Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

De beste tips om te ontharen

Ontharen doen we bijna allemaal. Sommige houden het bij oksels en benen. Anderen, zoals ik, gaan voor een wat uitgebreider arrangement. Het blijft een terugkerend issue waarbij je tegen allerlei ongemakkelijkheden aanloopt. Ik geef je vandaag mijn beste tips bij verschillende manieren van ontharen waar ik zelf ervaring mee heb.

Leestijd

Ik scheer mijn gezicht dus niet echt hè…

Waarom?

Ja. Dit kun je jezelf afvragen. Waarom doen we het onszelf aan? Elke paar dagen, of misschien wel elke dag een ontharingssituatie. Zomers waarschijnlijker vaker dan in de winter. Want hey, ook jij maakt jezelf heus wel een schuldig aan zo’n wintervachtje op je benen! Ik dus ook. Nu het zomer is moeten we er weer massaal aan geloven. Gladde benen. Bikini-ready-bikinilijntjes en poezelige okseltjes.
Ik heb het nadeel dat mijn lichaamshaar dezelfde structuur en kleur heeft als mijn wenkbrauwen. Stug, dik en donker. Ellende! Als ik alles glad wil houden met een scheermes moet ik dat echt elke dag doen. Doe ik dat niet, dan heb ik gelijk stoppels op mijn enkels, een grijze waas onder mijn oksels en laten we het niet hebben over de bikini-situatie die dan al neigt naar bourkini-situatie.
Dan hebben we ook nog donkere haren op mijn armen, en de gelegenheidshaartjes die af en toe ineens te zien zijn op mijn bovenlip. Je kijkt elke dag en er is niks te zien, alleen blonde dons. Dan ineens, op een dag, is daar de godmother of all hairs. Hoe in vredesnaam zag ik die niet eerder?!

Als man heb je hier ook mee te dealen, maar vrouwen delven hierin toch echt het onderspit. En waarom? Cosmetische norm, daarom. Is het kut? Ja, erg kut. Ga ik a la Miley Cyrus of Madonna een vachtje groeien? Nope, zeker niet. Ik houd het bij een faux-fur jasje als je het niet heel erg vindt, en daarom heb ik door de jaren heen mijzelf een hoop geleerd over de beste manieren van ontharen. Tijd om die tips met jullie te delen!

Opties

Ontharen kan op allerlei manieren. Jij kiest wat je het prettigst vindt, en dat zal voor veel mensen verschillend zijn. De opties die ik zelf gebruik of gebruikt hebt zijn:

 • Scheren
 • Harsen
 • Epileren
 • Laseren

Er zijn ook nog andere manieren, zoals ontharingscrèmes, maar daar heb ik zelf weinig tot geen ervaring mee.

Ik loop deze met je langs, met voordelen, nadelen en tips bij elke optie!

Scheren

Voordelen:
1. Je kunt het zelf.
2. Het gaat snel.
3. Het is voordelig.
4. Het resultaat is glad.
5. Pijnloos.

Nadelen:
1. Stoppeltjes zijn vaak een dag na het scheren al weer zichtbaar.
2. Elke keer dat je scheert ros toch een beschermlaagje van je huid af en bij elke dag scheren kun je daar behoorlijk wat irritatie van krijgen.
3. Niet milieuvriendelijk in verband met het steeds weggooien van plastic opzetstukken of complete scheermesjes.

Voor veel mensen is scheren the way to go en deze tips helpen je bij het beste resultaat:

