Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Wat selfcare voor mij (Emmy) inhoudt

Een woord wat we veel lezen; selfcare. Voor jezelf zorgen. Lief zijn voor jezelf. Klinkt logisch, maar doe je dat ook écht?
Ik vertel vandaag wat selfcare voor mij is!

Leestijd

Cynthia schreef in 2019 dit artikel over wat selfcare voor haar inhoudt en wat zij ook gelijk aanstipt is het woord selfcare. Een Engels woord waar eigenlijk niet echt een goede vertaling voor is. ‘Voor jezelf zorgen’ dekt de lading namelijk niet, daaraan moet je eigenlijk ook wel ‘lief zijn voor jezelf’ toevoegen.
Voor jezelf zorgen en lief zijn voor jezelf, we noemen het vandaag ook gewoon even selfcare.

Hoe doe je dat nou, echt lief zijn voor jezelf? Ben jij wel echt lief voor jezelf, en zorg je daarmee goed genoeg voor jezelf? En daarmee bedoel ik dus voor alle facetten die jou JOU maken. Selfcare kan komen uit liefde voor jezelf, maar kan ook meer liefde voor jezelf creëren als je het actiever uitoefent. Een omgekeerde cirkel dus.

Het klinkt gek, maar het vergt dan ook discipline om selfcare uit te oefenen. Ik vertel je hoe ik het toepas in mijn leven.

Pauze houden is niet iets wat echt in mijn natuurlijke systeem zit. Ik ben een doordouwer, een knaller, een sprinter. Als ik eenmaal in een lekker ritme zit werk ik het liefst gewoon door tot iets af is. Eten en rusten doen we later wel, met de illusie dat ik lekkerder zit als alles klaar is. En die illusie dat werk ooit echt helemaal af is haha.
Die eigenschap zorgt ervoor dat ik dingen ook daadwerkelijk af krijg, dat ik geen deadlines mis en dat ik geen uitstelgedrag vertoon. Maar, het zorgt er ook vaak voor dat ik mijn energie niet goed verdeel. Ik kan soms lastig inschatten hoe groot het potje van dagelijkse energie is, en hoeveel ik daar al aan het uitpakken ben voor een bepaald gedeelte van de dag. Dit kan er ook toe leiden dat ik aan het einde van de dag kapot ben, of soms al in de middag. Dit gedrag zie ik niet als goed voor mezelf zorgen en dus werk ik actief aan een andere aanpak. Het vergt me dus discipline om pauze te nemen, maar wetende dat ik me er beter door voel, dat het uiteindelijk mijn werk ook ten goede komt als ik even afstand neem, ik energie beter kan doseren en dus nog wat overhoud voor een sportsessie aan het einde van de dag, dat maakt pauze houden voor mij selfcare.

De zin ‘in rust groei je’ helpt mij vaak heel erg om die pauze dan ook daadwerkelijk te nemen.

Een inkoppertje natuurlijk maar slaap is voor mij echt selfcare. Ik laat me niet meer meeslepen om het laat te maken gewoon omdat de ander dat zo graag wil. Ik vind dansen geweldig maar om 4 uur mijn bed in rollen op vrijdag zorgt niet voor een leuk rest van het weekend. Ik ken mezelf inmiddels en ik moet dat gewoon niet doen. Ook dit vergt enige discipline, het vergt ook de kunst om nee te kunnen zeggen, want het kan natuurlijk heel leuk zijn. Én dan kan het ook selfcare zijn om juist te zeggen; ‘fuck it ik ga all out’, maar voor mij is een lang weekend waarin ik me fris voel meer waard dan dat. Op een uitzondering hier of daar nagelaten. Het vergt ook discipline om Netflix uit te zetten en niet die ene aflevering óók nog te kijken. Ga. Naar. Bed. Ik slaap elke nacht zo’n negen uur. Voor iedereen is dit anders, en als er kinderen in het spel zouden zijn heb je niet altijd een keuze, maar voor nu heb ik dat wél en kies ik ervoor om veel te slapen. Hierdoor sta ik ook gemakkelijker op en ben ik rustiger en gelukkiger door de dagen heen.

Nou haak je misschien wel af. Komt zij weer aan met gezond eten, in alle artikelen online de zogenaamde oplossing voor alles. Nou, nee. Die cheeseburger wél nemen kan ook selfcare zijn maar hier geldt een balans. Als je alleen maar slecht eten naar binnen heen werkt, doet dat ook wat met de manier waarop je jezelf ziet. Als je goed voor je lichaam zorgt door gezond te eten, voel je je beter over jezelf en daarmee maak je dat selfcare. Afgezien van het feit dat het letterlijk ook voor jezelf zorgen is want je hebt maar één lichaam natuurlijk.

Voor mij geldt ongeveer een 80/20 regel. Het grootste gedeelte van de week eet ik gezond. Ik zorg dat er genoeg groente en fruit binnenkomt, ik stop met eten als ik vol zit, ik denk aan mijn eiwit inname en omega’s. Ik vind dit belangrijk, omdat ik wil dat mijn lichaam écht gezond is. Voor mij is het ook heel belangrijk om af en toe niet na te hoeven denken en puur op smaak af te gaan. Donuts van die ene nieuwe donutshop, gefrituurde sushi, veel te veel sojasaus, een gebakje en een cappu buiten de deur. Daar geniet ik echt intens van, en ik voel me daar niet schuldig over omdat ik de rest van de week goede keuzes maak.
Hierdoor wordt het selfcare; ik sta mezelf toe waar ik ruimte voor heb. Donuts eten terwijl je van jezelf vindt dat het niet mag, geef jezelf geen goed gevoel en daarmee is dat ook geen selfcare. Sta jezelf dus toe waar je zelf ruimte voor hebt gecreëerd.

Nee zeggen is in selfcare heel belangrijk denk ik. Cynthia heeft er een mooie training voor, klik hier om deze te bekijken. Nee zeggen is voor heel veel mensen moeilijk, ook voor mij. Ergens wil je toch altijd leuk gevonden worden. Je wil geen ergernis opwekken bij een ander en daarnaast wil je ook de mensen om je heen helpen. Een nee kan ook buigzaam zijn en hoeft niet altijd hard te zijn. ‘Nee ik kan je nu niet helpen maar volgende week heb ik wel tijd. Zal ik dan langskomen?’. Bijvoorbeeld. Je hoeft niet overal altijd ja op te zeggen. Als jij net een vrije avond met je partner hebt gepland hoef je niet iemand te helpen klussen als diegene daarom vraagt. Jouw reden is altijd een legitieme reden. Natuurlijk zijn er uitzonderingen; je laat je vader niet langs de kant van de weg staan als hij autopech heeft, dat doe ik ook niet. Ik ga echter niet op iemand’s hond passen als ik dat niet wil en ik plan ook geen werkafspraak in de avond. Ik neem ook geen extra glas wijn omdat hij toch al ingeschonken is en ik eet de taart niet op als hij mij niet smaakt uit beleefdheid.

Dit hangt ook heel erg samen met af en toe even in tunen in wat je nou echt wil op een moment en dat ook communiceren. Wil je nog door of liever naar huis? Wil jij wel weer naar dat zelfde restaurant of wil je wat anders proberen? Mensen kunnen geen gedachten lezen dus help ze daar een handje bij. Dit vergt oefening, en oefening vergt discipline maar uiteindelijk creëer je hiermee meer het leven wat je écht wil leiden.

Plannen geeft je regie en overzicht. Ik kan niet zonder een planner en uiteraard gebruik ik de Structuurjunkie planner. Sommige mensen geven aan niet alles te willen plannen maar ook ruimte willen houden voor spontaniteit. Dat kan prima, en dat heeft ook niks met plannen te maken eigenlijk. De kunst is gewoon om niet vol te plannen. Houd ruimte over, dat voelt rustiger. Net als dat het beter voelt om niet je bankrekening tot de laatste euro te plunderen, maar om nog wat over te houden. Ruimte voor spontaniteit; check.
Zonder planning heb je eigenlijk geen regie over je dagen, dan overkomt de dag je een beetje. Dat creëert onrust, terwijl je juist rust kunt creëren door de zaken even op te schrijven. Dan zie je heel bewust waar je kunt flowen en waar je steviger aan moet staan. Met een planning kun je bewust tijd voor jezelf inplannen. Een moment waarop jij gaat doen waar je echt blij van wordt. Of dat nou een kringloop bezoeken is, een strandwandeling of een cursus keramiek. Plan je dit niet, heeft het ook nooit prioriteit en zet je het achter aan de rij. En geloof mij, er is áltijd wat te doen dus dat komt dan gewoon niet aan bod.
Selfcare is tijd voor jezelf inplannen.

Voor mij is een opgeruimd huis, een schoon huis, een schoon bed en een schoon en verzorgd lijf ook selfcare. Dit geeft mij rust en ruimte in mijn hoofd. Maar, op sommige momenten is het ook selfcare om even te beslissen dat het wel even prima zo is. Als ik moe ben, geef ik de prioriteit wel aan rust. Er zitten grenzen aan want ik hecht er echt veel waarde aan haha, maar ik ben wel iets gemakkelijker geworden hierin. Ik heb de kaders iets verruimd.

Al deze dingen leiden bij mij tot een rustiger leven waarin ik mezelf prioriteer en daarmee creëer ik ook meer liefde voor mezelf. Sommige dingen zijn fluide en daardoor moet er ook bewust over na blijven denken. Je hebt maar één leven en veel heb je niet in de hand, maar heel veel ook wel. Dat maakt dat je je leven leuker kan gaan vinden, meer kan waarderen. Dat je positiever kunt zijn, dankbaarder. En dat leidt uiteindelijk ook naar geluk.


Emmy ter Horst

Een beetje prettig gestoord en geobsedeerd door sushi. Verder ben ik ook GEK op ander lekker eten en ook op iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint :)