Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Tips om geld te besparen

Ik heb de laatste tijd een aantal artikelen geschreven over financiën en deze past ook nog goed in dat rijtje. Hoe bespaar je nou wat waardevolle knaken? Ik zoek, verzamel, bedenk en geef jou de tips zodat jij meer overhoudt de volgende maand!

Leestijd

Overzicht

Na alle artikelen die ik er onlangs over schreef kan deze niet uitblijven. Zorg voor overzicht. Weet precies wat er in komt en wat eruit gaat. Houd je uitgaves ook bij en krijg inzicht in hoeveel je waaraan uitgeeft. Misschien zie je ineens dat je heel veel uitgeeft aan een bepaalde categorie en kun je daardoor gaan inzoomen en kijken waar dat anders kan.

Loterijen

Uiteindelijk wordt niemand er beter van behalve de loterij. De Postcodeloterij steunt veel goede doelen, dat kan ook een reden zijn om mee te spelen, maar de kans dat je iets substantieels wint is echt heel klein. Het kost je wel elke maand geld, zet zo’n jaarlijks bedrag in je hoofd eens om in een activiteit. Wat zou je er ook mee kunnen doen?

Magazines

Dan heb je ook nog andere abonnementen die je op zou kunnen zeggen wellicht. Tijdschriften bijvoorbeeld? Je kunt ook tijdschriften bij de bibliotheek lenen, en ze hebben er ook de nieuwste edities liggen om te lezen. Of je loopt een maandje achter als je hem perse thuis wil lezen, of je gaat met een lekker kopje koffie de Linda in de bieb lezen. Kan ook!

Budgeteren

Geef jezelf budgetten om uit te geven aan bepaalde categorieën. Bijvoorbeeld maximaal een x bedrag aan boodschappen, wat jij maar wil en voor ogen hebt. Als je je uitgaves vervolgens netjes bijhoudt in dan zie je ook hoeveel je nog over hebt in een budget. Dat stimuleert je bijvoorbeeld om even geen nieuwe top te kopen, of een weekje wat voordeligere maaltijden te koken.

Milieubewust

Er zijn ook veel dingen die goed zijn voor het milieu en die je ook tegelijkertijd geld besparen. Een waterbesparende douchekop, elke twee maanden je banden oppompen (verbruik je minder brandstof), regenwater opvangen om planten mee te bewateren of investeer in zonnepanelen.

Graadje lager

Als je het koud hebt hoef je niet gelijk je verwarming aan te gooien, je kan ook eerst een dikkere trui aan doen of een dekentje pakken. Helpt ook heel goed en daarmee scheelt het ook veel energie. Helpt het milieu ook nog! Zet ook een uurtje voor je naar bed gaat de thermosstaat al laag. Scheelt je per dag weer een uur stoken!

Doorrekenen

Reken bepaalde dingen even goed door. Je telefoonabonnement, kan dat niet goedkoper bijvoorbeeld? Een sim-only scheelt toch wel aanzienlijk in je maandelijkse kosten. Het is even duur om een los toestel aan te schaffen, maar als je het spaargeld niet nodig hebt dan is dit wel een investering die zich terugbetaald.

Verzekeringen samenvoegen

Voeg je verzekeringen samen. Zeker als je een vaste partner hebt waar je ook mee samenwoont. Wij voegden onze verzekeringen onlangs allemaal samen bij één maatschappij en dit scheelt ons serieus tientjes per maand. Ook kon Luuk zijn zorgverzekering onder zijn werkgever afsluiten waardoor hij nog iets voordeliger uit was.

Aanbiedingen

Ik koop zelf mijn drogisterijartikelen áltijd in de aanbieding. Dit vergt wel een beetje moeite om de boel in de gaten te houden en af en toe een investering. Bij Kruidvat hebben ze heel vaak 2+2 gratis en dan haal ik ook gelijk vier deo’s of vier shampoo’s etc. Hierdoor betaal ik eigenlijk nooit de volle prijs. Hetzelfde geldt voor tandpasta en conditioner, maar óók voor wc-papier, wasmiddel en vaatwastabletten. Hierdoor scheelt het me letterlijk altijd de helft.

Goedkope super

Daarnaast kun je ook nog wat besparen als je je boodschappen verdeeld over twee supermarkten. Meer vind ik zelf te veel gedoe, maar ik ga regelmatig eerst naar de Aldi en daarna naar de Albert Heijn. Zo koop ik eerst wat ik kan bij de goedkope supermarkt, en vul ik daarna aan waar nodig met de duurdere. Niet alles is overigens goedkoper bij de Aldi of Lidl dus je moet ook wel een beetje weten wat de dingen kosten om hier echt verschil in te maken.

Pak de fiets

Ja, inkoppertje, maar hoevaak pak je de auto terwijl de fiets ook prima had gekund? Natuurlijk heb je die auto ook voor je comfort maar het is toch ook heerlijk als je wat kan besparen op je brandstof. Sommige steden hebben ook nog leuke fiets motivatie-apps. Enschede heeft bijvoorbeeld een app waarmee je je fietstochtjes kunt loggen, en zo punten kunt sparen die je bij lokale ondernemers kunt inleveren.

Snack

Tot slot; neem je eigen snack of lunch mee als je ergens naar toe gaat. Als je honger hebt heb je uiteraard de neiging en behoefte om ergens een (dure) snack of broodje te kopen. Als je altijd zorgt dat je wat bij je hebt dan gebeurt je dat niet zo snel.

Nou, wist jij ze allemaal al of heb ik je toch aan het denken gezet? Ik hoop van beide een beetje!


Emmy ter Horst

Een beetje prettig gestoord en geobsedeerd door sushi. Verder ben ik ook GEK op ander lekker eten en ook op iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint :)