Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

7 fabels over beauty

Vandaag deel ik zeven fabels over beauty waar je na vandaag echt eens en voor altijd niet meer in hoeft te geloven.

Leestijd

Cellulite kun je verminderen met crèmes

Helaas. Dit gaat écht niet. De meeste vrouwen hebben IETS van cellulite dus denk niet dat je de enige bent. De hoeveelheid cellulite is vooral erfelijk bepaald, en kun je niet verminderen me crèmes. Het is wel zo dat cellulite meer zichtbaar wordt als er meer vet is. Dus wanneer je minder vet ergens hebt, zal de cellulite minder zichtbaar zijn. Ook zijn er wellicht cremes of scrubs met caffeine wat de huid een tijdelijk ‘plump effect’ geeft waardoor de cellulite tijdelijk minder zichtbaar lijkt. Dit resultaat houdt dan helaas altijd maar een paar uur aan.

Kuiltjes, deukjes, hobbelige benen, het hoort er gewoon bij. Ik heb het vooral op de achterkant van mijn benen onder mijn bil. Ik maak me er tegenwoordig niet meer zo druk om, ik zie dat elke vrouw van mijn leeftijd dit bijna heeft. Op de lucky few na, maar die hebben wel weer wat anders waar ik dan weer niet mee zou willen ruilen. Perfectie bestaat niet en het is zonde van mijn tijd om ernaar te streven.

Striae kun je voorkomen

In het zelfde rijtje staat striae. Een leukere benaming is tiger stripes. Ook dit heeft bijna iedere vrouw op plekken waar je op een punt in je leven sneller bent gegroeid dan dat je huid kon bijbenen. Je borsten, dijen, heupen, benen, billen, buik. De pubertijd, een zwangerschap of een snelle toename van vet of spieren kan dit veroorzaken. Totaal normaal, en ik moet zeggen dat ik dit ook gewoon écht niet lelijk vind.
Ook dit is genetisch bepaald, hoe gevoelig je hiervoor bent. Ook kun je door situaties in het leven gaan waardoor je er gewoon niet aan ontkomt. Je smeert ze niet weg, en rode streepjes worden later witte streepjes. Daar hoef je ook niks voor te doen. Smeren om te voorkomen zijn de meningen over verdeeld, maar echt hardnekkige uitrekking van de huid zal altijd voor tiger stripes zorgen. Het schijnt wel dat je er gevoeliger voor bent als je jonger bent. Vrouwen die op jongere leeftijd kinderen krijgen bijvoorbeeld. Na je dertigste is je huid namelijk slapper, en daardoor kan het makkelijker meerekken. Wederom, geen garantie.

Je krijgt puistjes van chocola

Je krijgt GEEN puistjes van het eten van chocola. Tony Chocolonely is zijn omzet veilig, ik herhaal; je krijgt GEEN puistjes van chocolade.

Dit is wetenschappelijk zelfs bewezen.
Wel zijn er onderzoeken die aantonen dat zuivelinname een negatief effect heeft op puistjes maar men weet nog niet exact waardoor dit komt. Ook een grote inname van suiker kan een negatief effect hebben op puistjes.

Hoewel er suiker in chocola zit, is chocola an sich niet de boosdoener. Er zitten zelfs ook antioxidanten in die goed zijn voor je huid! Het lijkt mij wel logisch dat een gezond eetpatroon ten goede zal komen van je huid, en dus geldt dat ook andersom.

Je wenkbrauwen mag je alleen aan de onderkant epileren

Deze uitspraak heb ik enorm vaak gehoord in mijn leven, gezien ik vrij prominente wenkbrauwen heb. Maar, het is niet waar. Je moet zelf weten welke haartjes je wegplukt. Maar, net als dat je het complete begin van je wenkbrauw weg plukt, kan elk onderdeel effect hebben op de vorm van je gezicht.

Ik haal zelf wél haartjes boven mijn wenkbrauw weg, anders krijg ik daar een heel poezelig dons gebied van donkere haartjes. Dat vind ik persoonlijk niet zo mooi, maar daar kun jij wel anders over denken. Ik let er wel altijd op de ik mijn natuurlijke vorm een beetje aanhoud, en er geen streepje van maak. Of boogje. Of een soort spermacel achtige vorm haha.

Iets scheren zorgt ervoor dat het haar daar dikker terug groeit

Als ik mensen DIT toch eens uit kon leggen. NIET WAAR DUS!
Een haar heeft van nature een dik begin met een wortel en deze loopt uit in een dun puntje. Dit puntje is vaak ook zachter, omdat hij zo dun is, en regelmatig is hij ook lichter van kleur. Als je iets scheert, scheer je het haartje bot af. Op wellicht wel het dikste punt.

De wortel van die haar weet echt niet wat er aan het uiteinde van die haar gebeurt, dus die groeit gewoon door zoals hij gewend is. Maar, omdat je nu geen dun puntje hebt maar een dik einde lijkt de haar dikker. Is hij niet, maar je kijkt nu gewoon op het botte punt. Je krijgt er ook niet meer haren van.
Daarom is epileren een manier waardoor je haartjes in zijn geheel terug kunnen groeien, met dat dunne puntje.
Maar wil jij iets scheren? Go for it. Een kwestie van tijd voordat het gewoon weer terug keert naar ‘normaal’ want uiteindelijk valt elk haartje na een paar weken uit.

Als je meer haar kon creëren door een gebied te scheren, zouden er heel wat mannen hun hoofd gaan scheren denk ik haha.

Gespleten haarpunten herstel je met de juiste shampoo

Helaas. Was het maar zo! Haar is dood en een gespleten haarpunt is wat het is. Gespleten. Deze kun je niet magisch weer aan elkaar plakken. Daarom is het wel goed om eens in de zoveel tijd even je puntjes te laten knippen, want dan ziet het geheel er weer wat voller en verzorgder uit. Er zijn wel shampoo’s en conditioners die laagjes leggen om je haar heen zodat je haar gladder aanvoelt. Ik gebruik zelf bijvoorbeeld wel eens wonder water van L’Oreal, en dat maakt mijn haar mega sleek. Maar, dat komt niet omdat het er gezonder van wordt haha.

Als je je haar knipt, groeit het sneller lang

Je haar weet echt niet dat het aan de puntjes geknipt wordt. Je haar groeit vanuit je hoofdhuid. Het enige wat haargroei ten positieve kan beïnvloeden is de gezondheid van de ondergrond, in dit geval dus je hoofdhuid. Maar ook dat geeft geen garantie. Iedereen is verschillend en bij sommige mensen groeit het wat sneller dan bij anderen. Maar, over het algemeen groeit (hoofd)haar ongeveer een centimeter per maand. De maximum haarlengte is overigens ook individueel bepaald, dus niet iedereen zal het haar tot de knieholtes kunnen laten groeien.


Emmy ter Horst

Een beetje prettig gestoord en geobsedeerd door sushi. Verder ben ik ook GEK op ander lekker eten en ook op iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint :)