Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Mijn haar routine

Mijn haren, blonde manen, coupe de troep, mijn kapsel. Enerzijds besteed ik vrij weinig werk aan mijn haar, maar na het wassen duurt het toch echt wel even tot ik klaar ben. Nieuwsgierig naar mijn routine? Lees dan gauw verder!

Leestijd

Mijn routine begint als ik mijn haar heb gewassen. Ik probeer dat maar ongeveer één keer per week te doen. Ik heb psoriasis op mijn hoofdhuid, en deze (de hoofdhuid) is mij dankbaar als ik zorg voor zoveel mogelijk natuurlijke vetten. Ook is mijn hoofdhuid hierdoor vrij droog en daardoor wordt mijn haar bijna niet écht vet. Wat ik vooral merk is dat het gewoon niet meer goed zit en ik mijn haar alleen nog maar in een knotje wil dragen.

Meestal draag ik het de eerste paar dagen los, daarna half los, daarna in een staartje en als ik een knotje in heb dan weet je dus hoe laat het is haha.

Ik heb overigens heel veel verschillende shampoos geprobeerd maar ik merk weinig verschil dus ik koop nu gewoon een simpele shampoo en conditioner.

Daarna borstel ik mijn haar zodat de klitten er zo veel mogelijk uit zijn. Ik gebruik een Denman borstel die ik ooit in Londen kocht (naar aanleiding van een artikel van Cynthia over haar Mason Pearson, dit zou een dupe zijn). Ik gebruik hem nog steeds heel graag maar ik zou nu niet meer een borstel kopen waar zwijnenhaar in is verwerkt. Een tangle teezer doet de job ook.

Ik verdeel mijn haar steeds in een scheiding, doe er wat mousse op en maak de volgende scheiding. Een beetje zoals je droogshampoo aanbrengt. Ik verdeel de mousse over mijn hoofdhuid met mijn vingers. Ik gebruik deze van Wella, niks duurs dus. Ik heb hier trouwens geen last van, in de zin dat het de eczeem erger maakt. Af en toe doe ik dit allemaal niet hoor, dan laat ik het gewoon op drogen aan de lucht en that’s it. Op vakantie neem ik deze moeite bijvoorbeeld echt niet, en als ik weet dat ik mijn haar veel vast ga hebben de dagen na het wassen dan ook zeker niet.

Wederom borstel ik het door, ook om de mousse een beetje te verdelen.

Dan channel ik mijn inner Beyonce en föhn ik mijn haar voor 80% droog terwijl ik weinig nadenk over hoe ik de föhn houd of hoe mijn haar wappert. Zit geen tactiek achter haha. Ik vind het vooral heel erg saai om te doen.

Die laatste 20% droog ik mijn haar op de kop. Ik föhn het zo helemaal droog, en daarna föhn ik het koud na. Kou na warmte is wat je haar fixeert in een bepaalde stand. Ik zorg dus dat ik mijn hoofdhuid helemaal koud föhn. Ik ga tijdens het föhnen een beetje met mijn vingertoppen over mijn hoofdhuid. Hierdoor hoop ik de haartjes bij de aanzet wat omhoog te zetten.

Als ik mijn haar dan terug klap zie ik eruit als een verwilderde leeuwin die honger heeft. Hoewel ik wel echt honger had tem ik die manen door het weer even door te borstelen. Dan heb ik een mooi volume, maar heb ik wel heel pluizig haar. Even extra koud naföhnen helpt me hier grotendeels af, maar als ik mijn haar niet verder ga krullen gebruik ik wel wat glansspray. Deze laat ik verderop nog even zien!

Ik maak me even op nu, en ik verdeel mijn haar in een soort onder en bovenverdieping. Ik spray haarlak in de loshangende onderverdieping en doe dat terwijl ik mijn haar een beetje omhoog til zodat het overal een beetje neer nevelt. Hierna borstel ik het weer door om de haarlak te verspreiden en te zorgen dat je geen knapperige plukjes krijgt.

Dit vind ik lastig uitleggen omdat ik zelf ook helemaal niet goed ben in het maken van krullen. Ik worstel nog steeds met het opdelen van mijn haar, en pakken van evenredige plukken. Overigens zie je wel dat het niet lukt om je haar om een krultang te wikkelen, vast te houden, en een foto te maken #hardknockbloggerlife.

Wat ik inmiddels heb geleerd is dat ik elke pluk even lang moet krullen en elke pluk haar dan ook van gelijkwaardige dikte moet zijn. Vroeger vergat ik te tellen hoe lang ik hem vast hield, en dan had ik een hele sterke krul naast een slap krulletje. Het is ook per haar verschillend hoe lang je het vast moet houden, en ook afhankelijk van de dikte van de plukken die je pakt. Als ik wil dat het langer blijft zitten dan pak ik iets dunnere plukken. Meestal ga ik voor wat dikkere plukken en houd ik de warmte er niet zo heel lang op. Ik wil geen nette krul, dus ik schud het toch allemaal door elkaar straks.

Één van de belangrijkste dingen die ik heb geleerd is dat de krul minstens zo lang moet afkoelen in de vorm als dat hij opgewarmd wordt in de vorm. Bij het afkoelen fixeert hij in die vorm. Ik tel daarom eerst op warmte en daarna tel ik met afkoelen.

Na de onderste helft, gooi ik de bovenste helft los en dan ga ik hetzelfde te werk. Eerst sprayen met haarlak, goed doorborstelen, en per pluk krullen. De voorkant doe ik als laatste en hier pak ik dikkere plukken en houd ik de krultang minder lang vast. Ik vind het mooier als het bij mijn gezicht niet zo sterk krult.

Als het allemaal klaar is is het HEUL lelijk. Vind ik dan. Ik houd echt niet van die nette krulletjes. Ik laat het allemaal even afkoelen (dit is ook een goed moment voor make-up of je tandenpoetsen etc.) Als het afgekoeld is ga ik er met mijn handen door tot dat ik het mooi genoeg vind. Sommige krullen trek ik wat harder naar beneden en van sommige wil dat ze er wat sterker in zitten haha. Het is nooit echt perfect maar dat wil ik ook niet. Ik wil een beetje een slordige coupe, een beetje een wilde slag en geen gepolijst effect.

Ik krijg altijd best veel vragen over mijn haarkleur. Vroeger verfde ik mijn haar altijd helemaal blond en dan werkte ik de uitgroei steeds bij. Eigenlijk gaf dit een heel akelig Barbie effect, en toen ben ik begonnen met het zetten van highlights over mijn natuurlijke haarkleur. In het begin heb je natuurlijk nog maar een klein stukje uitgroei maar na een tijdje komt je eigen haarkleur daar steeds meer doorheen. Nu heb ik een gemêleerd effect maar is een groot gedeelte van mijn haar natuurlijk wel gewoon blond. Aan de aanzet is het echter wel altijd gemêleerd en daardoor krijg je een natuurlijkere kleur rondom je gezicht omdat je met die haarkleur natuurlijk ook geboren bent. Bij mij is dat zo’n peper en zout kleurtje. Hoe donkerder je haar, hoe groter natuurlijk ook het contrast. Dit past gewoon heel goed bij mij vind ik dus dit blijf ik voorlopig nog wel even doen.

Aan het einde kan ik een keuze maken. Wil ik een wat netter effect of heb ik nog wat pluis dan spray ik nog wat glans spray erdoor. Wil ik nog meer volume of ben ik al een dag verder dan spray ik wat droogshampoo. Dit kan ik ook soms doen om de krullen wat matter en stugger te maken. Meer een beach effect. Ik merk wel dat mijn haar dan sneller gaat klitten en dat ik er minder lang ‘mee kan’.

De glansspray gebruik ik ook als ik in de dagen na mijn wasbeurt mijn haar een keer moet borstelen. Dan heb ik vaak weer wat pluiziger haar, en dan spray ik de glansspray en ga ik er veel met mijn handen doorheen. Dan ziet het er weer keurig uit!

Ik hoop dat je het leuk vond om te zien hoe ik het doe. Ik doe het zeker niet perfect, en haar is ook echt niet mijn punt van expertise. Ik heb zelf ook mega veel haar, en daardoor is het snel zwaar en is krullen maken ook een grotere taak. Ik doe het daarom ook zeker niet elke keer, en af en toe maak ik ook wat krullen erin een paar dagen ná het wassen. Deze manier heeft echter mijn voorkeur. Ik plan mijn wasbeurten ook wel echt in op de gebeurtenissen van mijn week haha, doe jij dat ook? En hoe doe jij je haar?


Emmy ter Horst

Een beetje prettig gestoord en geobsedeerd door sushi. Verder ben ik ook GEK op ander lekker eten en ook op iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint :)