Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Weer naar de bibliotheek

Als kind was ik vaak in de bibliotheek te vinden. Elke week ging ik er met mijn moeder heen. Heerlijk vond ik het. Na de middelbare school ging ik om een of andere reden niet meer naar de bieb, maar sinds een paar weken heb ik weer een bibliotheek-abonnement en wat vind ik dat héérlijk.

Leestijd

Weer lid geworden

Zoals je weet ben ik dol op lezen. Ik lees graag en veel en doe dat zowel op mijn e-reader als fysiek. Ik heb een Kobo Plus abonnement zodat ik lekker veel digitaal kan lezen en verder koop ik al mijn boeken en ik krijg regelmatig nieuwe boeken opgestuurd van uitgeverijen (superfijn, natuurlijk).

Maar de laatste tijd dacht ik er steeds vaker aan om toch weer lid te worden van de bibliotheek. Ik koop nog steeds heel veel boeken en ik houd er maar heel weinig. Alleen boeken die ik echt waanzinnig vond, belanden in mijn boekenkast. De rest geef ik weer weg of staan op de digitale boekenplank te verstoffen. Dat is eigenlijk wel een beetje ‘zonde’ van het geld. Nu vind ik geld aan boeken uitgeven nooit echt zonde, maar het kost in mijn geval nogal wat omdat ik zoveel lees, haha.

Toen meerdere mensen in mijn omgeving tegen me zeiden: ‘Waarom ben je niet lid van de bieb?’ besloot ik me aan te melden. Volgens mij was met €67 voor een jaar. Online betalen, pas bij de bibliotheek ophalen. Oké, let’s go.

Een tas vol gratis boeken

Nu ben ik hooked. Wat fijn is dit. Ik ga naar de bibliotheek en ik kan gewoon 15 boeken lenen zonder te betalen. Het voelt gewoon als gratis lezen. Ja, natuurlijk betaal ik die bijna zeventig euro voor een lidmaatschap voor een jaar, maar dat heb ik er na een stuk of vier boeken er al uit (want die had ik anders gewoon gekocht). Wat een heerlijk gevoel is dat! En er is zoveel!

De eerste keer dat ik ging lenen struinde ik wat rond en zocht ik naar een paar boeken die ik al een tijdje wilde lezen. Door gewoon wat rond te kijken stuitte ik ook nog op wat boeken die ik anders nooit was tegengekomen. En ik ging naar huis met een tas vol boeken.

Mijn manier van lenen

Inmiddels heb ik een soort leenstrategie. Haha, dat klinkt alsof ik het over beleggen heb, of zo. Maar wat ik vroeger deed, toen ik nog niet lid was van de bieb:

  • ik zie een boek dat ik wil hebben, bijvoorbeeld in de krant of een magazine of online, en dan bestel ik hem gewoon meteen. Of ja, ik check eerst of ‘ie beschikbaar is op Kobo Plus.

En soms als ik de uitgever ken kan ik het boek als ‘ie nieuw is opvragen, omdat ik er over blog. Maar dat doe ik niet zo supervaak omdat ik niet alleen maar nieuwe boeken lees.

Wat ik nu doe:

  • zie ik een boek dat ik wil lezen, check ik eerst Kobo Plus.
  • Staat ie daar niet op, dan check ik de bibliotheek en dan reserveer ik hem daar. Je kan ook boeken van andere filialen en buiten de provincie lenen. Buiten de provincie kost het wel €3 per boek, dat heb ik nu één keer gedaan. Is nog steeds goedkoper dan kopen.

Vervolgens krijg ik een mailtje van de bieb als ik hem kan ophalen. Zo lees ik dus steeds boeken die ik echt op mijn verlanglijstje heb staan!

En als ik dan de gereserveerde boeken ophaal, struin ik ook wel eventjes rond. En dan vind ik meestal nog wel een boek of twee dat me aanspreekt en dat ik graag wil lezen. Of als een boek dat ik wilde lezen er ‘gewoon’ is dan zoek ik die natuurlijk eventjes op.

Zo heb ik nu heel wat boeken op mijn reserveringslijst staan waarbij ik bijvoorbeeld op plek 25 sta, maar dat maakt niet uit, want ik heb toch genoeg te lezen.

Nadelen van de bieb

Ik heb ook al wat nadelen van de bibliotheek ervaren. Zo vind ik ‘mijn’ bibliotheek, Stadkamer Centrum in Zwolle, best wel rumoerig. Ik ben er op een aantal verschillende momenten geweest en er zijn gewoon vaak veel mensen, veel studenten, ook veel kinderen die toch aardig wat lawaai maken. Persoonlijk vind ik dat opmerkelijk voor een bibliotheek (maar misschien ben ik ouderwets en is de bieb tegenwoordig meer een ontmoetingsplek?), maar goed, ik ga er dan ook niet zitten lezen of werken. Wat ik wel zou doen als het lekker stil was.

Vieze boeken. Laatst was ik een te gek boek aan het lezen (Aria voor een verleden van Emily St. John Mandel), zit er kauwgom in het boek… Gatver. Of vlekken op pagina’s. Mijn gedachten dwalen dan af naar waar die vlekken van zouden kunnen zijn en wie ze gemaakt heeft… Iel.

En natuurlijk dat je de boeken weer moet terugbrengen. En weer ophalen als ik reserveringen heb staan. Een thuisbezorgd-bieb zou fantastisch zijn. Maar het is ook wel weer lekker om je tussen de boeken te begeven. Ik woon er niet zo ver vandaan. Dus dit vind ik niet een mega nadeel.

Maar ja, hoort erbij. De voordelen wegen op tegen de nadelen. 🙂

Of ik nog boeken koop?

Of ik nog boeken koop? Jazeker. Vooral boeken waarvan ik weet dat ik ze vaker wil lezen. Zo kocht ik laatst ‘De meeste mensen deugen’ van Rutger Bregman omdat die zo waanzinnig goed moet zijn. Da’s dan nog afwachten, maar daar vertrouw ik dan op, haha. En als ik een boek van de bibliotheek of in Kobo Plus lees dat ik echt helemaal te gek vond, koop ik hem ook fysiek, zodat ik hem in de boekenkast kan zetten en later kan herlezen.

Ben jij lid van de bibliotheek? En heb je nog leen- of leestips?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.