Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10
22 november 2009 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
  • boek
  • en je ziet nog eens wat
  • recensie
  • renske de greef
Een MissLipgloss artikel

Boek: En je ziet nog eens wat

Guusje is net klaar met de middelbare school en wil iets van de wereld zien. Maar liever niet als toerist, met een Lonely Planet in de hand en een kaki moneybelt om. Tijdens een uit de hand gelopen discussie over ontwikkelingswerk neemt ze de uitdaging aan om zelf vrijwilliger te worden. In Afrika. Met hoge verwachtingen en weinig referentiekader vertrekt ze samen met een vriendin naar een weeshuis in Tanzania.
Guusje weet niet precies wat ze daar aan zal treffen, maar ze hoopt op innerlijke wijsheid, louterende levenservaring en vooral veel exotische seks. Daar aangekomen merkt ze dat alles een stuk ingewikkelder is. Gedesillusioneerde vrijwilligers, sjofele weeshuizen, niet-dankbare negers, Moeder Teresa-complexen en decadente cocktailparty’s tussen de palmbomen: Guusje zoekt naar de manier om zich hiermee te verhouden. Hoe moeilijk is het om iets goeds te doen?
En je ziet nog eens wat gaat over vrijwilligers in Afrika. Over avonturiers, hippies, christenen, feestbeesten en wereldredders die eigenhandig de wereld willen veranderen.


Geinspireerd was Renske de Greef na haar zeven maanden durende verblijf in Afrika. Ze besloot een boek te schrijven over ‘voluntourism’, vrijwilligerswerk doen én lekker vakantie vieren. Ik verwachtte een of ander aangrijpend verhaal over weeskindjes in Afrika.

Maar het was anders, heel anders. Dit boek las ik in één dag uit, ik moest doorlezen. Het is enorm grappig en confronterend. Renske de Greef schrijft met heel veel humor over hele serieuze dingen. Het was geen zwaar boek. Wel qua onderwerp, maar door de luchtige en grappige schrijfstijl van Renske leest het heerlijk door. En op elke pagina staat wel iets enorm grappigs waar ik hardop om moest lachen. Erg knap gedaan.

Guusje wordt neergezet als een heel nuchter en avontuurlijk meisje. Je snapt snel hoe ze in elkaar zit, en wat haar problemen zijn. Na drie maanden Afrika beseft ze dat ze daar geweest is, maar eigenlijk geen verschil heeft gemaakt. Ze heeft een leuke tijd gehad, maar écht kinderen geholpen…

Conclusie: iedereen moet dit boek gelezen hebben. Lees het, ook al spreekt het onderwerp je niet aan. Dat deed het bij mij in eerste instantie ook niet. Maar toen ik eenmaal begon te lezen… Dit is zeker een van de beste boeken die ik afgelopen jaar verslonden heb.

En je ziet nog eens wat
Renske de Greef
ISBN 9789029085212
Koop nu bij Cosmox voor €15: geen verzendkosten!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.