Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Laserontharing update – 1 jaar later

In oktober 2018 ben ik begonnen met laserontharing, dit liep heel 2019 door en na 2020 waarin ik twee keer zwanger ben geweest, ga ik vandaag in 2021 vertellen hoe het er nu voor staat.

Leestijd

Even een kleine samenvatting om je te herinneren hoe het ook alweer zat, en het eerste artikel wat 29-6-2020 verscheen kun je hier eventueel nog even doorlezen. Hier beantwoorde ik ook alle vragen die ik opgestuurd kreeg van jullie, dus het artikel is sowieso goed om even door te lezen als je geïnteresseerd bent in laserontharing.

Ik begon in oktober 2018 met mijn eerste laserbehandeling bij Smooth Laser Clinic en door geheel 2019 en volgens mij nog in het begin van 2020, heb ik behandelingen gehad. In totaal 12 keer, met tussenposes van 8 weken.

Vooraf kreeg ik een verduidelijkend gesprek. Daar gaven ze aan dat je echt wel wat behandelingen nodig hebt, afhankelijk van het resultaat wat je wil bereiken. De utopie dat je met 6 behandelingen haarvrij bent, bestaat eigenlijk niet.
Ik vond het vooral belangrijk dat ik niet zo vaak meer hoefde te scheren zodat mijn huid niet zo geïrriteerd was, ik vond het belangrijk dat de grijze waas onder mijn oksels weg zou zijn en ik wilde dat het gladder zou voelen. Al deze punten behaalde ik, 100% haarvrij niet, maar ik kwam wel in de buurt.

Van te voren is me toen ook verteld dat je met een zwangerschap kan ervaren dat sommige haartjes terug groeien, of je extra haar erbij krijgt. Hoe dit na een zwangerschap zich dan weer hersteld is per persoon verschillend.

Ik was van te voren nerveus over de pijn, omdat ik eerder al eens hele pijnlijke IPL behandelingen had ondergaan. Dat was dit absoluut niet. Naar mate de intensiteit werd opgebouwd door de behandelingen heen merkte ik wel dat het soms wat gevoeliger werd op bepaalde plekken. Mijn benen bijvoorbeeld waren helemaal niet gevoelig en daar hebben ze dus ook met hoge intensiteit kunnen laseren, dat verschil kan ik nu goed merken na een jaar. Je kunt je voorstellen dat het een stuk gevoeliger is op andere locaties van het lichaam. Ik zou het zo weer doen zoals ik toen ook zei, ik heb het het allemaal waard gevonden!

Wat ik destijds heel erg fijn vond is dat je vanaf de eerste behandeling gelijk IETS merkt. Weliswaar komen alle haren voor je gevoel wel weer terug die eerste paar keer, de tijd tussen de scheerbeurten werd wel gelijk verlengd. Dit vond ik gelijk fijn, en daardoor bleef ik vanaf het eerste moment gemotiveerd om verder te gaan. Als het alleen al daar bij bleef, was ik bij wijze van al blij. Want dat is het vaak, de irritatie dat het zo vaak moet, dat scheren.

Ik weet dat het misschien niet feministisch van me is, ik weet dat er ook mensen zijn die ervoor kiezen om al het haar eens te laten staan en ja, ook ik vind dat het tussen onze oren zit; het feit dat vrouwen haarvrij moeten zijn. Haar is niet vies, want bij een man is het ook niet vies. Maar, blame me for being human, toch kan ik me daar niet over heen zetten. Ik voel me prettiger als ik géén lichaamshaar heb. Misschien verandert dat ooit nog met de tijd, ik hoop het haha, maar voor nu is dit een keuze waar ik me prettig bij voel. Daarmee zeg ik natuurlijk niet dat iedereen haarvrij moet zijn, want als ik iemand zie die een andere keuze maakt kijk ik er alleen maar naar met een gevoel van jaloezie, ik wou dat ik me er over heen kon zetten haha.

Toen ik het vorige artikel schreef had ik tussendoor ook een miskraam gekregen. Dit heb ik destijds niet in het artikel vermeld maar ik kon al wel een beetje merken wat een zwangerschap dus deed met de behandelingen.

Mijn oksels hadden een haarvermindering van 80%, mijn benen 90% en mijn bikinilijn (ik noem het bikinilijn maar ik bedoel het hele gebied down there) 70%. Dat was onwijs fijn, want ik hoefde maar eens in de paar dagen te scheren, de stoppeltjes die dan terug kwamen waren in mindere getalen en voelden dus niet zo scherp, mijn huid bleef mooier en ik was af van die grijze waas onder mijn oksels. Loved it, en ik nam mij toen voor dat wanneer ik een zwangerschap had doorgemaakt en er was veel terug, dan zou ik het zo weer doen om bij te werken. Voor de tijd moest ik namelijk elke dag scheren om het glad te houden.

Toen ik zwanger werd merkte ik dat dat gelijk iets deed met mijn haargroei, en toen ik mijn miskraam kreeg merkte ik ook dat het zich weer herstelde. Daarna kwam de volgende zwangerschap en deze bleef natuurlijk 22 weken. In zo’n periode vergeet je soms ook een beetje zaken hoe het daarvoor was, en is het je moeilijk inbeelden hoeveel haargroei je had, hoe je huid anders aanvoelde of hoe slank je was etc. Nu mijn hormonen allemaal weer gaan liggen merk ik het ineens en ervaar ik weer positieve kanten van het niet zwanger zijn.

In de zwangerschap had ik een ontzettend gevoelige huid die ook minder snel herstelde. Dat is nu weer oké, ik heb ook minder onzuiverheden en na het scheren heb ik niet zoveel irritatie als toen.

In de zwangerschap had ik ook méér haargroei. De haren op mijn hoofd vielen niet meer uit, ik moest mijn wenkbrauwen nog vaker epileren, ik moest mijn bovenlip ineens gaan harsen terwijl ik dat daarvoor nooit hoefde, en ik merkte helaas ook dat ik mijn oksels, bikinilijn en benen vaker moest scheren. Het lijken mij nu achteraf haartjes die er extra bij komen, in plaats van haren die weer terug komen. Gelijktijdig had ik die gevoeligere huid dus ik probeerde daar een goede balans in te zoeken, wat ik niet gemakkelijk vond. Eigenlijk was alles weer zoals voor dat ik ooit begon met laseren. MAAR, er komt een maar. Lees dus wel verder haha.

Eigenlijk dacht ik dat het ook zo zou blijven, de haargroei die ik ervaarde in de zwangerschap. Ik dacht dat de laserbehandelingen misschien voor niks waren geweest en baalde er ook wel behoorlijk van. Gelukkig merk ik nu dat alles zich weer aan het herstellen is. Ik zie weer kale plekjes bij mijn bikinilijn, de haartjes die terug groeien groeien minder snel en zijn echt veel dun bezaaider. Zelfs lichter van kleur lijkt wel. Voor mijn oksels geldt het zelfde.

Mijn benen zijn echter weer vrijwel helemaal haarloos geworden. Ik hoef dit maar eens in de twee weken te scheren ongeveer, en stoppelig voelt het nooit. Het is meer dat je niet wil dat de haartjes die er zitten het zonlicht opvangen haha!

Al met al dus een heel positief bericht, waar ik zelf ook opgelucht over ben. Het is niet zo hoog in percentage als dat het was, maar ook niet helemaal voor niks geweest.
Mijn oksels zijn van 80% haarvermindering ten opzichte van de orginele situatie nu naar 50% ten opzichte van de nieuwe situatie gegaan, mijn bikinilijn ongeveer ook 50% en mijn benen zijn van 90% naar 80% gegaan schat ik zo in. Het is moeilijk terug denken en precieze getallen geven natuurlijk, maar ik denk dat dit redelijk accuraat is.

Hierbij geldt helaas wel dat het voor iedereen verschillend is, dus mijn resultaat zegt niet iets over jouw resultaat. Ik wilde je het toch laten weten, want dit betekent voor mij wel dat het laseren een mega mooi effect heeft gehad, ook nu een jaar later nog. Ik vind het bijzonder hoe het zichzelf kan herstellen! Na een volgende (succesvolle) zwangerschap zou ik er dan ook wel voor kiezen om de boel even bij te werken, zodat ik weer naar hogere percentages haarvermindering kan gaan.

Ik hoop dat je het handig vond om even (terug) te lezen, zodat jij voor jezelf een goede afgewogen beslissing kan maken.


Emmy ter Horst

Een beetje prettig gestoord en geobsedeerd door sushi. Verder ben ik ook GEK op ander lekker eten en ook op iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint :)