe ik mijn boekenupdate hier op Cynthia.nl, maar soms wil ik een boek wat extra welverdiende aandacht geven. Op je lijf geschreven van Mayra Louise is daar een mooi voorbeeld van. ‘Stop met wegen. Start met leven’ en ‘Happy is not a dresssize’ zijn motto’s van Mayra en ook de rode draad door dit heel belangrijke boek.

Leestijd

Mayra Louise

Mayra volg ik al jaren en ik heb haar een tijd terug geïnterviewd voor mijn serie ‘Op je bek.’ Mayra is journalist, blogger en plussize model en ze is dik. Ze verspreid haar ‘body positive’ verhaal op haar blog en Instagram, en nu dus ook in haar boek. Ik vind haar een enorme inspiratiebron. Ten eerste omdat ze zo moedig haar strijd voert, maar ook omdat ze niet bang is de discussie aan te gaan en mensen op de feiten te wijzen. Mayra is soms bóós. En terecht. En dat deelt ze vervolgens in haar Instagram stories. Weinig vrouwen durven hun boosheid te uiten op social media (stel je voor, een boze vrouw!), Mayra doet dat lekker wel. Als ze zich bijvoorbeeld kwaad maakt omdat Sonja Bakker weer op één staat met een dieetboek, of omdat ze haters heeft op haar instagram die komen vertellen dat ze echt op dieet moet.

En Mayra schreef dit boek. En dat deed ze met heel haar hart. Ze interviewde vrouwen (waaronder mij) en groef vooral bij zichzelf heel diep.

Op je lijf geschreven

Stop met wegen. Start met leven.

Je eigen spiegelbeeld haten, denken dat je leven beter wordt als je maar wat kilo’s kwijt bent, elke maandag opnieuw beginnen met diëten… Herkenbaar?

Mayra Louise zat zelf twintig jaar lang vast in dit patroon, tot ze ontdekte dat het zonde was van haar tijd, en haar leven.

In dit boek deelt ze op persoonlijke en soms hilarische wijze haar verhaal en de belangrijkste inzichten die ze de afgelopen jaren leerde. Over waarom het
schoonheidsideaal een lachertje is, waarom geluk niet in je kledingmaat of gewicht zit, en waarom ook jij goed genoeg bent.
Maar ook haar ultieme tips voor meer zelfvertrouwen en het belang van een gezond socialmediadieet (het enige dieet dat écht werkt!).

Mayra vertelt haar verhaal. Haar lastige verhaal, over haar jeugd en de relatie met haar vader, de moeilijke reacties die ze kreeg over haar vollere lijf, het diëten, haar carrière als plussize model en alle worstelingen met haar zelfbeeld en gewicht. Herkenbaar voor mij en ik denk voor vele anderen. Maar het allermooiste en allerfijnste van dit boek is dat Mayra niet alleen haar verhaal (en dat van andere vrouwen) vertelt, maar dat ze ook heel veel praktische tips geeft om zelf meer van je lijf te gaan houden. Om jezelf te accepteren, jezelf misschien mooi te gaan vinden. Zo’n praktische tip is bijvoorbeeld: kijk in elke spiegel. In elk reflecterend oppervlak waar je langsloopt. Net zo lang en net zo vaak tot je niet meer schrikt van je eigen spiegelbeeld. Of: ga naakt voor spiegel staan en kijk naar je lijf. Zonder jezelf te straffen en te bedenken dat je nu echt moet gaan sporten om die dikke billen te laten slinken. Nee, gewoon kijken. Je lijf aanraken (en niet in je buik knijpen of prikken, maar het gewoon, neutraal aanraken). En zo zijn er nog zo ontzettend veel tips en manieren om je lijf langzaam, stapje voor stapje, meer te gaan accepteren. Nu hoef je niet bang te zijn voor een heel zwaar (pun intended) ingewikkeld boek, want dat is het niet. Het is een positief, vrolijk boek vol humor. Ja, ook met zware en lastige onderwerpen, maar dat hoort erbij. Het is niet alleen maar rainbows and sunshine natuurlijk.

Maar Op je lijf geschreven is ook een prachtig boek dat je met plezier leest. Het is zó mooi vormgegeven. De foto’s die gemaakt zijn door Aline Bouma zijn waanzinnig mooi (en ik ben ook heel blij met die van mij). De uitgelichte quotes zien er zo goed uit dat ze nog beter binnenkomen. Dus naast dat de inhoud fantastisch is, ziet alles er ook nog eens heel erg mooi uit. Van binnen en van buiten. En dat maakt het echt een feestje om te lezen.

 

In het boek mocht ik ook mijn persoonlijke verhaal vertellen. Over diëten, over mijn zelfbeeld, over pesten, over dat ik herhaaldelijk uit groepen ben gezet, over hoe ik door de jaren heen ook langzaam meer van mijn lijf ben gaan houden. Of beter gezegd, dat ik gestopt ben met het te haten. Het is een heel kwetsbaar verhaal geworden wat Mayra prachtig heeft opgeschreven. We zaten uren met elkaar te praten en ze heeft echt de kern gepakt in haar boek. Toen ik het voor het eerst in het boek las na het interview, moest ik huilen. Ik had het natuurlijk goedgekeurd voor het gedrukt werd, dus ik had het al onder ogen gekregen, maar toen ik het echt in het boek las, kon ik alleen maar eventjes janken. Want verdorie, wat heeft dit lijf me in de weg gezeten. En wat ben ik gekwetst en wat heb ik een kloteperiode gehad op de middelbare school. Maar wat ben ik nu dankbaar voor waar het me gebracht heeft (cliché, cliché) en wat ben ik blij dat ik nu zo lekker in mijn vel zit. En dat ik mijn geluk niet meer laat afhangen van in welke kledingmaat ik pas en welk cijfertje er op de weegschaal staat. Dat laatste weet ik trouwens niet eens, al jaren geleden heb ik de weegschaal de deur uit gedaan. Dank je Mayra, dat je mijn verhaal zo mooi hebt opgeschreven.

Wat mij betreft moet elke vrouw Op je lijf geschreven. Ja, echt elke vrouw. Want we groeien zó op in een looks obsessed wereld, in een wereld waarin we slank moeten zijn om succesvol of waardevol te zijn. We leven in een (instagram)wereld waar slank gelijk staat aan geluk. Je leert daarover in dit boek, maar je leert vooral hoe je gelukkiger kan zijn in en met je lijf, zonder dat je ervoor op een dieet hoeft. Want dat dieet is niet wat je mindset gaat veranderen. Jij kan dit zelf doen, je hebt de touwtjes in handen, door Mayra, om hier mee aan de slag te gaan. Om je lijf niet meer als obstakel te zien en te realiseren dat jij dat obstakel zelf bent. Dus. Lezen. Alsjeblieft! Ik geef trouwens een exemplaar van Op je lijf geschreven weg op Instagram deze week.

Ik heb het boek gekregen. De link is een affiliate link, als je via de link het boek koopt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit heeft geen invloed op mijn mening.

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.