Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Review: Kobo Forma

Zoals je weet lees ik veel op mijn e-reader. Ik reviewde afgelopen zomer de nieuwe Kobo Clara HD, en nu heeft Kobo voor de feestdagen ‘de meest comfortabele e-reader ooit’. Deze luxe e-reader heeft een aantal erg handige functies waardoor je nog plezieriger leest. Ik review hem uitgebreid voor je.

Leestijd

Lees hier mijn reviews van de Kobo H2O en de Kobo Clara HD.

Kobo Forma

Kobo Forma, €279,99

Volgens Kobo is de Forma hun meest comfortabele e-reader ooit. En de duurste, ook, met €279,99. Een pittige prijs voor een e-reader, dus ik toen ik het nieuws hierover las meteen benieuwd of ik dit zou merken in het gebruik. Ik heb door de jaren heen een aantal e-readers getest, zelf de Kobo H2O (€179,99) het langst gebruikt en laatst dus de Kobo Clara HD (€129,99) getest voor een review.

Het scherm is wat groter met 8 inch, hij weegt bijna 200 gram (wat net zoveel is als mijn Kobo H2O, maar wat zwaarder dan de Clara, die is 166 gram) en is 16 bij 17 centimeter. Wat opvalt is dat de Forma een stuk groter is dan andere e-readers, hier kom ik straks op terug. Ook is de nieuwe e-reader uitgerust met ‘Comfort Light PRO’, een lichttechniek die aangepast wordt op de tijd. Hoe later op de dag, hoe warmer het licht wordt. De e-readers maken gebruik van E-Ink technologie, waardoor je niet de ervaring hebt alsof je naar een scherm kijkt, maar het is meer alsof je naar een vel papier kijkt. Heel rustig voor je ogen!

Wat nou zo bijzonder is aan de Kobo Forma is dat je zelf kan bepalen hoe je boek op je scherm te zien is: liggend of staand. Wil je de rand met knoppen onderaan, bovenaan of aan een van de zijkanten van je scherm? Kan je zelf weten.

En: de Kobo Forma is waterproof! Dit was ik al gewend met mijn H2O, maar niet met de Clara. Ik vind dit persoonlijk ideaal, omdat ik juist op vakantie mijn e-reader veel gebruik rondom het zwembad of bij de zee. Je kan de e-reader tot een uur volledig onderdompelen in water tot twee meter diep. Niet dat je dit echt doet, maar het is gewoon geen probleem als je je e-reader in het water laat vallen of als er water overheen komt.

Kobo Forma - het uiterlijk

De Kobo Forma ziet er gewoon prachtig uit. Strak vormgegeven, mooi met dat matte effect, en de rand met de knoppen staat iets rechtop. Dat oogt apart, maar zodra je de e-reader vastpakt merk je meteen dat het heerlijk in de hand ligt. Beter dan een recht stuk kunststof.

Forma is wat groter dan ik gewend ben van e-readers. Op de foto hierboven zie je bovenin mijn iPhone X en de Kobo Clara HD. Onderaan zie je links de Kobo H2O en rechts daarnaast de Kobo Forma. Het formaat schrok mij in het begin wat af, maar wende erg snel én hij past nog steeds in mijn kleine handtasje.

Opvallend zijn natuurlijk de knoppen. Knoppen zie je niet veel meer op e-readers, ze hebben praktisch allemaal een touchscreen en door op de zijkanten van het scherm te klikken blader je voor- of achteruit in het boek. Dat kan met de Kobo Forma nog steeds, maar er zijn óók twee knoppen. Je kan zelf instellen welke knop wat doet (voor- of achteruit bladeren).

Het dagelijks gebruik van de Kobo Forma

Het Kobo systeem kende ik al, met de ingebouwde shop, de menu’s, de leesstatistieken en de gebruiksvriendelijkheid. Dat is niet veranderd en dat vind ik prettig: het werkt gewoon altijd goed. De ingebouwde WiFi zorgt ervoor dat je geen kabels nodig hebt om boeken te synchroniseren (al kan dat wel, als je dat prettig vindt), en met een paar klikken koop ik een boek op Bol.com en kan ik hem lezen op mijn e-reader. Dat werkt gewoon allemaal ideaal.

Wat het meest wennen was aan de Kobo Forma is dus die rand met de knoppen en het feit dat het scherm ‘draait’, net als hoe je mobiele telefoon dat doet. Je kan zelf bepalen of je je rand met knoppen horizontaal of verticaal wilt, en aan welke kant van het scherm. Draai je de e-reader, dan draait je scherm mee. Dit gaat relatief snel. Je kan dit ook uitzetten, trouwens, zodat je ook gewoon kan blijven lezen als je onverwachte bewegingen maakt (al weet ik niet waarom je dat zou doen tijdens het lezen, maar je weet het niet).
Ik heb hier vooral heel veel gemak van als ik liggend lees. Ik weet niet wat jullie hobby’s zijn, maar ik lees graag liggend. In bed, op de bank, op het strand. En dan graag op mijn zij. Dan is het dus ideaal als je (visualiseer het even) op je linkerzij ligt, je e-reader in je linkerhand hebt en dus op de linkerkant van het apparaat op knopjes kan drukken om te bladeren. Het leest inderdaad mega comfortabel.
Persoonlijk lees ik het liefst verticaal, maar je kán dus ook de e-reader ‘liggend’ gebruiken.

Het Comfort LightPRO systeem werkt net als in de Clara HD ideaal, ik word minder blootgesteld aan blauw licht ’s avonds en ’s nachts en het kijkt rustig en prettig. De batterij gaat eeuwen mee. Of nou ja, enkele weken, afhankelijk van hoeveel je leest en hoeveel licht en WiFi je daarbij gebruikt.

Er is één hoes verkrijgbaar voor de Kobo Forma: deze Sleepcover (€49,99). Deze is ideaal en onmisbaar als je geen krassen op je e-reader wilt. Wel een beetje duur.

En verder

Net als andere Kobo e-readers geeft de Forma ook gedetailleerde leesstatistieken (vind ik altijd leuk om te zien), kan je heel makkelijk gebruik maken van woordenboeken, kan je er heel veel bestandsformaten op zetten (EPUB, EPUB3, PDF, MOBI, TXT, HTML, XHTML, RTF, CBZ, CBR) en  kan je gebruik maken van Kobo Plus (voor een tientje per maand onbeperkt lezen, je kan hier mijn artikel erover vinden).

Kobo Forma conclusie

Ik ben mega blij met mijn Kobo Forma. Wat een ideale e-reader is dit. Dit is voor mij echt iets waarvan ik nog niet wist dat ik het nodig had, en nu ik het heb wil ik niet meer zonder. De leesrichtingen, de knoppen, het Comfort LightPRO, het is gewoon allemaal ideaal.

Ik moet wel zeggen dat ik me afvraag waar het prijsverschil vandaan komt tussen bijvoorbeeld de Kobo H2O (€179,99) en de Forma (€279,99). In principe is het enige verschil de vorm van de e-reader, het grotere scherm, de mogelijkheid tot het draaien van de leesrichting en de knoppen. Hardwarematig voelt dat niet als een hele grote verandering, máár in de gebruikservaring is het wél een heel grote verandering. Het leest simpelweg zoveel comfortabeler. Dus: persoonlijk is een apparaat dat ik zoveel gebruik dit geld absoluut waard omdat het zo goed in gebruik is, maar het is wel een prijzig apparaat. Als je elke dag de hele dag leest, vind ik dit echt een aanrader. Als je je e-reader maar sporadisch gebruikt, zou ik persoonlijk voor een goedkopere variant gaan – die óók heel prettig leest. Ook zou ik hem niet aanraden als je zoekt naar een hele kleine en compacte e-reader. In dat geval is de Kobo Clara juist meer een aanrader.

Klik hier om de Kobo Forma aan te schaffen.

Dit artikel bevat gekregen producten en affiliate links. Als je het product via de link aanschaft, krijg ik een kleine vergoeding. Dit heeft geen invloed op mijn mening.

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.