Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Voor de eerste keer gyoza’s maken + recept!

Hapje
30
min. bereiden
30
min. totale tijd

Ik maakte voor het eerst gyoza’s, een Aziatisch hapje wat ik altijd heerlijk vind. Ik laat je zien hoe het mij voor het eerst af ging en ik deel ook gelijk het recept voor de vulling die ik heb gebruikt. Spoiler; super easy!


Ingrediënten
4 personen
  • 400 gram wokgarnalen (zie foto in stappenplan)
  • scheut Oestersaus
  • scheutje Sesamolie
  • 3 Lente ui

Bereiding

Tip: Varieer met de vulling hoe jij maar wilt, wees creatief of zoek online wat recepten op. De mogelijkheden zijn echt eindeloos met dit hapje!

  1. Ik maakte voor het eerst gyoza’s, een Aziatisch hapje wat ik altijd heerlijk vind. Gyoza’s en dumplings lijken op elkaar, maar het verschil zit hem in de bereiding.

    Ik kocht bij Hanos deze Gyoza velletjes uit de vriezer. Bij veel toko’s hebben ze ze ook maar voor mij was Hanos toevallig dichterbij. Aan één pakketje had ik genoeg voor een schaal waar we met z’n vieren van hebben gesnackt. Volgens mij had ik zelfs over.

    Het gaat hier dan wel om snacken, niet als maaltijd. Als je ze als maaltijd wil serveren met bijvoorbeeld allerlei verschillende vullingen, heb je er uiteraard meer nodig.

  2. Ik gebruik voor de inhoud echt een simpeler dan simpele vulling, maar onwijs lekker. Ik kies voor deze wokgarnalen uit de vriezer van Albert Heijn. Ik kende ze al dus ik wist al dat ze lekker waren. Deze zijn heel erg lekker gemarineerd en hebben al onwijs veel smaak.

  3. Naast deze garnalen, die ik liet ontdooien, gebruikte ik wat oestersaus, sesamolie en lente-ui. THAT’S IT. Weinig hè? Meer had het gewoon echt niet nodig, zelfs geen peper en zout.

    Deze ingrediënten gooide ik in de keukenmachine en ik maalde het fijn. Ik hoef dus zelfs niet eens wat te snijden haha! De sesamolie en oestersaus gaan een beetje op gevoel, doe dat dus ook vooral en ga niet teveel af op mijn hoeveelheden in de ingrediëntenlijst.

    Als je nou wil proeven of je vulling goed is, kun je een klein beetje pakken en even met een beetje olie in de pan gaar bakken. Dan is het veilig om te proeven en weet je of je goed zit qua ingrediënten. Je kunt gewoon rauwe ingrediënten gebruiken, dan houd je alles ook nog lekker mals en zacht in tegenstelling tot dat je dingen gaat voorgaren. Als je zwanger bent bijvoorbeeld en je wil echt zeker zijn, zou ik dat toch wel doen.

  4. Behandel de gyoza vellen een beetje als bladerdeeg. Als het ontdooit wil je het snel gebruiken, anders droogt het snel uit en dan scheurt en knapt het.

    Ik kreeg de tip om de vellen in een natte theedoek te bewaren. Dat geeft je wat tijd, en ontdooien de vellen ook mooi langzaam omdat het water de kou aanneemt. Hierdoor kun je goed vouwen straks!

  5. Het vouwen is even een ding, hoewel er niet perse regels zijn naar mijn mening. Het gaat erom dat het lekker is. Wil je echt vouwen als een pro? Kijk dan vooral niet naar mij, maar zoek dit op op Youtube. Ik doe dit voor het eerst en ik liet het vooral om de smaak draaien omdat ik het ook voor het eerst probeerde. Ik wilde er daardoor niet té veel tijd in steken voor het geval het mislukte.

    Zorg in ieder geval voor wat vulling op een velletje, die je in je hand vast houdt. Niet teveel en niet te weinig, dat merk je vanzelf met vouwen.

  6. Het gaat bij het vouwen er vooral om dat hij rechtop in de pan kan blijven staan en dat pakte ik als volgt aan: ik kneep eerst het velletje boven in dicht. Nu leek het vooral op een taco.

  7. En dan drukte ik aan de onderkant de bodem als het ware naar boven waardoor je een klein bootje krijgt, als je alle kantjes goed tegen elkaar dichtplakt en dit een beetje frummelt voor een soort van gyoza look. Nogmaals, het was mijn eerste keer haha.

  8. Kijk, je krijgt dan een soort rechtopstaande bootjes met een bovenkant die lijkt op een soort kalkoennekje hahaha.

  9. En nu komt het. Gebruik een braadpan/hapjespan.

    Doe een laagje olie in de pan, geen enorme hoeveelheid maar genoeg om de onderkant aan te bakken. Dat is namelijk kenmerkend voor gyoza’s; dat ze aangebakken zijn.

    Dan, logischerwijs na dit verhaal, leg je ze allemaal in de pan om even aan te bakken aan de onderkant. Als ze een mooi bruin laagje hebben doe je er water bij, ongeveer tot ze voor de helft onderwater staan. Op dit moment doe je de deksel op de pan en na een minuut of 10 zijn ze klaar. Blijf er wel bij want als het water op is moet je het bijvullen. Je kunt na een paar minuten er even eentje uithalen om te proberen/open te snijden!

  10. Ik eet ze graag met sojasaus, maar het is ook wel lekker om een dipje te maken van wat mirin, sesamolie en sojasaus. Je kan ook juist voor een wat zoetere dip gaan als je dat lekkerder vindt of beter vind passen, denk dan aan dipjes met teriyaki bijvoorbeeld! Er zijn genoeg receptjes van lekkere gyoza dipjes te vinden online, maar voor mij is sojasaus de hemel dus ik hield het lekker simpel.

    Nou, viel mee hè? Als je mijn amateuristische vouwwerk buiten beschouwing laat?

    Eetsmakelijk!

Leestijd

Emmy ter Horst

Een beetje prettig gestoord en geobsedeerd door sushi. Verder ben ik ook GEK op ander lekker eten en ook op iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint :)