Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Wat mijn huid veranderde

Jaren lang durfde ik eigenlijk niet van La Roche Posay af te stappen maar het werd er de laatste tijd niet beter op. Tot ik wat probeerde dat het grootste verschil tot nu toe heeft gemaakt.

Leestijd

In de pubertijd heb ik altijd een vrij onrustige huid gehad die redelijk snel kalmeerde toen ik de pil kreeg van de huisarts. Eind 2019 stopte ik met de pil, wel met de angst dat mijn huid weer onrustig zou worden. Het bleef best goed, tot ik voor de eerste keer zwanger werd. De eerste week dat ik wist dat ik zwanger was voelde ik mijn huid vetter worden en kwamen er onzuiverheden door. Mijn rug moest er nog wat meer aan geloven en dat werd een mijnenveld. Ik stapte van de Toleriane lijn van La Roche Posay over op de Effeclar lijn, dat is de lijn voor een onzuivere huid. Na mijn miskraam kalmeerde mijn huid eigenlijk niet, en toen ik weer opnieuw zwanger raakte verergerde dat de boel alleen nog maar meer. Eigenlijk pas na mijn bevalling kalmeerde de boel, vooral mijn rug, maar ik bleef achter met een onrustig gezicht en een rug vol littekens.

Op Instagram kwam ik in contact met @huidhex. Ik weet niet meer of ik haar een bericht stuurde voor het eerst of zij mij, maar ik kwam er al heel snel achter dat zij heel veel wist van huidverzorging. Ik ben haar gelijk gaan volgen en op een dag zag ik op haar Instagram dat salicylzuur eigenlijk niet zo heel lekker is om te gebruiken als je zwanger bent. Nou ben ik dat nu niet, maar gezien onze wens wilde ik me dan wel vast gaan oriënteren op wat ik t.z.t. zou moeten gaan gebruiken. Fuck. De complete serie van La Roche Posay die ik altijd gebruikte tegen acné had salicylzuur. Ik ging met haar in gesprek over alternatieven die zij aan kon raden en zij kwam met Niacinamide en Alelaïc acid. Twee ingrediënten waar ik persoonlijk nog niet eerder van had gehoord, maar ik kwam er snel achter (ook via @huidhex) dat The Ordinary producten had waar die ingrediënten inzaten.

Wat er ook bij kwam, is dat ik in voeding vrij gevoelig ben voor salicylaten. Ik ben ook stevig allergisch voor medicatie waar dit in hoge bestanddelen in zit en voeding wat hoog is in salicylaten geeft in overvloed ook een reactie bij mij op mijn buik. Hierdoor werd ik ook wantrouwig naar salicylzuur in cosmetica, want uiteindelijk is het hetzelfde bestanddeel en kan het natuurlijk ook zijn dat mijn huid misschien wel gevoelig reageerde op de huidverzorging door acné te creëren. Al met al wilde ik dus nu al gaan overstappen, ook zonder zwangerschap.

Ik gebruik nog een facewash van La Roche Posay Effaclar, deze heeft geen salicylzuur. Ik wilde dit wel opmaken, want weggooien vind ik ook zonde. Mijn gezichtsverzorging was allemaal vrijwel op, dus ik ging vrij snel compleet over op The Ordinary. Hoewel ik dacht dat het veel erger had gekund als ik geen La Roche Posay had gebruikt maar een ander merk, had ik ook het gevoel dat het beter moest kunnen. Ik zeg dus absoluut niet dat La Roche niet goed genoeg is, ik denk echt dat het mijn huid stabieler heeft gehouden.

Ik ging op zoek naar de producten van The Ordinary en ik stuitte in eerste instantie op de site van Douglas en ik zag dat The Ordinary ook nog eens mega voordelig was! Ik zag prijzen van €5,00 en €7,00 voor serums en crèmes. En dat met hoge concentraties van de werkende bestanddelen. Eigenlijk wat wantrouwig bestelde ik toch wat en eigenlijk zag ik binnen een paar weken mijn huid rustiger worden. Ik had er al eerder van gehoord, maar dat het zo voordelig was wist ik niet. Na wat kort onderzoek zag ik ook dat het Canadese merk al meerdere prijzen had gewonnen en zag ik dat het merk ook nog eens vegan en cruelty free is. Het leek me altijd een beetje te goed om waar te zijn, maar dat blijkt een vooroordeel. Wat ik her en der lees en hoor is dat ze ook de prijzen laag houden door weinig uit te geven aan marketing en de verpakking houden ze expres ook simpel. Ik hoorde online in een Youtube video iemand ook aangeven dat ze meerdere merken onder hun vleugel hebben en dat ze daardoor ook grondstoffen groter en goedkoper in kunnen kopen.

Het kan lastig zijn om te navigeren door de producten van The Ordinary omdat je allemaal werkzame bestanddelen en ingewikkelde namen ziet staan waar je wellicht nog niet eerder van hebt gehoord. Het beste is om je eerst te bedenken wat je huid probleem is, als die er al is, en vervolgens daarop echt even een uitgebreid rondje te maken op google en youtube om uitleg van mensen te horen die er meer verstand van hebben, of om iets meer context te lezen rondom een ingrediënt en wat deze nou precies doet. Het kost dus even tijd, maar dat is het wel waard.

Ik zal in een apart artikel binnenkort wat dingen van dit merk per huid’probleem’ matchen, zodat het voor jou dan misschien wat makkelijker wordt om je weg bij The Ordinary te vinden 🙂

Ik ben afwisselend het serum ‘Niacinamide 10% + Zinc 1%’ gaan gebruiken, het serum ‘lactic acid 5% + HA’ en dan heb ik daarbij ook crèmes gekocht om over de serums te gebruiken. Afwisselend gebruik ik ‘Azelaïc acid suspension 10%’ en ‘Natural Moisterizing factors + HA’. Als mijn facewash van La Roche Posay op is ga ik over op de ‘Squalane cleanser’. Ook gebruik ik nog een oogcrème van La Roche Posay want afgezien van een soort oogserum tegen puffy ogen zie ik dit niet bij The Ordinary.

Ik gebruik de Natural Moisterizing factors + HA vaak in de avond, en de Azelaïc acid suspension vaker overdag. Mijn huid trekt iets als ik dit combineer met de Niacinamide. Ik gebruik het ook wel eens lokaal, mijn voorhoofd is vaak wat droger bijvoorbeeld en heeft geen onzuiverheden. Deze smeer ik dan alleen in met de Natural Moisterizing factors.

Daarnaast gebruik ik als ik veel buiten ga zijn de Mineral Uv filters spf 30 als laatste stap van mijn verzorging. Dit doe ik niet elke dag, omdat ik vind dat de make-up iets minder mooi blijft tot het einde van de dag, maar dat is het waard in bescherming als ik weet dat ik veel buiten ben.

Ik heb nog niet alles onder controle. Ik heb nog wat mee-etertjes en kleine onzuiverheden maar grote ontstekingen zijn onlangs weggebleven, ook op mijn rug. Alles voelt gladder! Voor nu hoop ik met de lactic acid en niacinamide ook de littekens wat meer te vervagen op mijn rug maar dat gaat nog wel even duren ben ik bang. Ook zou ik nog wel een extra verzorgende factor willen toevoegen om eens in de paar dagen wel een soort boost te geven in de vorm van een olie, of bijvoorbeeld een ander ingrediënt dat ook huidveroudering actiever tegengaat. Hier moet ik nog wat meer onderzoek naar doen, want je kunt ook niet alles met elkaar combineren. Zo geven ze aan niacinamide niet met vitamine C te combineren. Voor nu lijkt me Hyaluronic acid veilig om toe te voegen en ook wellicht de B oil, een combinatie van verschillende oliën.Mocht ik nog tot nieuwe ontdekkingen hierin komen dan deel ik dat absoluut weer in een ander artikel. Dit zijn mijn eerste bevindingen en deze zijn goed!

Voor de duidelijkheid, ik schrijf dit puur uit mezelf en niet in samenwerking met The Ordinary of @huidhex maar beide hebben mij hierin geholpen en daarom vermeld ik ze, want dan kan het jullie wellicht ook helpen. @huidhex heeft nog niet veel volgers op Instagram omdat ze net begonnen is, maar ik denk dat ze erg kan groeien gezien de goede informatie die ze deelt.

Als je ook geïnteresseerd bent in The Ordinary kun je dat via de site van Douglas bestellen of via Deciem zelf, het moederbedrijf maar ook bij bijvoorbeeld Lookfantastic.

dit artikel bevat affiliate links

Emmy ter Horst

Een beetje prettig gestoord en geobsedeerd door sushi. Verder ben ik ook GEK op ander lekker eten en ook op iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint :)