Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10
12 mei 2012 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
Een MissLipgloss artikel

Look Good Feel Better

Wanneer je als kankerpatiënt langzaam je haar verliest, je wenkbrauwen, en er ook nog eens heel ziek uit ziet, weet je misschien niet meer wat je met je make-up en verzorging moet. Daarvoor is Look Good… Feel Better, die workshops geven in ziekenhuizen voor dames met kanker.

Look Good… Feel Better is in 1989 opgezet door Toos Born, een kankerpatiënte. Zij werd behandeld voor een ernstige vorm van kanker, wat voor haar al heel erg was. Door de ziekte en de behandeling kreeg ze te maken met uiterlijke problemen, zoals al haar haar dat uitviel. Ze voelde haar ongezond ogende uiterlijk als een extra handicap in haar sociale leven en op haar werk. Hier wilde ze wat mee doen, omdat ze wist dat ze niet de enige was. Ze kwam terecht bij het Integraal Kankercentrum Amsterdam, het IKA. Na goed overleg werd het programma Look Good… Feel Better opgezet.

En wat doet Look Good… Feel Better nu precies? Ze steunen mensen met kanker bij hun uiterlijke verzorging, zodat ze zichzelf weer kunnen zijn. Ze informeren en adviseren patiënten, professionals en publiek op een positieve en praktische manier over uiterlijke verzorging bij kanker. Dit wordt gratis aangeboden aan iedereen die interesse heeft. Het doel is om in 2013 in 85 ziekenhuizen workshops te geven zodat zo’n 5.000 patiënten worden bereikt.

Bij de workshops kunnen 12 dames meedoen en krijgen ze onder begeleiding van een professioneel visagiste en schoonheidsspecialiste tips over hun make-up. Ook er is een haarwerker of kapper die laat zien wat er mogelijk is met pruiken en haarstukjes en er is ook gelegenheid om te experimenteren met sjaaltjes en hoofddeksel, om uit te vinden wat leuk staat en wat past bij de patiënt. Iedereen krijgt een goodiebag mee naar huis met daarin de gebruikte producten, zodat ze het thuis ook echt kunnen gaan gebruiken. Heb je zelf kanker of ken je iemand met kanker? Check dan even deze pagina, je kan een lijst vinden van ziekenhuizen waar de workshops plaatsvinden. Je kan je inschrijven en gratis meedoen, de workshops zijn bestemd voor patiënten van het deelnemende ziekenhuis.

Look Good… Feel Better is niet alleen in Nederland, maar wereldwijd, in twintig landen en in totaal hebben al meer dan 5.000 dames met kanker meegedaan aan de workshops. Zonder donateurs zijn ze natuurlijk nergens en er zijn een hele hoop merken die zowel financieel als in de vorm van producten helpen. Financieel helpen onder andere Estee Lauder, de Nederlandse Cosmetica Vereniging, Beiersdorf, L’Oréal en Procter & Gamble en héél veel merken doneren producten. Wat dacht je van Schwarzkopf, Clarins, Kanebo, Trind, L’Oréal, Nivea, RoC, Chanel, Eucerin, Clinique… en zo kan ik nog wel even doorgaan. Prachtig dat zoveel merken en bedrijven op deze manier kankerpatienten willen helpen.

De reacties die er van de dames op komen zijn te gek. Ze geven gemiddeld een cijfer 9 aan de workshops en zeggen zich een stuk beter te voelen. Niet alleen omdat ze twee uur lang even kunnen vergeten dat ze ziek zijn, maar ook omdat ze zichzelf weer kunnen zijn. Cynthia: “Make-up gebruikte ik niet meer, maar het werd me al snel duidelijk dat cosmetica misschien uitkomst konden bieden. Ik moest de cosmetica alleen wel op een andere manier toepassen. Een lijntje langs mijn ogen liet ik bijvoorbeeld achterwege. Door mijn verminderde weerstand was de kans groter op infectie en ook met mijn ogen was het dus oppassen geblazen. Wenkbrauwen moest ik op het gevoel volledig natekenen. Van die wenkbrauwen fleurde ik geweldig op. Je krijgt er je gezicht mee terug.” Ik vind het ontzettend goed dat hier aandacht voor is, want ik kan me zo goed voorstellen dat je je nog slechter voelt als je niet meer weet wat je met je uiterlijk aan moet. Je voelt je ziek, en je ziet er ook nog eens ziek uit doordat je geen haar en wenkbrauwen meer hebt, en dus niet meer weet hoe je je op moet maken. Een mooi initiatief.

En ik wil dus ook aandacht besteden aan Look Good.. Feel Better. Misschien wil je na deze blogpost wat geld doneren zodat er workshops georganiseerd kunnen worden. Je kan hier geld doneren. Dat kan maandelijks, maar ook eenmalig. Bij deze wil ik je (ook namens LGFB) heel erg bedanken! Ik vind het ook heel belangrijk dat dames met deze nare ziekte weten dat dit bestaat, en dat ze door middel van de workshops van Look Good… Feel Better tips en advies kunnen krijgen over hun make-up en uiterlijke verzorging.

Daarom heb ik ook nog eens heel goed nieuws. Zoals je misschien wel weet krijg ik heel veel producten opgestuurd van bedrijven om te reviewen voor MissLipgloss. Maar een kleine selectie van deze producten verschijnt op de site, de rest geef ik altijd weg aan vriendinnen en familie. Sinds deze maand werk ik met Look Good Feel Better samen en halen zij een keer in de drie maanden dozen met spullen op die dan gebruikt worden tijdens de workshops en in de goodiebags van de dames met kanker. Wat fijn dat m’n producten op die manier belanden bij vrouwen die het heel goed kunnen gebruiken! Door het bezoeken van MissLipgloss.nl steun je dus ook LGFB, want door de vele bezoeken op mijn site krijg ik producten opgestuurd, die dus voor een deel bij dit goede doel belanden.

Foto’s komen van Lookgoodfeelbetter.nl


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.