Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

6 gemakkelijke maaltijd ideetjes

Gemakkelijk, snel, relatief gezond, dat is een beetje waar ik op mik doordeweeks. Misschien heb jij er ook wat aan, zodat je iets sneller antwoord hebt op de vraag ‘wat moeten we vandaag nou weer eten?’

Leestijd

Gelukkig zijn er heel veel blogs die leuke maaltijden bedenken en laten zien, en zijn er genoeg inspiratie websites te vinden. Echter, die websites zijn er vaak op gericht om wat creatiever om te gaan met ingrediënten en daardoor zal het ongetwijfeld lekkerder zijn, maar ook kost het meer tijd, kost het meer geld, en moet je er harder over nadenken. Logisch, zij kunnen niet echt wegkomen met elke week dezelfde pasta, zij moeten vernieuwend blijven. Vooral dat nadenken over een nieuw recept is iets waar ik niet zoveel zin in heb na een dag werken. Op zaterdag of zondag vind ik het veel leuker om te experimenteren met nieuwe dingen, en daarna schuiven ze vaak pas door naar een doordeweekse dag. Daarentegen ben ik in het weekend minder bezig met of het ‘gezond’ is, maar meer bezig met of het lekker is.

Ik zoek doordeweeks vaak naar maaltijden die, geen vlees bevatten, bij voorkeur redelijke hoeveelheid eiwit bevatten en groentes hebben. Op de eerste plaats moet het lekker zijn, en zeker moet het ook niet te lang duren.

Om niet elke dag mijn hoofd te kraken op een mogelijke maaltijd heb ik een lijstje in mijn telefoon. Elke keer als ik een maaltijd maak/ontdek en hij bevalt, dan zet ik het op het lijstje. Online recepten gaan onder gecategoriseerde bladwijzers op mijn telefoon. Zo hoef ik alleen maar het lijstje door te lopen, en dan valt mijn oog vanzelf op iets. Ik hoef niet steeds weer alles uit mijn geheugen te graven. Ik ben dat gaan doen nadat ik merkte dat ik vaak een maaltijd vergat en dan na een tijd dacht; verrek, die hebben we ook nog. Nu heb ik altijd alle ideetjes die ik ooit heb gehad (die goed uitpakten), handig bij elkaar.

Daarnaast nog even een kleine uitleg/disclaimer. Ik deel nu maaltijden die ik geregeld maak, maar ik noem ze expres niet gezond. Bij gezond kun je namelijk invullen dat het ook mager is, en gezond en mager zijn zeker niet hetzelfde. Daarnaast vind ik het vaak al gezond als het groentes bevat en kun jij het wel hartstikke ongezond vinden dat ik mijn eigen wraps niet maak of een sausje uit een pakje gebruik. Voor alles is wat te zeggen, dus ik richt me vandaag echt op de keuzes die ik zelf maak, niet op wat ‘zou moeten’. Doe er mee wat jij wilt haha.

Daarnaast, ik deel nu 6 maaltijden, maar dat wil niet zeggen dat mijn week er zo uit ziet. Ik maak op een dag dat ik meer tijd heb ook graag een risotto, en in het weekend bak ik ook zeker wel eens poffertjes. Het is geen eetdagboek, alleen wat ideetjes om snel een maaltijd op tafel te zetten, voor jou!

Ik deel alles kort, mocht je nog vragen hebben krijg je het snelst een antwoord als je me een DM stuurt op Instagram (@emmystudiomint). Pak qua ingrediënten wat jij zelf nodig hebt of wilt toevoegen afhankelijk van het aantal mensen waarvoor je kookt. Ik kook voor twee personen, dat is goed om te weten voor het perspectief. Vaak houden we van alles een beetje over, en doen we na een aantal dagen een kliekjesdag. Lekker om van alles en nog wat te eten, en we houden allebei niet van voedselverspilling.

Quesedilla’s met bonen en guacamole

Dit is een groot favoriet bij ons. Best wat eiwitten en goede vetten in de bonen en avocado, en natuurlijk lekker veel verse tomaat. Het voelt echter als een soort fastfood.
Je bakt wat vegetarische ‘kip’stukjes, en daarbij doe je een zak met bonen in Mexicaanse saus (bijvoorbeeld deze).

Als dit warm is doe je het vuur uit, en roer je er geraspte kaas door. Dit mengsel verdeel je over wraps en deze klap je 1 keer dubbel. Dit doe je in de oven tot ze goudbruin zijn. In de tussentijd maak je de guacamole uit het recept dat ik al eens deelde, die vind je hier. Dit eet je lekker bij elkaar op. Het staat werkelijk in 20 minuten op tafel.

Bloemkool pizza’s met peer en gorgonzola

Pizza bodems van bloemkool. Geniaal wel toch? Ik koop obviously de bodems kant en klaar (je kunt ze ook zelf maken, zo het schijnt, maar hey), doe daar meestal wat simpele tomatenpuree op, verdeel daar plakjes peer over, leg er wat vega salami/worst op en verdeel er stukjes gorgonzola over. Als ze eenmaal uit de oven komen doe ik er nog wat rucola over. Je kunt er ook pizza kaas opgooien voor wat meer vettigheid, of meer groentes voor nog meer gezond. Zo maak ik hem ook vaak met bieten en geitenkaas, of paprika, mozzerella, pesto en tomaat. In dit geval van de foto was het: tomatenpuree, peer, cherrytomaatjes, gorgonzola, saladeballetjes van geitenkaas, een paar vijgen die ik nog over had en rucola.

Wok-noodles met garnalen of nep-kip

De wok-noodles die al ready to go zijn (bijvoorbeeld deze), zijn ZO gemakkelijk! Ik wok als eerst de garnalen, ik gebruik wok-garnalen die in knoflook zijn gemarineerd uit de vriezer van Albert Heijn. Als deze op staan dan kook ik heel kort wat sugarsnaps die ik ook diepgevroren koop uit een doosje uit de vriezer, die giet ik af en bewaar ik even voor het laatst. Als de garnalen gaar beginnen te worden gooi ik er een zak wok-groente bij. Ik vind de Japanse mix met gele wortel en sojabonen heel erg lekker. Daarbij gooi ik een zakje woksaus, bij voorkeur die met citroen en kokos van Excellent, en anders de terriyaki saus van dezelfde lijn. Daarbij gooi ik de noodles, de dikste variant overigens, en dan roer ik de kort de gekookte sugarsnaps erdoor. Groente, proteïne, niet zoveel afwas, easy breezy!

Als je geen vis wilt eten, wij maken hem ook geregeld met nepkip. 

bietenpasta van Cynthia

Cynthia zette onlangs dit artikel online, en sindsdien maak ik het vaak. Ik ben gek op de bieten/geitenkaas combinatie! Ik hoef natuurlijk niet uit te leggen hoe het moet, dat kun je in het artikel lezen, maar ik kan je vast vertellen dat het gehele gerecht in 20 minuten op tafel staat en dat het HEERLIJK is.

Pitabroodjes met falafel, gesneden groentes en feta

Ik koop grote volkoren pitabroodjes, en gooi deze in de oven of broodrooster. Ik maak een sausje van kwark, waar ik een beetje mosterd en allerlei kruiden doorheen meng. Heel snel en simpel. Dit maak ik wel zelf omdat het zo weinig werk is, en zoveel minder vet dan een saus op basis van mayonaise. Ik bak falafel, de biologische van Albert Heijn vind ik het lekkerst en deze zijn ook mooi een beetje plat. Voor de rest vullen wij de broodjes met gesneden paprika, feta, veldsla of rucola en tomaat. Je kunt hier natuurlijk alles in doen, bijvoorbeeld als je nog groentes van andere dagen hebt liggen.

ravioli met rode pesto

Kijk, je kunt natuurlijk zelf ravioli maken. Enig, maar ain’t no gurl got time for that. Ik doordeweeks niet in ieder geval. Ik koop kant en klare ravioli uit het versschap, deze hoeft maar heel kort te koken. In een andere pan roerbak ik een grote zak gesneden roerbak groentes en wat vegetarisch gehakt en daar roer ik rode pesto (favoriet is de arabiata van Excellent en een beetje creme fraiche door. Eenmaal afgegoten gooi ik de ravioli door deze saus en klaar! Klaar in nog geen 10 minuten zelfs. Soms, gooi ik er stiekem een klompje gorgonzola door :P.

Nou, zit er wat voor je tussen? 🙂


Emmy ter Horst

Een beetje prettig gestoord en geobsedeerd door sushi. Verder ben ik ook GEK op ander lekker eten en ook op iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint :)