Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10
Volwassen comfort food

Vegetarische risotto met dadels en geitenkaas

Diner
30
min. bereiden
30
min. totale tijd

Ik at een risotto met dadels en geitenkaas in Bogotá tijdens onze reis door Colombia en heb de ingrediënten die ik kon herkennen opgeslagen in mijn telefoon. Ik ben thuis gaan proberen en dit kwam eruit. Wij vinden het allebei heel erg lekker, en voor ons is het echt comfort food. Het is zoet, zout, smeuiig, heerlijk.


Ingrediënten
4 personen
 • 200 gram Zachte geitenkaas
 • 8 stuks Medjoul dadels
 • 400 gram Risotto rijst (Excellent van Albert Heijn)
 • 1 stuk Rode ui
 • 200 milliliter Witte wijn
 • 100 gram Shiitake paddestoel (2 bakjes kunnen ook!)
 • 150 gram Vegetarische spekjes (Garden Gourmet of Vegetarische Slager)
 • 3 stuk Groente bouillon blokjes

Bereiding

Tip: 1. Maak een beetje extra, want een bakkie uit de magnetron als lunch de volgende dag is nog steeds genieten! Ook kun je dit prima invriezen voor die luie zondag.

2. Om het er mooier uit te laten zien kun je de risotto ook in een schaaltje doen (als vorm) en dit op de kop op het bord zetten. Lijkt dat kwakje toch net wat professioneler.

3. Gebruik echt deze risotto rijst, dat maakt je leven een stuk gemakkelijker! Bijna failproof :)

 1. Maak een pan met ongeveer 1,5 liter groente bouillon. Dit laat ik altijd even koken, en daarna zet ik het vuur zacht zodat het gewoon goed warm blijft. Dit doe ik in een grotere steelpan.
  Daarnaast heb je een wok (met dikke bodem) of hapjespan nodig, en een koekenpan.

 2. Bak de risotto rijst eerst even kort aan in wat olijfolie in je wok of hapjespan, voeg daarna de witte wijn toe en roer tot dit is opgenomen.

 3. Voeg steeds een soep lepel van de bouillon toe, elke keer een nieuwe tot de vorige is opgenomen, tot de risotto rijst lekker zacht is.

 4. Na een flinke lepel nieuwe bouillon ga ik vaak beginnen aan het snijwerk. Het is niet veel, alleen maar de ui, paddestoelen en de dadels.

  Ik gebruik het liefst van die kleine snijplankjes in plaats van grote omdat ik dan alles apart heb en het zo in de pan kan gooien.

 5. Als de rijst nog een heel klein beetje hard is ga ik beginnen in de koekenpan. Ik fruit eerst de gesnipperde ui, bak daarna de shiitake paddestoelen mee, daarna de spekreepjes en als laatst voeg ik nog de dadels toe.

 6. Als je het gunstig getimed heb is de rijst op het zelfde moment klaar als de mix in de koekenpan (anders zet je 1 pan gewoon even uit). De koekenpan mix mag dan bij in de risotto pan, en dit roer je goed door elkaar. Als de rijst droog wordt kun je nu nog even 1 klein schepje bouillon toevoegen zodat het niet aanbakt.

 7. Als dit door elkaar zit roerbak je de asperge broccoli in de koekenpan. Dit is met 4 minuutjes al klaar, ze blijven vrij stevig. Je kunt het ook even voorkoken als je dat niet prettig vindt. (qua timing dan uiteraard eerder mee beginnen)

 8. Als de rijst zacht is zet je het vuur uit en roer je alle geitenkaas erdoor tot het gesmolten is en het een plakkerige smeuïge massa is.

 9. Diner time!

Leestijd

Omdat ik de shiitake paddestoelen wat weinig als groente vond heb ik de asperge broccoli toegevoegd, maar je kunt de risotto natuurlijk ook als bijgerecht gebruiken, meer paddestoelen toevoegen of andere groentes gebruiken.

Eetsmakelijk!


Emmy ter Horst

Een beetje prettig gestoord en geobsedeerd door sushi. Verder ben ik ook GEK op ander lekker eten en ook op iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint :)