Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

10 dingen die je kunt doen voor een vreemde

Niks zo fijn als iets goeds doen voor een ander, daar krijg je zelf een goed gevoel van. Uiteindelijk doe je het dus misschien voor jezelf, maar je spreid er ook liefde mee rond. Vandaag 10 dingen die jij kunt doen voor een ander!

Leestijd

1. Glimlach

Dit is het simpelste wat je kan doen, maar er zijn mensen die jaren niet gezien worden. Die hebben letterlijk niemand en die hebben zo ontzettend veel aan één glimlach van een vreemde omdat ze dan even gezien worden. Echter werkt het voor iedereen en ik glimlach daarom eigenlijk altijd als mijn oogcontact die van een ander kruist. Dat was dan ook wel lastig met de mondkapjes, dan leek het meer alsof ik mensen random aanstaarde. Dan probeerde ik maar heel geforceerd met die ogen te knijpen zodat ze zagen dat ik glimlachte haha. Het is ook iets waardoor je zelf minder in je hoofd zit. Als je ergens loopt en je zit in je hoofd, je kijkt constant naar de grond, is dit een mooie manier om je blik te wenden op wat er NU om je heen gebeurt. Een goed effect dus voor zowel jijzelf als de vreemde, en wie weet inspireer je diegene ook weer te glimlachen. Laten we er een glimlachvirus van maken!

2. Verras een onbekende

Ik geef toe, dit heb ik volgens mij ook nog nooit gedaan maar wel eens ontvangen. En dan denk ik vervolgens; dit ga ik ook doen maar dan doe ik het niet. Vast herkenbaar. Ik bedoel hiermee, leg eens een kaartje op een plek waar iemand die je niet kent hem kan vinden. Een openbaar bankje bijvoorbeeld. Schrijf er een leuke boodschap op en maak iemand even vrolijk door je boodschap! Misschien is het wel net wat diegene nodig had die dag. Wat ik wel regelmatig doe, is bij Coffee-Star briefjes ophangen met afscheurbare smiley’s met de boodschap; pak hier je glimlach. Net als dat je een nummer af kan scheuren bij zo’n ouderwets oproepje op een supermarkt prikbord. De smiley’s gaan altijd op, mensen pakken ze!

3. Weggeefhoek

Ik ben ook fanatiek op Vinted, maar ik geef daarnaast ook veel weg. Ik gooi niet zomaar kleding weg (tenzij het echt kapot is) en ik gooi oude meubelen ook niet zomaar weg. Het gaat of naar de kringloop, of ik zet het gratis af te halen op Marktplaats. Hiermee kun je mensen echt blij maken. Je moet los laten dat dat altijd mensen zijn die het in jou ogen ‘echt’ nodig hebben. Soms wel, soms niet, maar jij hoeft er niet meer mee te slepen en die andere persoon is blij. Win win. Ik geloof niet in altijd het onderste uit de kan willen hebben. Als wij uit ons huurhuis gaan ga ik bijvoorbeeld ook niet geld vragen voor dit laminaat wat ik al over heb genomen (wel tegen betaling overigens) van de vorige bewoner. Dan ben ik al lang blij als ik het er niet uit hoef te halen.

4. Lokale ondernemers

Dit voelt simpel, maar hoevaak doen we dit nou nog echt. Er lijkt een beeld te heersen dat het andersom is, maar juist in de randstad krijgen lokale ondernemers meer kansen dan in de provincie. Gewoon doordat er meer mensen zijn. Ik maak me hier zelf ook zeker schuldig aan, puur uit gemak haal ik alles bij de supermarkt. Ik probeer de laatste tijd me er echter meer van bewust te zijn dat het ook helpen is om wél de kaas bij de kaasboer te halen, een cadeautje te halen bij die leuke conceptstore, een restaurantbon, brood van de bakker etc. Ik kan hier zeker nog wat beter mijn best in doen.

5. Geef bloed, plasma of stamcellen

Ik ben bloeddonateur, al heb ik door veel verschillende redenen al een hele tijd niet kunnen doneren. Door reizen, door ziekte etc. Echter is het iets wat je kan doen waar je zelf echt geen last van hebt, wat weinig tijd kost en wat écht helpt.

6. Bloemen uit de tuin

Heb je een tuin waar veel bloemen groeien, prachtig! Op een gegeven moment zijn ze bijna uitgebloeid en je kan ze dan ook afknippen en er een paar mooie bosjes van maken om uit te delen in de buurt. Je hoeft er geen vazen voor te kopen maar zet ze in oude jampotjes of bind ze alleen samen met een touwtje of lintje, dan kost het je ook niks. Why not?

7. Sorry en dankjewel

Laat je ego niet altijd spreken en durf je ongelijk toe te geven. Zeg sorry als je tegen een vreemde aan knalt in plaats van een boos gezicht te trekken. Klinkt logisch maar hoe vaak gebeurt het wel niet op een andere manier? Zeg ook bedankt als iemand voor jou een deur openhoudt! Ik doe dit heel erg vaak, deuren open houden, maar ik hoor denk ik 20% van de tijd maar een dankjewel of een glimlach. Ik stop er daardoor niet mee, maar een ander misschien wel.

8. Help

Houd de deur open voor iemand met een scootmobiel of til de kinderwagen van iemand die alleen reist de trein in of uit. Wees alert op je omgeving en zie of iemand hulp kan gebruiken. Dit is hetzelfde als die glimlach, hiermee haal je jezelf ook iets meer uit je hoofd doordat je wat alerter bent op je omgeving.

9. Uitlaatservice

Er zijn veel oude mensen met honden, en die honden komen vaak niet meer zo ver omdat deze mensen zelf niet meer zo ver kunnen lopen. Jij kan misschien af en toe een langere wandeling met de hond maken. Je kan ook je nummer aan mensen in de buurt geven waarvan je weet dat die af en toe niet goed met de hond kunnen lopen. In mijn oude buurt woonde een heel oud dametje met een teckeltje en ik heb haar destijds aangeboden dat wanneer het niet lukt ze mij moest bellen om de hond even uit te laten. Uiteindelijk heeft ze dat maar één keer gedaan maar dat hielp haar heel erg en ik was heel blij dat ik zo iets kleins even voor haar én de hond kon doen.

10. Vrijwilligerswerk

Lastig als je al een druk leven hebt, dat merk ik zelf ook want ik doe zelf ook geen vrijwilligerswerk. Af en toe een dag zou echter best kunnen, in plaats van structureel een dag in de week. Ik heb dit alleen nooit zo onderzocht. Een vriendin van mij helpt af en toe in het asiel, en als ze niet kan geeft ze het ook aan. Als iedereen dit zou doen, zou dat de wereld zo onwijs helpen.

Ik hoop dat ik je met dit artikel geïnspireerd heb! Ik raak hier zelf wel weer door geïnspireerd, er is meer wat ik kan doen!
Vertrouw me erop dat je hier zelf écht wat aan hebt, het voelt goed, liefdevol. En wanneer jij je liefdevol voelt, dan is dat op dat moment een geweldige emotie om te voelen. Dus WHY NOT?

 


Emmy ter Horst

Een beetje prettig gestoord en geobsedeerd door sushi. Verder ben ik ook GEK op ander lekker eten en ook op iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint :)