Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Cappuccino-tip: Oatly Barista

Thuis maak ik graag een lekkere cappuccino, latte of flat white. Al een tijd ben ik op zoek naar een plantaardige vervanger voor mijn ‘gewone’ melk, maar vond niks écht lekker. Toen ik Oatly Barista probeerde, was ik om. Deze havermelk geeft lekker stevig schuim en hij smaakt goed!

Leestijd

Waarom geen gewone melk?

Ik hoor het je denken: hoezo wil je dan geen gewone melk meer drinken? Gewoon, omdat ik voor veel dierlijke producten vervangers aan het zoeken ben. Als ik ergens een goed plantaardig alternatief voor kan vinden dat ook goed smaakt, gebruik ik dat liever. Zo eet ik bijvoorbeeld bijna nooit kip meer sinds ik heb ontdekt dat de Kipstuckjes van de Vegetarische Slager lekkerder smaken dan the real deal. In mijn havermout gebruik ik al jaren amandelmelk, omdat ik dat daarvoor lekkerder vindt dan gewone melk. Ik denk maar zo: ik wil geen dierlijke producten gebruiken als dat niet nodig is. Al is het natuurlijk nooit echt ‘nodig’, dat snap ik ook wel. Ik probeer gewoon stapje voor stapje minder dierlijke producten te gebruiken.
Voor mijn koffie had ik dus nog geen goede vervanger gevonden. Sojamelk vond ik een te sterke smaak hebben, amandelmelk hetzelfde verhaal én ik vind het te waterig, rijstmelk vind ik ook te waterig en niks schuimde zo lekker. Ik houd zó van koffie met melk (lees: capuccino’s, flat whites, lattes) en ik word zó chagrijnig van koffie met vieze plantaardige melk. Dus. De zoektocht ging door.

Oatly Barista

Voor de havermelk van Oatly wordt Zweedse haver gebruikt: in Zweden mogen er geen pesticiden gebruikt worden. Havermelk wordt gemaakt van haver en water. Heel simpel. Ze worden gemengd en geblend tot een ‘melk’. Als je de originele versie van Oatly hebt, zit er alleen een beetje zeezout in, in de Barista variant is een zuurteregelaar (dikaliumfosfaat) toegevoegd zodat het beter schuimt en ook een steviger schuim geeft.  Ook zit er koolzaadolie in, calcium, gejodeerd zout, vitamines (D2, riboflavine en B12). Al deze dingen zijn gewoon hartstikke gezond! Doordat er koolzaadolie in de havermelk zit, heeft ‘ie wel een hoog percentage onverzadigd vet (3 gram per 100 milliliter), maar ook dat is weer gezond.

Nu zijn al deze gezondheidsdingen voor mij helemaal niet de reden om havermelk te gebruiken. Ik gebruik het voornamelijk omdat ik dus minder dierlijke producten wil gebruiken en ik een vervanger zocht voor mijn gewone koeienmelk. Ik kreeg de tip van meerdere kanten aangeraakt: ten eerste door Merel van De Groene Meisjes, ten tweede door mijn vriendin Edith. Oké jongens, rustig maar, ik zal het eens kopen. Ik betaal €2,19.
Thuis, tijdens het opschuimen ruik ik een geur die me doet denken aan mijn havermoutpap en daar word ik niet gelukkig van. Ik dacht al: jammer joh, weer zo’n plantaardige melk die niet te hachelen is in de koffie. Maar goed, ik zet door. Zo ben ik. Als ik de melk bij mijn dubbele espresso schenk, denk ik: hmm, die substantie ziet er goed uit. Het ruikt nog steeds naar havermoutpap, maar dan met koffie. Aarzelend neem ik mijn eerste slok. Hey, dit is nog niet eens zo slecht! Nog een slok, maar dan een enthousiast. Hmm. Prima, dit! Oké, het smaakt niet ‘gewoon’ naar melk, er zit zeker een haversmaakje aan, maar dat is ook wel logisch met havermelk. Het smaakt minder sterk dan het ruikt, het is niet alsof ik vloeibare koffiehavermout drink. Hoe vaker ik het drink, hoe lekkerder ik het ga vinden!

 

Het enige nadeel ten opzichte van mijn gebruikelijke magere melk is dat het wat vetter en calorierijker is (60 kc tegenover 40 kc en 3 gram vet tegenover 0 gram). Het maakt me niet zoveel uit, ik drink toch geen vier cappuccino’s per dag.

Omdat ik zelf zo lang op zoek ben geweest naar de perfecte vervanger voor melk in mijn koffie, wil ik dit graag met je delen. Oatly Barista is fantastisch en misschien is het voor jou ook wel een optie. Ga je het eens proberen?

Ik word niet betaald voor deze blogpost, ik ben gewoon zelf heel enthousiast over Oatly Barista en ik koop dit gewoon zelf.

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.