Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Salt of the Earth natuurlijke deodorant

Review: Salt of the Earth deodorant

Acht jaar geleden blogde ik op Miss Lipgloss over Salt of the Earth, een natuurlijke deodorant. Toen was het nog niet zo makkelijk verkrijgbaar, tegenwoordig kan je het gewoon bij de Etos kopen! Ik gebruik het sinds kort weer en ben weer net zo enthousiast als jaren terug.

Merk
Product
Waar
Crystal Spring
Salt of the Earth deodorant
Etos
6,99
Koop dit product

Leestijd

Wat is Salt of the Earth?

Salt of the Earth is een merk met honderd procent natuurlijke deodorants op basis van natuurlijke mineraalzouten. Het zout in de deo’s is aluin. Aluin werkt antibacterieel en daardoor zal je niet (of minder, afhankelijk van hoe schoon jij zelf bent, of hoe schoon de kleren zijn die je draagt) naar zweet ruiken. Het zout werkt dus niet om minder te zweten of om zweetplekken te voorkomen, het gaat puur om de onaangename geur die deze deodorant vermindert of voorkomt.

Het merk heeft twee soorten deodorants, de pure aluinsteen (€6,99) en de spray waarin het zout is opgelost (€8,49). De spray is er in verschillende geuren, de steen is er in twee varianten.

Salt of the Earth Classic Natural Deodorant

Salt of the Earth Classic Effective Natural Deodorant, €6,99

Eerst de traditionele deodorant van het merk, wat simpelweg een stuk aluinzout is dat je nat maakt en onder je oksel ‘smeert’. Ik heb twee soorten maar het verschil snap ik niet. De ene heet ‘Rock Chick’, maar bevat exact dezelfde ingrediënten en heeft ook geen geur? Het zijn dus dezelfde producten, maar dan met een andere verpakking.

De verpakking is heel stevig en het werkt prima: de dop draai je eraf en dan kan je de deodorant gebruiken. Je gebruikt hem dus op schone oksels, je maakt hem even nat onder de kraan, je haalt hem over je oksels heen en dat is het. De deodorant gaat het langst mee als je hem na gebruik even droogmaakt. Je doet er echt eeuwen mee, ik denk dat ik met mijn eerste die ik ooit kocht meer dan een jaar gedaan heb bij dagelijks gebruik.

 

Je ziet hier de bestanddelen. Bij beide is het 100% potassium alum. Het bevat geen parfum, geen aluminium, geen alcohol en geen parabenen.

Op beide verpakkingen staan ook nog even alle voordelen van de Salt of the Earth deodorant.

 • lange bescherming
 • geen witte strepen
 • 100% natuurlijk
 • geschikt voor vegetariërs en veganisten
 • unisex
 • niet getest op dieren
 • geschikt voor kinderen

Het goede nieuws is dat deze deodorant gewoon echt goed werkt. Natuurlijk wel mits je ook schone kleding draagt en jezelf goed wast, zo geef je de bacteriën geen kans en op die manier ga je ook niet stinken. Deze deo werkt dus niet om minder te transpireren.

Salt of the Earth Spray

Er zijn ook sprays! Deze kosten €8,49 en in Nederland zijn deze twee varianten te koop: unscented en scented (lavendel en vanille). De sprays bevatten ook aluin, alleen is het opgelost in het water in plaats van dat je een vaste ‘stick’ gebruikt.

De bestanddelen zijn wat anders dan bij de sticks, maar dat is logisch. In de parfumvrije variant zit naast water en aluin:

 • propanediol: wordt gemaakt van aardolie, werkt verzorgend en bepaalt de dikte van het product.
 • triethyl citrate: wordt gemaakt van citroenzuur, werkt verzorgend maar werkt ook als antitranspirant
 • aloe barbedensis leaf juice: aloë vera sap
 • galactoarabinan: polysaccharide (koolhydraat) uit de larixplant,
 • sodium bicarbonate: baksoda, verwijdert vieze geurtjes
 • sclerotium gum: dit ingrediënt wordt ‘gemaakt’ door een bacterie. Het hydrateert de huid en stabiliseert en verdikt het product.
 • sodium anisate: een antibacterieel ingrediënt.

In de Lavender & Vanilla zit ook nog:

 • polyglyceryl-10 Laurate: laurinezuur, werkt antibacterieel en verzorgend
 • Honeysuckle Flower Extract: is een antioxidant en kalmeert  de huid
 • Parfum (from natural essential oils and botanical extracts)
 • Citric Acid: werkt antibacterieel
 • Limonene, Linalool, Geraniol, Citronellol: natuurlijke geurstoffen

De parfumvrije spray ruikt nergens naar, de Lavender & Vanilla spray ruikt voor mij vooral naar lavendel, maar niet zo sterk dat je het heel erg ruikt als je het hebt aangebracht. De sprays bevatten geen drijfgas. Ik merk wel dat ik het echt even moet laten drogen als ik het net aangebracht heb.

De sprays werken net zo goed als de ‘stick’, alleen gaan ze wel minder lang mee. Ik snap wel dat veel mensen liever een spray gebruiken, dus dan is deze wel een goede natuurlijke keuze. Ze werken echt goed en ik ruik mezelf niet! Deze sprays werken dus wel anti-transpirant omdat er baksoda inzit, maar dat effect vind ik zelf aardig minimaal.

Ik denk dat de Salt of the Earth deodorants een enorm goede keuze zijn als je op zoek bent naar een natuurlijke variant. Als je echt voor puur wilt gaan, zou ik voor de originele stick gaan, die bestaat alleen uit aluin. De sprays bevatten wat meer ingrediënten die deels synthetisch zijn (daar is in principe niks mis mee), al zijn ze wel gemaakt van natuurlijke ingrediënten.

De Salt of the Earth deodorant is onder andere bij Etos te koop.

Dit artikel bevat gekregen producten

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.