Duurzaam afvallen als echte Levensgenieter? Kom Lekker Lichter Leven!
van Sweet Little Kitchen

Stroopkoeken

Koekjes
45
min. bereiden
90
min. totale tijd

Ik denk dat er bijna niets is wat zo lekker ruikt als een stroopwafelkraam! Nu is het lastig om stroopwafels te maken thuis, omdat je daar een speciaal wafelijzer voor nodig hebt. Toch is er een manier om die heerlijke geur in je huis te krijgen. Namelijk door zelf stroopkoeken te maken! Behalve de geur is de smaak ook echt heerlijk en het is helemaal niet moeilijk om te maken.


Ingrediënten
personen
  • 150 gr zelfrijzend bakmeel
  • 0.5 tl koek- en speculaaskruiden
  • 130 gr ongezouten roomboter
  • 90 gr witte basterdsuiker
  • 1 snuf zout
  • 1 ei
  • 50 gr donkerbruine basterdsuiker
  • 100 ml keukenstroop
  • 2 tl kaneel

Bereiding

Tip: Wil je binnenkort verse koeken bakken, maar heb je weinig tijd? Maak dan extra deeg en vries dit in. Zo heb je meteen deeg om koekjes mee te maken!

  1. Doe alle ingrediënten voor de koeken (bakmeel, speculaaskruiden, 100g roomboter, witte basterdsuiker, zout, ei) bij elkaar in een kom en mix dit tot het een deegbal wordt, dit kan je doen met een keukenmachine of met een handmixer.

  2. Maak het deeg plat en wikkel het in plasticfolie. Leg dit een halfuurtje in de koelkast zodat het harder wordt. Dan kan je er straks makkelijk mee werken.

  3. Verwarm de oven voor op 150 graden.

  4. Strooi flink wat bloem op het aanrecht. Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit. Steek er met een ronde koekjessteker vormpjes uit. Leg dit op een bakplaat bekleed met bakpapier. Leg de rondjes niet te dicht op elkaar. De koekjes worden in de oven nog ietsje groter.

  5. Bak de koekjes in de oven voor ongeveer 15 minuten. Houd het in de gaten. De koekjes zijn klaar als deze goudbruin zijn. Haal ze uit de oven en laat de koeken afkoelen. Ze worden dan vanzelf knapperig.

  6. Ondertussen maak je de vulling. Doe alle ingrediënten voor de vulling in een pannetje (donkere basterdsuiker, stroop, kaneel, 30g roomboter).

  7. Zet dit op laag vuur en laat alles smelten. Als de boter gesmolten is, en de suiker is opgelost is de stroopvulling klaar. Laat ook dit eventjes afkoelen. Dat werkt een stuk makkelijker.

  8. Dan pak je een koek en besmeer je deze met de vulling. Niet teveel hoor, anders loopt het er helemaal uit. Druk er aan ander koekje boven op. Tadaaa. Daar is de stroopkoek. Doe dit met alle koeken.

Leestijd

Dit recept is van Annemieke van Sweet Little Kitchen, een erg leuke blog met megaveel lekkere recepten. Ze maakte deze stroopkoeken speciaal voor jullie! Ik vind het er fantastisch uitzien en ga ze zeker binnenkort zelf maken. Ik bak echt niet vaak genoeg koekjes – ik ga sneller voor een taart of cake. Nu heb ik een extra reden om weer eens de oven aan te zetten.

Veel plezier met het maken van deze stroopkoeken!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.