 • Zorg dat je een kwalitatief goed scheermesje gebruikt. Ik gebruik zelf graag de basis variant van Veet. Deze heeft meerdere mesjes achter elkaar waardoor het resultaat glad wordt. Je hebt ook allerlei fancy mesjes met zeep eromheen, vibraties, noem het maar op. Ik merk dat dat voor mij weinig toevoegt, wellicht denk jij daar anders over.
 • Vervang je mesje regelmatig. Liever te vaak dan te weinig. Let op aanbiedingen van nieuwe opzetstukjes om het voordelig te houden, maar bespaar hier niet op. Een bot scheermes veroorzaakt een groot gedeelte van alle scheerirritaties. Het is afhankelijk van hoevaak ik onthaar natuurlijk, maar ik vervang denk ik gemiddeld genomen zo elke 2 weken mijn mesje.
 • Laat het mesje het werk voor je doen. Trek het rustig over de huid, duw niet en gebruik geen geweld. Ik heb meerdere littekens op meerdere (zeer onaangename) plekken die ik je niet kan aanraden.
 • Zorg dat de haartjes zacht zijn. Voorkom dat je droog scheert, hierdoor glijd het mesje niet over de huid en beschadig je deze sneller. Ook zijn de haartjes stugger dan wanneer ze even geweekt hebben. Scheer dus aan het einde van je douche of badbeurt.
 • Gebruik een product om te scheren. Dit kan scheerschuim zijn, maar ook een conditioner voor je haar. Ik gebruik zelf voor mijn oksels vaak gewoon douchegel, maar een scheerproduct blijft iets beter zitten en lekt er niet zo snel af. Vooral op je benen duurt het allemaal wat langer voordat je de complete ronde hebt gemaakt en dan is een schuim praktisch. Bovendien zie je hierdoor waar je bent geweest.
 • Trek de huid glad. Op je benen is dat waarschijnlijk niet nodig, maar misschien rond het enkel gebied wel. Je punani-area kun je wel strakker trekken waardoor je de huid iets meer spaart en je een gladder resultaat krijgt.
 • Als je eerst warm doucht worden de haartjes mooi week. Zet je daarna de douche op koud, dan krijg je kippenvel. Hierdoor gaan de haartjes iets omhoogstaan waardoor je een extra glad resultaat krijgt. Vooral zomers gebruik ik deze techniek op mijn benen.
 • Vermijd parfumhoudende bodylotions op gevoelige en/of net geschoren gebieden. Ik snap dat het verleidelijk is om je na het scheren lekker in te vetten, maar de parfum in die lekkere lotion kan wel voor rode vlekjes zorgen als je daar gevoelig voor bent.

Fabel: Haartjes worden niet dikker of donkerder door te scheren. Je snijd alleen het haar af op het dikste punt, waardoor je vervolgens bij een stoppeltje op het dikste en donkerste punt van het haartje kijkt. Een complete haar heeft een dun en lichter puntje, waardoor hij dunner en lichter lijkt. 

Harsen

Voordelen:
1. Je kunt het zelf doen.
2. Je kunt het laten doen.
3. Haartjes blijven langdurig weg.
4. Haartjes groeien met een dun puntje weer terug waardoor ze zachter voelen.

Nadelen:
1. It’s no picknick in the park! Het kan behoorlijk pijnlijk zijn, vooral down under. Het went wel na een tijdje.
2. Je moet haartjes laten groeien om ze te kunnen harsen waardoor je een tijdje deze gebieden moet/kan (zou ik wel willen) blijven bedekken. Zoals deze mevrouw handig met een ananas doet.
3. Als je het laat doen, is het niet voordelig.
4. Ook hierbij kan de huid beschadigen omdat de hars niet alleen aan de haartjes hecht, maar ook aan de huid. Hierdoor trek je een beschermlaagje van je huid. Bovendien worden de haartjes er met geweld uitgerukt waardoor de huid behoorlijk wat uren rood kan zijn. Bij harsen in het gezicht (ook bij andere gebieden) zie je soms als huidreactie ook vorming van wat pukkeltjes of zelf hyperpigmentatie.
5. Na het harsen moet je (het liefst) 24 tot 48 uur warmte en wrijving zo veel mogelijk vermijden.
6. Je haren hebben een groei en een rustfase, hierdoor kan het zijn dat haren die in een rustfase zaten niet geharst zijn en ineens uit je lichaam piepen na bijvoorbeeld een week al. Vaak is het wel donzig, maar glad is het dan zeker niet meer.
7. Je hebt risico op ingegroeide haartjes.
8. Het kan best lastig zijn, en je moet je er even in verdiepen als je het zelf wilt doen.

Tips:

 • Bij zowel thuis harsen als laten harsen moeten de haartjes 2 tot 3 weken gegroeid zijn. Plan daarom je harsmoment. Hot date? Even over nadenken wanneer je dit plant. Vakantie? Ook even goed plannen. Maak niet te laat een afspraak en houd wat ruimte tussen het harsmoment en het moment dat je wilt shinen met je kale lip/kin/been/arm/oksel/punani/whatever. Anders heb je echt die ananas nodig.
 • Scrub van te voren en achteraf (na minimaal 3 dagen). Het beste doe je dit met een scrubhandschoen omdat deze een iets grootster resultaat geeft dan een showerscrub. Je bent waarschijnlijk gewend om dit met ronddraaiende bewegingen te doen. Dit kan, maar sommige haarzakjes raken daarvan enigszins verstoord waardoor ze niet meer goed weten welke richting ze op moesten groeien. Hierdoor kan een haartje eerder ingroeien. Scrub daarom heen en weer, met de haarrichting mee en weer terug. Hierdoor stimuleer je de haar om op een juiste manier terug te groeien. Door te scrubben zorg je er ook voor dat je hoornlaag niet te dik wordt en haartjes gemakkelijk met hun dunne puntje door de huid kunnen prikken om normaal te groeien. Minstens 1 keer per week doen, maximaal 3 keer, en gevoelige gebieden 2 keer.
 • Laat je je harsen, houd er dan rekening mee dat je er comfortabel mee bent dat iemand dit gebied naakt ziet. Maak je daar ook niet te druk over, die mensen zien de hele dag harige dozen.
 • Als je zelf harst, druk je hand dan direct na het harsen op het gebied dat je harst. Hierdoor doet het iets minder pijn. Je kunt dit ook vragen of de harsdame/heer dit wil doen als ze dit niet al uit zichzelf doen.
 • Als je zelf harst, zoek dan goed op hoe dit moet. Ga niet onvoorbereid aan het werk. Een complete tutorial zal ik nu niet geven, die zijn er ook genoeg.
 • Laat de huid na het harsen met rust. Niks smeren, niet overdreven wassen, gewoon de huid zichzelf laten herstellen. Houd er rekening mee dat je net na het harsen een beetje een branderig gevoel zult hebben en de huid rood is. Draag kleding dat niet wrijft of broeit.

Grappige sidenote: Ik dacht een keer een harstutorial te kijken en ik was echt heel intens aan het opletten wat ze nou precies deden. Ik wilde het tenslotte zelf ook goed leren. Pas na 10 minuten dacht ik: ‘wat kreunt die mevrouw er toch wild bij’. Toen zag ik eigenlijk pas dat ze helemaal naakt was, en op dat moment werd deze mevrouw door de harsmevrouw ook op een andere manier onder handen genomen. Toen had ik dus ook pas door dat ik een hars fetisj porno film aan het kijken was in plaats van een serieuze tutorial… 

Epileren

Voordelen:
1. Je kunt het thuis doen.
2. Haartjes blijven lang weg.
3. Het is niet duur op de lange termijn, het apparaat gaat lang mee en je hoeft geen nieuwe onderdelen te kopen.
4. Het is milieuvriendelijk(er) (tot een bepaalde hoogte) omdat je geen wegwerp onderdelen hebt.
5. Het is gemakkelijk, iedereen kan het.
6. Haartjes hoeven niet super lang te zijn, maar een paar millimeter.
7. Je pakt echt alleen de haartjes en verstoort de huidbarrière niet.

Nadelen:
1. Het is in het begin erg pijnlijk, maar het went wel.
2. Je hebt risico op ingegroeide haartjes.
3. Haartjes moeten een paar millimeter gegroeid zijn, bij mij duurt dat ongeveer 5 dagen.
4. Had ik al gezegd dat het pijnlijk was?
5. Het resultaat is niet super glad bij aanraking, voor het oog wel.

Tips:

 • De voorbereiding op het epileren is eigenlijk hetzelfde als bij harsen. Scrub van te voren zodat haartjes goed omhoog gaan staan, en blijf wekelijks scrubben met de techniek die ik bij het harsen ook noemde.
 • Koop een epilator die ook onder water gebruikt kan worden. Onder de douche of in bad is het echt minder pijnlijk.
 • De pijn went, geef het daarom echt een paar keer voordat je het opgeeft.
 • Begin met je benen of armen, en ga niet gelijk je fluit te lijf want dat overleef je niet.
 • Ik neem bij deze tip even de benen als voorbeeld. Wat ik deed om aan de pijn te wennen is het volgende: Ik schoor mijn benen en na 2 dagen ging ik met de epilator er over heen. Na 2 dagen waren sommige haartjes lang genoeg maar ook heel veel nog niet. Daardoor kun je langzaam elke dag die volgt wat haartjes uit je been trekken in plaats van alles in één keer.
 • Onder de douche zijn haartjes wat gladder waardoor je niet alles pakt, daarom begin ik vaak onder de douche en doe ik het daarna ook nog even droog.
 • Als ik echt een heel glad resultaat wil, dan scheer ik na het epileren nog even na. Super super smooth!
 • Houd het elke week even bij, want zoals ik eerder vertelde hebben haartjes een groei en een rust fase. Ook houd je het hierdoor dusdanig bij dat je niet alle haren tegelijk pakt en het dus minder pijn doet per keer.
 • Door het af en toe scheren, houd je de huid wel wat dunner waardoor ingegroeide haartjes iets minder kans krijgen.

Ongegronde tip: Er zijn ook producten op de markt die ingegroeide haartjes moeten doen verminderen. Ik heb het zelf nog niet getest dus wil het niet als tip noemen. Ik ga me er echter nog wel in verdiepen want zelfs na alle voorzorgsmaatregelen heb ik helaas wel eens last van ingegroeide haartjes. 

Laseren

Je kunt je haren laten laseren, of je kunt dit thuis doen. Ik roep de tips daarom even door elkaar.

Voordelen:
1. Haartjes blijven na een aantal behandelingen echt weg.
2. Thuis laseren doet bijna geen pijn.
3. Laseren doe je altijd op een geschoren huid, dus haartjes hoeven niet lang te groeien.

Nadelen:
1. Laten laseren kan echt pijn doen.
2. Als je blonde haartjes hebt of een donkere huid dan kan laseren niet. Dit kan alleen bij donker haar en een lichte huid.
3. Een thuisapparaat is duur, maar laten laseren is nog een heel stuk duurder. Niet iedereen zal dat kunnen betalen, helemaal niet voor je hele lichaam.
4. Er gaat een hele lange tijd overheen en heel wat afspraken voordat je van je haar af bent. Er zit vaak 6 tot 8 weken tussen de behandelingen en je hebt over het algemeen minstens 6 behandelingen nodig.
5. Je moet het bijhouden anders kan het haar langzaam aan terug komen. Bij een enkeling blijft het echt altijd weg.

Tips:

 • Laten laseren geeft wel een beter, blijvender resultaat.
 • Zorg dat je huid echt glad geschoren is, anders verbranden de haartjes boven de huid en dat doet meer pijn.
 • Vraag om een verdovende crème als je het laat doen bij een kliniek.
 • Zorg dat de huid schoon en droog is.
 • Wees consequent met je laser momenten voor het beste resultaat.

Mijn ontharingsrituelen

Nu we alles zijn langsgelopen deel ik graag met je wat nu mijn voorkeur heeft en hoe ik dit dan doe.

Vroeger schoor ik alleen en moest ik dit zomers dus elke dag bijhouden. Ik heb in 2010 mijn oksels laten laseren, en na 7 behandelingen leek het haar toch echt wel weg. Helaas kwam dit na een jaar langzaamaan weer terug. Ik had het bij moeten houden met een jaarlijkse afspraak waarschijnlijk. Wellicht zijn de technieken nu ook wel weer verbeterd, of had ik meer behandelingen moeten hebben, maar voor mij was het zonde van mijn geld op dat moment. Ik zou het graag nog eens ‘goed’ willen proberen.

