Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Sushi balletjes – zwangerschapsproof

voor-, bij-, of hoofdgerecht
45
min. bereiden
30
min. totale tijd

Sushi balletjes. Het klinkt al best goed toch? Ik ben gek op sushi, maar nu ik zwanger ben mag ik helaas geen rauwe vis meer en ook schaaldieren zijn van het menu. Dit gerecht met gebakken zalm zag ik voorbij komen en het bevalt goed!


Ingrediënten
2 personen
 • 225 gram zalmfilet zonder huid
 • 250 gram sushirijst
 • 1 theelepel zout
 • 5 eetlepels rijstazijn
 • 1 eetlepel honing
 • 2 eetlepels teriyaki saus
 • 1 theelepel sesamolie
 • 1 avocado
 • 1 eetlepel sesamzaadjes
 • 2 eetlepels sojasaus (en eventueel nog extra om in te dippen)
 • een aantal overige optionele ingrediënten naar keuze, zoals Panko, gebakken uitjes of zeewiersnippers.
 • naar keuze Japanse mayonaise

Bereiding

Tip: 1. Varieer zoals je wilt met deze balletjes. Alles wat lekker smaakt bij sushirijst, kun je op een manier verwerken.
2. Je kan in plaats van bolletjes ook cubes maken, door folie in een ijsblokjes houder te drukken en daarmee deze vormpjes als basis te gebruiken. De folie zorgt ervoor dat je het er weer gemakkelijk uit krijgt.
3. In plaats van balletjes kun je ook het mengsel van rijst en zalm gebruiken als basis voor een bowl, waar je andere ingrediënten op/in doet.

 1. Je start met het marineren van de zalm. Ik gebruik altijd in een ondiepe ovenschaal, omdat dit plat is. Je mengt de honing, teriyakisaus, wat sojasaus en de sesamolie door elkaar. Hierin leg je de zalm zodat de smaken een beetje kunnen intrekken.

 2. Dan begin je met het maken van de sushirijst, dit kun je tegelijk bereiden als de zalm. Beide moet je daarna even af laten koelen dus je hoeft hierin niks precies te timen. Ik gebruik altijd deze sushirijst, omdat hij redelijk failproof is. Hier gebruik ik de helft van.

 3. Ik weeg de helft van de inhoud echt even af, omdat het toevoegen van water ook precies is. Ik gebruik een pan met een dikke bodem zodat het niet snel aankoekt. 250 gram rijst, gaat in de pan met 350 ml water. Dit breng je aan de kook met een deksel op de pan, en zodra het kookt zet je het zachter zodat het langzaam door kookt. Dit mag 10 minuten zo koken.

  Na 10 minuten kan de pan van de hittebron en dan mag het nog 15 minuten staan met de deksel op de pan.

 4. De rijstazijn kun je tussendoor heel snel bereiden. Je doet vijf eetlepels hiervan, met een theelepeltje zout, in een klein pannetje en laat dit langzaam warm worden. Als het zout is gesmolten laat je dit staan tot dat de rijst klaar is.

  Als de rijst klaar is, dus na de 15 minuten doorgaren van het vuur af, gooi je dit mengsel door de rijst. Je kan nu de rijst ook uitspreiden in een ondiepe schaal waardoor het wat sneller afkoelt. Als ik het gebruik voor een sushibowl vind ik het zelf wel lekker dat de rijst nog wat warmer is. In dit geval, heb je iets koudere rijst nodig om er bolletjes van te kunnen vormen. Het wordt dan namelijk wat plakkeriger.

 5. De zalm kun je ergens in deze tijd dat de rijst afkoelt gaan bakken. Het overige marinademengsel kun je gewoon mee in de pan gooien. Zet het niet te hard, dan bakt het te snel aan. De zalm bak je tot hij langzaam gegaard is. Als je ook zwanger bent, moet je erop letten dat hij goed gaar is. Als je niet zwanger bent, kun je de zalm ook iets rosé laten.

 6. Als de zalm gaar is trek je deze met een vork uit elkaar. Een beetje als pulled pork, maar dan met zalm, zodat het kleine stukjes worden. Dit meng je door de rijst heen.

 7. Hierdoor gooi je nog wat sojasaus naar smaak, wat sesamzaadjes, en dit kun je laten afkoelen. Het hoeft niet steenkoud te zijn, maar je voelt wel wanneer het wat plakkeriger wordt.

  Als het zo ver is, ga je er balletjes van rollen. De grootte maakt niet uit, afhankelijk van hoe groot jouw mond is haha 🙂

 8. Over die balletjes kun je van alles gooien en je kan ook varieren met een vegetarische optie. Ik vind het sowieso lekker om ze te beleggen met dun gesneden avocadoplakjes, de Japanse mayo en wat zeewier snippers! Je kan natuurlijk ook een aantal verschillende balletjes maken, waardoor je een variatie hebt aan keuze.

  Op dit moment is dit voor mij echt een goede manier om vette vis binnen te krijgen, want door de zwangerschap lust ik niet alles zoals ik hiervoor deed. Dit happie gaat er gelukkig goed in!

  Echt een heel lekker hapje als bijgerecht, voorgerecht, party hapje of gewoon als hoofdgerecht zoals ik deed.

Leestijd

Emmy ter Horst

Een beetje prettig gestoord en geobsedeerd door sushi. Verder ben ik ook GEK op ander lekker eten en ook op iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint :)