Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Series & films – zomer 2017

Ik ben nog steeds geen fervent beeldbuisaanhanger – geef mij maar een boek! – maar af en toe vind ik het heerlijk om onderuitgezakt een fijne serie of goede film te kijken. De zomer is voorbij, het is tijd om de series en films te bespreken die ik de afgelopen maanden keek!

Leestijd

Atypical

Wat vind ik Atypical een ontzettend leuke serie. Atypical gaat over Sam, een 18 jaar oude jongen met autisme. Hij besluit dat het tijd is om een vriendinnetje te vinden. Je volgt hem tijdens deze zoektocht, maar niet alleen hem, ook zijn ouders en zijn zus die levensveranderende dingen meemaken.

Ik was meteen gecharmeerd van de hoofdrolspeler, wat is Sam lief en ontzettend grappig. Ik vind dat heel goed is neergezet hoe hij precies denkt, hoe zijn brein werkt en hoe hij en zijn familie omgaat met zijn autisme. Het is grappig, vertederend, leerzaam en heel goed neergezet. Ik ben echt fan en kan niet wachten tot het tweede seizoen – ik zou willen dat ik deze serie kon ont-zien zodat ik hem nog een keer opnieuw kan kijken zonder dat ik weet wat er gebeurt.

Friends from College

Friends from College deed me toen ik de trailer keek een beetje denken aan een mix van Friends en Sex and the City. Een vriendengroep in New York, flink wat humor: dat leek me wel wat. En: afleveringen die maar een halfuurtje duren, dat kijkt zo lekker.

Het hele eerste seizoen heb ik uitgekeken, en ik vond het ergens wel vermakelijk. De verschillende karakters, hun verschillende levens, de humor die hier en daar best leuk is, New York als setting, dat beviel me wel.

Wat me niet beviel? Ten eerste dat de meeste van deze mensen op onverklaarbare wijze héél rijk zijn. Op zich is dat natuurlijk prima, maar ik zou het leuk vinden om te weten hoe ze zo rijk zijn geworden en hoe ze zich villa’s in het buitengebied kunnen veroorloven. Ten tweede vind ik het echt bijzonder hoe vreemdgaan in deze serie als iets heel prima’s wordt neergezet. En niet één keer, maar in heel veel afleveringen.

Dus: het eerste seizoen heb ik uitgekeken. Maar ik weet niet of ik een eventueel tweede seizoen wel ga kijken. Ik vond het vermakelijk, maar erg oppervlakkig en dat hele vreemdgaan en de houding daarbij: mwah.

Heel Holland Bakt

Vorig jaar raakte ik door het eerst betoverd door Heel Holland Bakt. Tijdens een regenachtige vakantie op Terschelling keek ik in een paar dagen twee seizoen. Ik werd totaal verliefd op deze fantastisch leuke serie. Nu wil ik ook graag de oudere seizoenen kijken, maar waar ik die kan vinden is me niet duidelijk… In ieder geval niet op de NPO Gemist site en ook niet op de website van Heel Holland Bakt. Tot mijn grote vreugde is er nu weer een nieuw seizoen te zien op tv, en dat is seizoen vijf! Ik zal niks zeggen over wie ik denk dat gaat winnen – want misschien moet je nog wel beginnen met kijken en ik wil natuurlijk niks verklappen over wie er al dan niet uitgaat. Ik vind dit seizoen wel echt zó leuk! Elke zondagavond wil ik méér…

Brasserie Valentijn

Soms heb ik gewoon zin in een Nederlandse film. Dat werd deze keer Brasserie Valentijn. Valentijn (Georgina Verbaan) runt met haar broer chef-kok Angelo (Roeland Fernhout) de succesvolle Brasserie Valentijn. In de film zie je de avond van Valentijnsdag. Elk stel komt vol verwachtingen het restaurant binnen en je volgt elk stel met hun eigen verhaal. En natuurlijk het verhaal van Valentijn, want ineens komt een oude liefde het restaurant binnenstappen…

Ik heb echt genoten van deze film. Een heerlijke Nederlandse feel-good film die me doet denken aan Alles is Liefde, qua sfeer en gevoel. Ik vind het decor echt prachtig en de film opent ook zó leuk!

IT

Zappen doe ik bijna nooit, ik kijk sowieso weinig televisie (als ik iets wil kijken zet ik het aan via Netflix of NPO gemist), maar toen ik het laatst wél een keer deed was heel toevallig IT erop. De oude variant uit 1990. De nieuwe IT-film draait nu in de bioscoop en die wil ik nog graag zien, dus ik dacht, ik blijf lekker kijken.

Voor wie IT niet kent: Het gaat over een groep kinderen die worden geteisterd door ‘It’, een soort slechte demon die in allerlei verschijningen voorkomt, waarvan de clown wel het meest opmerkelijk is. Deze clown voedt zichzelf met de angst van kinderen en vervolgens vermoordt hij ze. Het groepje kinderen verslaat deze engerd, maar dertig jaar later komt ‘ie weer tevoorschijn en moeten ze hem zine uit te schakelen als volwassenen.

Wat me opvalt is dat deze film eigenlijk heel veel slechte scenes en acteurs bevat, maar echt een klassieker is als het aankomt op horror. Ik vond het echt heel tof om eens te zien, zeker voordat ik de nieuwe variant ga bekijken. Ik ben wel bang dat dat een horror naar de moderne maatstaven is en dat die dus vele malen enger gaat zijn…

The African Doctor / Bienvenue à Marly-Gomont

The African Doctor is een verhaal over Seyolo Zanteko, die net geslaagd is als dokter in Frankrijk. Hij neemt een baan aan als dokter in het Franse dorpje Marly-Gomont. Vanzelfsprekend verhuist hij daarnaartoe met zijn vrouw en twee jonge kinderen. In het dorpje hebben ze nog nooit donkere mensen gezien en ze worden totaal niet geaccepteerd. Anne, de vrouw van Seyolo, wordt op straat genegeerd, de kinderen worden gepest en de inwoners van Marly-Gomont gaan niet naar de dokterspraktijk van seyolo, maar naar een huisarts in een dorp 17 kilometer verderop.

De familie Zanteko wordt uitgespuugd door de gemeenschap, maar blijf stug volhouden en ze doen hun uiterste best om geaccepteerd te worden en hun leven daar voor te kunnen zetten. Het is bijna niet voor te stellen hoe zulke dingen gebeuren, maar het is natuurlijk de schrijnende waarheid dat dit op heel veel plekken nog op grote schaal voorkomt. Het is een verdrietig en heel zielig verhaal, maar ook is het hier en daar grappig en is Seyolo enorm standvastig waar je niets dan respect voor op kan brengen.

Welke films en series heb jij gekeken het afgelopen seizoen? En wat zijn je aanraders? Of afraders? Iemand die zich al aan de nieuwe IT heeft gewaagd?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.