Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10
25 oktober 2011 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
  • goed
  • huid
  • slecht
  • uitdrogend
Een MissLipgloss artikel

Wat water met je huid doet

 

Water is goed voor je. In ieder geval, als je het drinkt. En ja, je hebt het nodig om je te wassen, je gezicht te reinigen, je haren schoon te krijgen. Maar is water eigenlijk zo goed voor je huid? Doet het iets voor je huid? Ik ga het je in dit artikeltje uitleggen.

 

 

Je hebt water en water

Dit klinkt misschien raar, maar er zijn verschillende soorten water. Dit heeft te maken met hardheid. Water uit de kraan bevat calcium en magnesium, en hoe meer er in het water is hoe ‘harder’ het is. Je kan het merken aan je douche, je koffiezetapparaat en je waterkoker: hier komt kalk in. Dat komt door water uit de kraan. Hier in Nederland hebben we vrij hard water, wat je huid meer uitdroogt en als je eczeem hebt ook kan irriteren.  Mineraalwater is veel minder hard, en dat is dus zachter voor je huid. Je kan dus voor het reinigen van je huid mineraalwater (dus water uit een fles) gebruiken, maar je kan ook je eigen water filteren met bijvoorbeeld een Brita filter. Ik doe dit zelf niet (want wees nu eerlijk, het is maar water).

 

Wat doet water niet voor je huid?

Je zou denken dat water vochtinbrengend is. Vocht, water, goed voor de droge huid, zou je denken! Maar dat is het juist niet. Water voedt je huid op geen enkele manier. Het doet niks. Het zit in veel producten, puur als opvulling (vaak 85%). Het is wel nodig om je haar en lichaam te wassen, want zonder water kan je niks met je reinigers (doe maar eens shampoo in droog haar – iew!). Ook kan het natuurlijk verfrissend werken.
Let wel: ik heb het hier niet over het drinken van water! Dit is nodig en heel goed voor jou en je lichaam.

 

Wat doet water wel voor je huid?

Goed, wat doet het wel? In ieder geval niks bijzonders of goeds, het enige is dat je het wel nodig hebt om je haar, huid en lichaam te wassen. Je kan moeilijk water vermijden, dat zou ook een beetje drastisch en onnodig zijn. Maar je herkent het volgende vast wel: je hebt lekker lang warm gedoucht (of gezwommen, naar de sauna geweest), en na het afdrogen voelt je huid vreselijk trekkerig aan, alsof het schrééuwt om een crème. Dat is dus wat water doet: het droogt je huid uit. Water dat in contact met je huid komt verdampt en neemt dan veel van de natuurlijke oliën van de huid mee. En dus wordt het droog. Hoe zorg je er nu voor dat je gewoon lekker water kan blijven gebruiken zonder dat je er zo’n super droge huid van krijgt?

  • Gebruik lauw water. Niet ijskoud, niet gloeiend heet, maar iets er tussen in. Zeker voor je gezicht is dit belangrijk! Heet water verwijdert veel meer oliën dan lauw water.
  • Probeer niet te lang in contact te zijn met water. Je kent de situatie die ik net schetste wel. Douche niet te lang, badder niet te lang.
  • Gebruik niet teveel zeep (en het liefst zonder SLS en SLES), want zeep droogt je huid ook uit.
  • Ben je klaar met water? Droog je huid deppend af, en niet vegend.
  • Gebruik achteraf een goede moisturizer. Dus een lekkere bodylotion voor je huid en een goede crème of serum voor je gezicht. Als ik dit na het douchen niet doe, voel ik mijn gezicht echt ‘barsten’ na een tijdje, als ik praat of lach, zo droog is het dan.

Als je veel met water in contact bent omdat je bijvoorbeeld veel zwemt, besteed dan extra veel aandacht aan je huid en haar. Goed verzorgen, dat heeft ze nodig!

bron foto


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.