Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10
8 november 2010 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
 • foundation
 • foundations
 • MAC
 • Review
Een MissLipgloss artikel

MAC Face and Body Foundation

MAC Face & Body foundation is een product dat heel veel visagisten in hun koffer hebben. Ik heb het veel backstage gezien bij visagisten en ook mijn docente gebruikt Face & Body. Ik vond het effect wat het gaf zo mooi dat ik besloot zelf vier flesjes aan te schaffen. Ik koos voor de kleuren white, C1, C5 en C7. C3 wilde ik ook maar die was er niet. Met deze kleuren kan ik praktisch alle kleuren mengen voor elke huidskleur. Een flesje kost €33 voor 120 milliliter.

Face & Body is een foundation op waterbasis, en niet op oliebasis. Het tweede ingrediënt op de ingrediëntenlijst  is een silicoon. Er zitten veel siliconen in deze foundation en het is maar de vraag of dat goed is voor je huid. Net als minerale olie zijn siliconen occlusief, ze leggen een laagje op de huid die vocht vasthoudt, maar ook poriën sluit. ik lees hier en daar dat mensen breakouts krijgen van deze foundation, zelf heb ik er nog geen last van gehad en ik gebruik hem al geruime tijd ook op mezelf. Er zitten meer ’twijfelachtige’ ingrediënten in, zoals carmine. Dit is een kleurstof gemaakt van een insect, de schildluis. Ik snap wel waarom veel mensen dit product liever niet dagelijks gebruiken. Ik doe dit wel en moet zeggen dat ik er tot nu toe nog geen ‘last’ van heb gehad. Dus dat is een persoonlijke kwestie.

De foundation komt in een grote fles, die drie keer zo groot is dan normale foundations. Normaal gesproken bevat een foundationflesje zo’n 30 ml product, hierin zit 120 ml. Een kanttekening die ik daar wel bij moet zetten is dat de foundation absoluut niet zuinig is en daardoor gebruik je wel meer dan je van een normale foundation zou gebruiken.

De verpakking is heel simpel. Geen pompje, alleen een dopje en een tuutje. Je kan bij mij al zien dat er product op het tuutje (wat een woord) gaat zitten, in het schroefdraad van het dopje, waardoor het een beetje een vieze boel wordt. Ik vind dat niet zo prettig – ik houd er van als mijn make-up er netjes uit ziet, zeker als het voor visagie is – een pompje was naar mijn mening beter geweest. Alleen het nadeel van een pompje is dat wanneer je veel product nodig hebt, je een ongeluk loopt te pompen. Deze foundation is namelijk ook geschikt voor het lichaam en wordt daar veel voor gebruikt, daar heb je wel flink wat product voor nodig.

White, C1, C5 en C7. Zoals je op de foto al kan zien is de foundation héél vloeibaar, het loopt zo van je hand af als je er mee bezig bent. Dat vind ik prettig, het is daardoor super makkelijk aan te brengen en te blenden. Ik breng deze foundation het liefst aan met een nat sponsje, zoals mijn Beautyblender. Ik weet dat je daarmee wat product verspilt (het zuigt je foundation op doordat het een spons is), maar ik vind de Beautyblender gewoon het mooiste effect geven, zonder strepen. Ook merk ik dat wanneer ik iemand opmaak die een beetje een onrustige huid heeft, met rode vlekken of velletjes, je sowieso beter een sponsje kan gebruiken. Dit is zachter voor de huid en zorgt ervoor dat die er rustig uit blijft zien. Even een tip tussendoor 🙂

MAC Face & Body is verkrijgbaar in twee ondertonen (rood en geel) en per ondertoon in zeven tinten. Deze kan je perfect met elkaar mengen, doordat het product zo dun is.

Ik heb trouwens ook white, zodat ik kleuren lichter kan maken door ze te mengen.

Hier heb ik de kleuren wat uitgeveegd en je kan zien dat de foundation niet heel dekkend is. MAC Face & Body is heel licht dekkend en ziet er ontzettend natuurlijk uit. Je kan hem opbouwen in laagjes om de dekking iets sterker te maken maar als je echt puistjes en dergelijke wilt camoufleren kan je beter eerst even wat concealer aanbrengen, want die krijg je niet weg met dit product. Door de vloeibaarheid is het product onwijs makkelijk aan te brengen en te blenden. Na het aanbrengen is het vrij glanzend. Voor foto’s vind ik dat mooi, het ziet er heel gezond en shiny uit. Voor gebruik overdag – bij mezelf – poeder ik het goed af. Dat is wel echt nodig, anders blijft het niet zitten. Ook al noemt MAC het een no-transfer foundation (dat betekent dat het niet afgeeft). Als ik het goed afpoeder blijft het de hele dag zitten. Het effect vind ik geweldig. Kijk even naar deze twee foto’s, die heb ik bij B Academy gemaakt.


Deze twee dames dragen de MAC Face & Body Foundation, zie je dat mooie glansje, en het natuurlijke effect? Ik ben er gek op.

Pluspunten
 • Grote verpakking van 120 milliliter voor een ‘normale’ MAC prijs van €33
 • Makkelijk aan te brengen
 • Makkelijk te mengen
 • Makkelijk te blenden
 • Mooi glanzend effect, wat je weg kan halen met poeder als je het zelf overdag draagt
 • Natuurlijke uitstraling
 • Buildable als je iets meer dekking wilt
 • Kleuren om uit te kiezen
 • MAC test niet op dieren

Minpunten

 • De ingrediënten vind ik niet echt iets om heel enthousiast van te worden door o.a. de siliconen
 • Het dopje en tuutje wordt heel gauw vies en is lastig schoon te houden
 • Het product is niet zuinig in gebruik, je hebt al gauw 3/4 eetlepel nodig voor een full face

Iets voor jou als… je niet gevoelig bent voor ingrediënten als siliconen, als je op zoek bent naar een fijne foundation met natuurlijk effect

Skippen als… je siliconen wilt vermijden en een foundation zoekt die meer dekking geeft

Zou ik dit opnieuw kopen? Ja.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.