Daarna heb ik eens geprobeerd mijn oksels te laten harsen. Zelf harsen heb ik altijd te veel gedoe gevonden. Ik vond het super vervelend dat ik 3 weken mijn oksels niet mocht scheren en ik had ook moeite met t shirtjes waarbij je nog een beetje langs de mouwtjes heen keek. Ik moest er te veel op letten vond ik. Ik vond het harsen zelf niet super pijnlijk, vooral om dat het zo snel gaat. Helaas had ik na een week wel weer wat dons en stond ik alsnog te scheren.

Daarna ben ik me gaan verdiepen in het epileren. Ik kocht een epilator en begon met mijn benen. Ik weet nog dat ik het echt mega pijn vond doen maar toch doorzette. Het resultaat was voor het oog glad, maar met mijn handen voelde ik nog steeds kleine haartjes. Ik gooide het ding aan de kant en begon pas weer opnieuw met epileren toen ik de Braun Silk Epil wet & dry kreeg opgestuurd om te testen. Vanaf toen ben ik echt commited aan mijn epileer momenten. Na mijn benen begon ik voorzichtig aan met mijn bikini lijn, buik (zo onder je navel) en later ook voeten, handen en armen. Omdat deze epilator ook onder de douche gebruikt kon worden kon ik iets beter wennen aan de pijn.

Nu heb ik elke week een epileer moment. Ik ga even over mijn voeten (ik heb een paar haartjes op mijn tenen) en benen, over mijn bikinilijn en venusheuvel (verder naar beneden doet me echt te pijn) en mijn handen en armen. Mijn oksels vind ik ook te pijnlijk. Dit omdat ik hier de huid niet kan strak trekken.

Omdat ik dit wekelijks bijhoud, zitten er niet veel haartjes en doet het niet zoveel pijn. Als ik wil dat het voor aanraking ook echt glad voelt dan ga ik er met een scheermesje nog eens over heen. Dan voelt het super glad! De afgeschoren haartjes worden natuurlijk wel weer stoppeltjes.
Mijn oksels scheer ik, maar laser ik ook 2 keer per week met een thuislaser van Braun, de Silk-expert IPL. Hierdoor worden mijn oksel haartjes dunner, en hoef ik minder vaak te scheren. Nu eens in de 3 dagen. Als ik stop met laseren, wordt dat ook snel weer wat meer en helemaal weg blijft het ook niet. Het is dus geen wondermiddel voor mij, die laser. Ik doe het wel omdat het mijn scheerbeurten vertraagd én omdat het mijn haartjes dunner maakt. Hierdoor heb ik namelijk niet zo’n donkere waas onder mijn oksels, wat ik anders wel een beetje heb.
Na het epileren en/of scheren smeer ik niks op de huid zodat deze zichzelf kan herstellen. Soms koel ik even. De volgende dag kan ik wel eens honing smeren als masker, en ik scrub zo’n 2 keer per week met een scrubhandschoen met de techniek die ik bij het harsen uitlegde.

Mijn gezicht onthaar ik niet, alleen mijn wenkbrauwen epileer ik en af en toe trek ik een donker haartje van mijn bovenlip of kin. Blonde donzige gezichtshaartjes vind ik zelf niet zo erg, maar er zijn genoeg mensen die daar anders over denken.

Algemene tips:

 • Honing kan scheerirritatie verhelpen. Als ik mijn bikinilijn heb geëpileerd kan het de volgende dag soms nog wel eens rood zijn. Ik smeer dan dus serieus wel eens honing op mijn bikinilijn en was dit na een kwartiertje af met lauw warm water. De roodheid trekt naar mijn mening dan iets sneller weg. 
 • Koelen na het harsen of epileren is prettig maar kan ook helpen tegen roodheid. Een icepack in je vriezer is er goed voor! 

Wat zijn jouw technieken? Heb je nog tips die hier nog niet bij staan?


Emmy ter Horst

Een beetje prettig gestoord en geobsedeerd door sushi. Verder ben ik ook GEK op ander lekker eten en ook op iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint :)