Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10
10 februari 2009 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
Een MissLipgloss artikel

‘Dezelfde’ posts op beautyblogs

De laatste tijd krijgen Mascha (Beautygloss) en ik veel reacties over dat we steeds over het zelfde schrijven. Omdat we hier beiden een beetje flauw van worden, hebben we besloten het vandaag maar eens uit te leggen.

Mascha en ik kopiëren elkaar niet, ten eerste. Wij zijn vriendinnen, dus dat zou wel heel raar zijn. Het is dus ook een beetje irritant dat meiden soms zeggen dat ik Beautygloss na doe, of dat Mascha Miss Lipgloss nadoet. Dat slaat nergens op.
Beiden krijgen we van  merken persberichten, dit gaat via persbureaus of perscontacten bij het merk. Hierin staat bijvoorbeeld dat er nieuwe producten zijn, een nieuwe collectie of iets dergelijks. De pers (de media dus) krijgt deze persberichten toegestuurd, waarna ze het kunnen publiceren. Als medium kan je dan zelf kijken wat je er mee doet. Plaats je het of niet, en verder: kopieer en plak je gewoon het persbericht of ga je er verder echt wat mee doen. Mascha en ik doen er vaak verder wat mee; wij gaan de producten testen voor de site. Daar schrijven we dan een stukje over. En dus komt het soms voor dat wij dezelfde soort artikelen op de site hebben staan.

En nu zeg ik expres ‘hetzelfde soort’, want het zal NOOIT gebeuren dat Mascha en ik een exact hetzelfde stuk op onze sites hebben staan, onmogelijk. Wij doen er zelf allebei wat anders mee, we schrijven het bijvoorbeeld anders, of Mascha maakt een filmpje en ik schrijf een artikel. Of andersom. Wij nemen nooit alleen een persbericht over en klaar. In ieder geval, zo gaat dat gewoon met de media. Je zal dat in tijdschriften en andere websites ook zien, dat dingen bijna hetzelfde zijn! Nu is het het geval dat Nederland maar een paar grote beautyblogs heeft. Amerika bijvoorbeeld heeft er honderden, en daar zal het ook heel veel voorkomen dat ze dezelfde stukken hebben. Maar bij mij en Mascha valt dit gewoon iets meer op, doordat Nederland niet zoveel grote beautyblogs heeft.

Aan de ene kant snap ik dat er over ‘gezeurd’ wordt, aan de andere kant helemaal niet. Het is toch juist leuk om te zien wat meerdere mensen van één product vinden? Mascha let op andere dingen dan ik, en misschien vind ik wel iets heel fijn en Mascha vind het dan bagger. En be honest, zóveel stukjes hebben wij niet hetzelfde.

Wij vinden het zelf ook vervelend, Mascha en ik mailen veel met elkaar en vertellen ook waar we over gaan schrijven, welke producten we hebben getest et cetera. Vaak mailen we dan echt mailtjes van ‘OMG we hebben gewoon WEEEER hetzelfde!’. Het is dus altijd toeval en nooit afgesproken (uitzondering is bijvoorbeeld die Rowenta winactie).

Zo, nu weten jullie hoe het zit. We doen dit omdat we dus een beetje gek worden van het gezeur erover en we hopen dat jullie het nu snappen en geen reacties meer over gaan plaatsen. En ik heb al reacties van meiden gehad van ‘We zeggen het alleen maar, en dat is niet meteen negatief bedoeld, want we komen nog wel gewoon op jullie sites’, maar kan je je voorstellen hoe vervelend het is om 20 keer op een dag te horen dat ‘we weer hetzelfde hebben’? Ik steek ongelooflijk veel tijd in de site en doe dat met heel veel plezier maar hier word ik wel een beetje flauw van. We zien zelf ook wel dat we vergelijkbare artikelen hebben, so be it.
Onze sites zijn gratis, jullie mogen hier zo vaak komen als jullie willen en dat kost jullie helemaal niks, dus neem gewoon voor lief dat we af en toe iets vergelijkbaars hebben.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.