Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Zo lees je meer

Lezen is leuk en een goede manier om te ontspannen, maar ook is het goed voor je sociale vaardigheden en je empathische vermogen. Ik lees graag en veel en krijg elke week wel de vraag: hoe doe je dat? Vandaag geef ik je mijn tips om meer te gaan lezen.

Leestijd

Lezen is gewoon leuk én dus ook heel goed voor je brein. Zo gaat het stress tegen, je geheugen wordt beter en je schijnt er zelfs langer door te leven. Het is dus gewoon supergezond! Al zolang ik me kan herinneren, lees ik elke dag. Als kind ging ik wekelijks naar de bibliotheek en ik wilde áltijd meer meenemen dan mocht, omdat ik alles zo snel verslond. Nog steeds lees ik graag, meestal wel een uurtje per dag, en op als ik vrij ben kan ik dagenlang achter elkaar lezen. Ik lees zo’n zestig boeken per jaar, maar ik ken genoeg mensen die nog veel meer lezen. Hoe doe je dat nou? Ik krijg daar wekelijks vragen over. Meestal is de vraag ‘hóe lees jij zoveel? Ik wil dat ook!’ óf ‘heb jij zoveel vrije tijd dat je zoveel kan lezen?’. Op dat laatste kan ik wel een antwoord geven: een uur per dag vrije tijd is natuurlijk niet zo gek veel. Ik lees vaak tijdens mijn ontbijt en lunch, wat al snel 45 minuten is, en ’s avonds voor het slapen gaan ook nog wel een halfuurtje. Daar hoef je geen vrije dagen voor te hebben! Voor het antwoord op de andere vraag ga ik je vandaag tips geven.

1: Neem je boek of e-reader mee. Altijd.

Lezen gaat erg lastig worden als je geen boek bij je hebt. Zorg dat je boek of je e-reader gewoon altijd in je tas zit. Zo kan je altijd en overal even je boek openslaan. Als je op de trein wacht, als je ergens een kop koffie drinkt…

2: Het moet leuk zijn!

Als je een boek leest waar je je doorheen aan het worstelen bent, is lezen niet leuk. Leg dat boek weg en lees iets waar je wel plezier aan beleeft. Je hoeft echt geen moeilijke literatuur te lezen als je daar niet van houdt, lees gewoon waar jij blij van wordt! Op die manier is lezen veel leuker.

3: Lees op verloren momenten

Ken je die momenten waarop je altijd met je telefoon bezig bent? Wanneer je op de trein wacht, wanneer je op het vliegveld zit te niksen, in de bus, in de trein, als je op iemand zit te wachten… Pak in plaats van je telefoon gewoon een boek. Ik hoor mensen dan vaak zeggen ‘maar ik kan niet zo kort zo snel in mijn verhaal komen’ – dat is gewoon een kwestie van doen en oefenen. Check ook mijn blog over je smartphone minder gebruiken: op die momenten kan je lekker lezen.

4: Luisterboeken

Een van mijn grote ontdekkingen van de laatste jaren: luisterboeken. Een prachtige manier om meer te lezen, omdat je het op veel meer momenten kan doen. Tijdens het reizen, wandelen, sporten, schoonmaken, koken… Ik geniet er enorm van en het is zo’n mooie manier van ontspanning. En, goed nieuws: via mijn link krijg je je 30 dagen Storytel gratis!

5: Train je concentratie

Als je nooit leest, kan het best lastig zijn om ineens uren achter elkaar te lezen. Niemand zegt dat dat moet, maar ik verzeker je dat het echt heerlijk is. Als je merkt dat je snel afgeleid bent en je gedachten er niet bij kan houden, is het een goed idee om jezelf te trainen om steeds wat langer te lezen. Net als met meditatie. Begin met vijf minuten. Rek dat op tot tien. Uiteindelijk zal je merken dat je steeds langer geconcentreerd kan lezen en echt in je verhaal gaat zitten.

6: Lees voordat je gaat slapen

Wat doe jij normaal voor je gaat slapen? Voor veel mensen zijn schermen de gewoonte: televisie, telefoon, tablet… Eigenlijk helemaal geen goed idee voor het slapen gaan, want dat blauwe licht in de schermen remmen de aanmaak van melatonine aan waardoor je minder snel in slaap komt. Zet een half uur (of een uur!) voor je gaat slapen alle schermen uit en ga lekker in bed lezen. Je zal merken hoe leuk dat is, maar ook hoe relaxed je ervan wordt en hoe je er lekkerder door slaapt.

7: Trakteer jezelf op een goede e-reader

Een fijne e-reader, die snel is, lekker in de hand ligt, makkelijk in gebruik is en die een backlight heeft is een héle fijne gadget als je graag meer wilt lezen. Het leest zoveel fijner dan vanaf bijvoorbeeld je telefoon of tablet. Op reis en in bed vind ik een e-reader heerlijk, en al lees ik nog het liefst uit een ‘echt’, fysiek boek, ik kan inmiddels al jaren niet meer zonder een e-reader.

Zelf heb ik alweer vier jaar de Kobo Liba H2O, waarvan inmiddels al even een nieuwe variant verkrijgbaar is, de Kobo Libra 2. Zo zie je maar hoelang en hoeveel plezier je van zo’n apparaat hebt.

8: Ga bij een boekenclub

Heb je niet veel mensen om je heen die graag lezen, maar vind je het wel leuk om het lezen met anderen te ‘delen’? Dan kan je bij een boekenclub gaan! Ik heb dit zelf nog nooit gedaan, maar het lijkt me eigenlijk heel erg leuk. Je vindt er veel op Facebook en je kan natuurlijk Googlen op ‘boekenclub’ + ‘jouw woonplaats’. Je kan natuurlijk ook zelf een boekenclubje oprichten door een oproepje te plaatsen op Facebook of andere sociale media.

Ik lees op veel vrije momenten en heb áltijd een boek of e-reader bij me. Als ik door wat voor reden dan ook eens een paar dagen niet lees (wat bijna nooit voorkomt), voel ik me raar. Ik móet elke dag lezen, het is echt mijn manier van ontspannen en even ontsnappen aan de werkelijkheid. Hoe mooi is het om via een boek nieuwe mensen te ontmoeten, de wereld over te reizen, culturen te leren kennen – ik blijf dat echt magisch vinden.

Affiliate

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.