Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Opening aspergeseizoen 2018

Het is weer zover: we kunnen genieten van het witte goud! De asperges komen langzaamaan de grond uit en dat werd vorige week gevierd tijdens de opening van het aspergeseizoen 2018.

Leestijd

Asperges uit Salland & Vechtdal

De aspergetelers uit het oosten: Wim Veldink (Diepenveen), Ernie van der Kolk (Dalfsen), Jan Nijhuis (Diffelen), Hans Nieuwenhuis (Diepenveen) en Martin Zieleman van Ogink Asperges (Raalte).

In veel delen van Nederland worden asperges verbouwd. Noord-Limburg staat bekend om de vele hectares aspergeland, maar in Vechtdal en Salland in het oosten van Nederland zijn ze ook érg goed in het het telen van de lekkerste asperges. De meeste telers groeien de asperges op esgrond of zandgrond. Dit geeft de witte asperges een licht zoete smaak.

De eerste asperges worden op dit moment gestoken: het is wat koud geweest waardoor de oogst nu mondjesmaat begint. Het aspergeseizoen loopt tot en met juni en dan is het echt gedaan met het witte goud. Hoe mooi is dat, nog écht een seizoensproduct dat je niet het hele jaar door kan eten. Dus: juist nu genieten van deze heerlijke groente!

Jonnie en Therese van de Librije met Herman Ogink uit Raalte, hun vaste aspergeleverancier

Nu de eerste asperges de grond uit zijn, begint het aspergeseizoen echt. Dat merk je aan de activiteiten hier in de regio: veel restaurants hebben speciale aspergemenu’s, er zijn aspergefietstochten en je kan natuurlijk overal zelf je asperges kopen om ze zelf thuis klaar te maken. Praktisch alle telers hebben een winkel aan huis, dus voor de lekkerste asperges fiets je eventjes om. Check de website van Visit Oost voor alle activiteiten, menu’s en bijzonderheden rondom de asperge.

Walking asperge-ontbijt bij De Librije

Vorige week was de opening van het aspergeseizoen 2018 bij De Librije in Zwolle. Met de aspergetelers uit het hele land en pers konden we genieten van een vijfgangen walking breakfast.

We beginnen met een hapje: het gouden ei.

Dit gouden eitje is gevuld met een aspergesalade, daarbovenop schuim van ei en een krokantje. Het doet me denken aan een hele frisse eiersalade, of zeg ik nu iets heel oneerbiedigs?

We gaan verder met forel uit Hattem! De Librije koopt deze forel van een particulier die ze graag vangt. Het is een koude tartaar met asperge, tomaat en limoenblad. Ook dit is weer een heel fris gerechtje, iets zout door de forel, maar vooral zoet, wat kruidig en krokant. De asperge is deels rauw en er zit een tempura-achtig krokantje bovenop.

We staan in Librije’s Atelier, dus we zien hoe de gerechtjes voor onze neus (af)gemaakt worden.

Tom Ka Kai

Tijd voor soep. Het is een Tom Ka Kai met klassieke smaken van kokos, citroengras en taugé, maar dan – je raadt het al – met asperges uit Raalte. Een beetje Thailand gemengd met een beetje Salland.

Op de eerste foto nog in de maak, op de tweede foto helemaal klaar om te eten: nek van kamper lam met gezouten yoghurt en sous vide gegaarde asperges. Oef! Een smaakexplosie is dit. De zoute, zachte lamsnek met de frisse en zoute yoghurt en dan die romige asperges erbij.

Het laatste gerechtje: het dessert, ook met asperges! Ik proefde asperges, aardbeien van Kalter uit IJsselmuiden met sorbet van asperge en dragonolie. Nooit gedacht dat asperges en aardbeien zo’n goede combinatie zouden zijn!

Naar teler Ernie Kolkman

Na het uitgebreide ontbijt stappen we in de auto. En niet zomaar een auto, we worden allemaal in oldtimers en klassiekers naar de telers in de omgeving gebracht. Fantastisch! Ik mag mee in een Porsche 911. Dakkie eraf, wind in de haren en gassen maar!

Ik neem een kijkje bij teler Ernie van der Kolk in Dalfsen. De plek waar ik opgegroeid ben! Sinds 1987 verbouwt Ernie hier asperges. In die tijd was hij een van de weinigen in dit deel van het land: het was vrijwel onbekend in deze regio. Inmiddels is van der Kolk een bekende teler in de regio en naast asperges verbouwt hij ook aardbeien, frambozen, kersen, bramen en verkoopt hij in zijn boerderijwinkel veel streekproducten.

Aspergelunch bij de Bagatelle

Nadat we hebben gezien hoe de asperges geteeld worden, hebben we natúúrlijk alweer trek gekregen. We komen weer met zijn allen bij elkaar bij restaurant De Bagatelle in Mariënheem. Dit is een heel sfeervol restaurant dat al sinds 1747 bestaat en waar in het aspergeseizoen natuurlijk volop aspergemenu’s te bestellen zijn.

Aspergeseizoen 2018

Wat een waanzinnige manier om zo de opening van het aspergeseizoen te vieren, nooit gedacht dat ik dat nog eens zo zou doen. Een mooie aftrap van een paar maanden waarin ik in ieder geval met regelmaat asperges klaarmaak, afgelopen weekend heb ik dat al een keer gedaan met deze aspergesalade. Een aanrader! Erg makkelijk en qua smaken vergelijkbaar met klassieke asperges.

Check de website van Visit Oost voor alle activiteiten en menu’s rondom de asperges. Ik ga binnenkort sowieso hier in de buurt van een aspergemenu genieten, nog maar even uitzoeken waar precies… Lekker wordt het sowieso!

Eet jij graag asperges? En hoe eet je ze dan het liefst? Recepten zijn van harte welkom!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.