Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Tips voor een budgetbruiloft – deel 2

Onlangs deelde ik mijn artikel met de eerste acht budgettips als je een bruiloft plant maar het wat voordeliger wilt houden. Ik hoop dat je er wat aan had, en dat je vandaag weer mee leest!

Leestijd

De vorige keer vertelde ik al uitgebreid over hoe ik deze dag zie. Niet als DE dag maar meer als EEN dag. Ik wil er uiteraard echt wel iets leuks van maken maar ik wil er gewoon niet te veel geld aan uit geven. Veel geld uitgeven ga je niet voorkomen, maar TEveel wellicht wel. Ik deel vandaag mijn volgende acht tips met je, en lees vooral ook nog even het eerste artikel hier voor een uitgebreidere inleiding en natuurlijk de vorige acht tips als je die gemist hebt!

9. Visagie en haar

Een lastig onderwerp voor mij, ik maak zelf geregeld bruidjes op voor hun trouwdag. Maar wat doe ik dan zelf? Eigenlijk vind ik het dus heel belangrijk dat mijn make-up geweldig zit, en als ik het zelf doe is het voor mijn gevoel minder bijzonder omdat ik dat natuurlijk elke dag al doe. Ook al is dat in mindere mate. Misschien boeit dit jou helemaal niks. Misschien draag jij nooit veel make-up en heb je ook een vriendin die daar goed in is waardoor je hier geld op kan besparen. Dan je haar. Een kapsel kan heel bijzonder zijn, maar als jij lang haar hebt en je wil het los of half los dragen dan kom je daar zelf met een handige vriendin wellicht ook wel uit. Zo’n opgestoken situatie is geen MUST. Een kapper of visagist in huren is niet iets wat MOET, dat probeer ik je vooral ook te vertellen.

10. Gastenlijst

Geld besparen doe je vooral door je gastenlijst in te krimpen. Voordat jullie je hele handbalteam gaan uitnodigen, hoe graag wil je die mensen echt erbij hebben? Bedenk vooral dat het jullie moment is, en dat jullie dus ook zelf mogen beslissen wie er komen. Er wordt vaak ook gewerkt met een tweedeling tussen dag en avondgasten. Dat scheelt geld op een diner voor veel mensen, en daarom kun je wellicht kritisch kijken naar je daggasten.

11. Eten

Wederom een gevoelig onderwerp. Want hoeveel ga je mensen te eten geven? Als je mensen een hele dag uitnodigt, dan verwachten ze ook gevoerd te worden. Je kunt erover nadenken om bijvoorbeeld alleen een diner te doen en ‘s middags dus pas te beginnen. Ook kun je zelfs het diner skippen, en gewoon aan het begin van de avond een korte ceremonie houden gevolgd door een feest met eventueel wat hapjes. Dat zal het grootste verschil maken in hoeveel geld jij uitgeeft in totaal. Een locatie vraagt al snel een totaalprijs per persoon, maar je hebt ook locaties die bijvoorbeeld per schaal hapjes afrekent.

12. Locatie

Dan gaan we nog een stap verder, een stap die niet veel mensen nemen. De locatie. Hoe belangrijk vind jij die, of kan het ook gewoon in de tuin van die vrienden die zo mooi achteraf wonen, onder die mooie oude eikenboom? Vrienden van ons zijn bij hun ouders in de tuin getrouwd. Die hebben toevallig dan wel een prachtige lap grond met een hele mooie boomgaard, maar goed, het kan misschien. Daarmee open je ook andere opties qua catering. Als je een kleine groep hebt kun je ook voor een low-key barbecue kiezen wellicht.

13. Decoratie

Doe je dat zelf? Regelt de locatie dat? Moet je daar extra voor betalen en is dat het waard? Dat zijn belangrijke vragen. Als je zelf voor decoratie zorgt kun je ook zoeken naar tweedehands decoratie. Dit is vaak maar 1 dag gebruikt en bruiloften hebben vaak een bepaald trendthema waardoor gelijk alles lekker matcht.

14. Outfits

Elke bruid vind die jurk toch wel HET ding. Je wil gewoon stralen, lijkt me sterk als er een bruid is die het niet belangrijk vindt om zich lekker te voelen in haar vel die dag. Een jurk (of andere outfit) hoeft daarentegen niet perse duur te zijn. Je kunt ook op sites zoals Asos kijken, je kunt je orienteren op ‘gewone’ witte jurken en je kunt ook kiezen voor een outlet of een tweedehands jurk. Let hierbij wel op dat het vermaken van een jurk ook geld kost. Soms is goedkoop dan duurkoop, dus maak wel die rekensom van te voren.

Het zelfde geldt voor een pak, dit hoeft niet een specifiek trouwpak te zijn! In elk budget valt een outfit te vinden. Denk hierbij ook aan schoenen. Die dure pumps uit de trouwwinkel kun je ook vervangen voor een kek hakje van Asos. Bekijk de opties van alle kanten. Het moet wel comfortabel zijn.

15. Onderhandelen

Onderhandelen is gewoon lastig als dit niet je vak is. Ik luisterde onlangs naar een podcast van Betches Brides, een vrij hilarische podcasts over het plannen van een bruiloft. Het is een Amerikaanse podcast dus daardoor vind ik er minder raakvlak mee maar ik vind het wel heel leuk om naar te luisteren. Ze hebben ook een podcast over budget bruiloften en daar kwamen zij met de tip om je onderhandeling te starten alsof je weinig gasten hebt, bijvoorbeeld 40. Als een leverancier dan een prijs noemt per persoon, kun je hem vragen wat hij er dan van kan maken als je bijvoorbeeld 20 man meer meeneemt, 60 dus. Kan die €38,50 dan naar een €35,50 bijvoorbeeld? En als je er 80 meeneemt, hoeveel per persoon kan hij dan aanbieden? Hij zal waarschijnlijk zakken, waar je geen ruimte hebt als je gelijk je daadwerkelijk aantal gasten noemt. Dat vond ik een goede tip.

16. Denk niet te makkelijk over de kleine dingen

Het is zo gemakkelijk om over de loop van de periode dat je aan het plannen bent steeds wat toe te voegen. Oh, een cocktail bij binnenkomst is wel leuk he, dat doen we. Een giftbag, een donut tussendoor, die extra bitterbal, een extra naambordje op de route, een gastenboek, een trouwauto die net wat groter en luxer is, een bloemetje extra op de tafels, noem het maar op. Kleine details zijn leuk, ik ben zelf helemaal van de kleine details, maar het is ook het gene wat opstapelt in de kosten en het zijn de dingen die niemand onthoudt, jijzelf ook niet waarschijnlijk.

Dat waren ze, de laatste acht. Houd je aan je planning, houd je aan je budget wat je voor jezelf stelt, denk creatief na, stel vragen en doe geen aannames. Denk buiten de lijntjes, of je nou veel of weinig geld uit wil geven en vooral; denk echt goed na wat je onthoudt en wat belangrijk voor JOU is.

Goodluck, ik hoop dat je een dag hebt waar je van hebt gehoopt! <3


Emmy ter Horst

Een beetje prettig gestoord en geobsedeerd door sushi. Verder ben ik ook GEK op ander lekker eten en ook op iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint :)